Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim sürerken Atina’dan Ankara’yı hedef alan yeni açıklamalar geldi.
Türkiye ile Yunanistan arasında birçok farklı başlıkta anlaşmazlıklar devam ederken, Atina’dan Türkiye karşıtı açıklamalar bu defa Yunanistan Savunma Bakanı Yardımcısı Nikos Hardalyas’tan geldi.

Türkiye’nin açıklama ve adımlarını “provokasyon” olarak niteleyen Hardalyas, Türkiye’ye karşı Yunan ordusunu güçlendirdiklerini belirtti. AMNA haber ajansına konuşan Hardalyas, Kirikos Miçotakis hükümetinin orduya yatırımları önemli ölçüde artırdığını kaydederek amaçlarının modern Yunan tarihinin en güçlü ordusunu inşa etmek olduğunu söyledi.
Hükümetin askeri bütçenin artırılması için çalıştığını ve son dönemde büyük ilerleme kaydedildiğini ifade eden Yunan yetkili, “Hükümet son 3 yılda savunmaya 15 milyar euro’dan fazla yatırım yaptı” dedi. Hardalyas, Yunanistan’ın Fransa’dan 18 Rafale savaş uçağı daha alacağını ve ABD’den F-35 alma görüşmelerinin de sürdüğünü kaydederek “Sadece en modern silahlara değil askeri personele de büyük yatırımlar yapılıyor” diye konuştu.
‘EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRLANIYORUZ’
Bakan Yardımcısı, Fransa ve ABD’nin yanı sıra İsrail ve Mısır’la askeri iş birliğinin de giderek güçlendiğini söylerken “Ülkemiz Doğu Akdeniz’de istikrarın temeli olarak görülüyor” dedi.
Türkiye’nin attığı adımların Atina’da endişelere yol açtığını belirten Hardalyas, “En kötüsü dahil her türlü senaryoya her zaman hazır olmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Yunanista’nın satın aldığı silah sistemleri
RM-70 ÇNRA KULLANILDI
1991’de Batı ve Doğu Almanya birleştikten sonra, Doğu Almanya’nın Varşova Paktı yapımı silah stoklarını satın alan Yunanistan, 160 adet RM-70 ÇNRA sistemi almıştı.
Çekoslovakya üretimi RM-70 ÇNRA sistemlerinin menzili, mühimmat olarak 122mm çapındaki roketler kullanıyor. Normal menzili 20 kilometre olarak biliniyor. Ancak Yunan ordusunun Kolossus-22 adını verdiği tatbikatta, modern üretim, 40 kilometre menzilli 80 adet roket test edildi. Bu roketlerin menzili, Marmaris’in batı kıyılarını kapsıyor.

“Bu savunma sisteminin Yunan hava sahasına giren droneları kör etme yeteneği var ve helikopterlerin termal detektörlerine karşı da görünmez olabiliyor” dedi. Soukos, “Yunanistan’ın uyumadığını gösterdik. Genç bilim insanlarımız ülkenin acilen ihtiyaç duyduğu akıllı sistemleri üretmeyi başarıyor” dedi.
Geride kalan iki yılı aşkın sürede silahlanmaya milyarlarca euro harcayan Yunanistan, müttefiki Fransa’dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın aldı.
ABD’den F-35 almak için başvuru yapan Atina yönetimi, İsrail‘den ise insansız hava araçları kiralayıp Ege Denizi’nin ortasındaki İskiri Adası’na yerleştirdi.
Dedeağaç Limanı’na tank, zırhlı araç ve silah indiren Amerikan ordusu, kuzeyden güneye Yunanistan’ın birçok noktasında kalıcı üs elde etti. Türkiye, birçok kez Yunanistan’daki ABD üslerinin kime karşı kurulduğunu gündeme getirdi.
ABD Yunanistan’a MQ-9 Reaper İHA Konuşlandırdı
Yunan ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre; ABD‘nin Avrupa’da konuşlu Hava Kuvvetleri’nde (USAFE) bulunan 8 adet MQ-9 REAPER İHA, çok sayıda askeri personel ile birlikte Yunanistan’a intikal etti.
Uçaklar, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin tanıtım, uygulama ve mevcut planlamalar kapsamında Larissa Hava Üssü’ne konuşlandırıldı.
2019 yılında ABD’li General Atomics şirketine, 50 milyon avro karşılığında 3 adet MQ-9 Reaper İnsansız Hava Aracı (İHA) siparişinde bulunan Yunanistan; mevcut konuşlanmayla MQ-9 Reaper İHA ile ilgili deneyim elde edecek.
Yunanistan Spike NLOS anti tank füzelerini alıyor
Yunanistan’ın sınır tacizlerine bir yenisi daha eklendi. Yunanistan’ın, her biri fırlatıcılı araç, atış kontrol ve yönlendirme aracı, radar ve gözetleme ve hedefleme için drone içeren 27 adet Spike NLOS sistemini satın almayı planladığı belirtildi.
Yunanistan’ın İsrail ile yaptığı askeri anlaşmalar çerçevesinde Spike NLOS tipi tanksavar füzeler almak için anlaşmaya vardığı açıklandı. Yunanistan’a tanksavar füzelerin maliyeti 370 Milyon Euro’ya mal olacak. Tanksavar füze sistemlerinin Ege Adaları ile Meriç nehrinde görev yapan botlara ve teknelere yerleştirileceği açıklandı.
Yunanistan’ın ilk İHA’sı Archytas
İnsansız hava araçları konusunda Avrupa ülkelerinin gerisinde kalan Yunanistan, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Archytas insansız hava aracını tanıttı. Hellenic Aerospace Industry and the Aristotle ve Thessaly tarafından geliştirilen İHA, Selanik’te düzenlenen International Exhibition of Thessaloniki etkinliğinde sergilendi.

Archytas İHA, 120 km/h seyir hızına, 300 kilometre menzile ve 14 kilogram ağırlığa sahip. Kesintisiz olarak dört saat uçuş gerçekleştirebiliyor. Kanatların altındaki dört adet pervane sayesinde dikey iniş ve kalkış yapabiliyor.
ABD’den Yunanistan’a yeni silah hibesi!
– 9 adet AH-64D Apache saldırı helikopteri.
– 50 adet OH-58D saldırı helikopteri.
– 350 adet M-2A2 zırhlı personel taşıyıcı paletli tank.
– 60 adet MLRS paletli roketatar.
– 120 adet M-109A5 paletli Obüs tipi tank.
– Μ-198/M-119 kısa menzilli top.
– HEMTT mühimmat taşıyıcı araç.
– MRAP zırhlı personel taşıyıcı araç.
En az 400 askeri araçtan sevkiyatta M1A2 Abrams tankları, M117 zırhlı araç ve M2A2 Bradley zırhlı muharebe araçları ve helikopterler bulunuyor. Dedeağaç limanındaki iki kargo gemisinden boşaltılan silahların bir kısmının Balkanlar’da gerçekleştirilecek NATO tatbikatları için demiryolu ve karayolu ile Bulgaristan ve Romanya’ya sevk edildi. Bazı araçları da Yunanistan’da kalacağı belirtildi.
Haziran ayı başında düzenlenen ‘Defender Europe 2021’ tatbikatı için de ABD Dedeağaç’a yığınak yapmıştı. Endurance adlı kargo gemisiyle Yunanistan’a 110 adet Black Hawks helikopteri, 25 adet Apache tipi saldırı helikopteri, 10 adet Chinook ağır nakliye helikopteri ile 1800’den fazla askeri araç sevk edilmişti.
Panayotopulos, Yunanistan’ın sahip olduğu BMP-1 tipi zırhlı tankların eski ve sorunlu olduğunu belirterek, bu araçların Ukrayna’ya gönderilmesi halinde Almanya’dan Marder tipi zırhlı araç temin edilmesinin Yunanistan için faydalı olacağını aktardı.
Yunanistan Deniz Kuvvetlerinin, yeni korvet alımı ve 4 MEKO sınıfı firkateynin modernize edilmesine ilişkin teklifleri değerlendirdiğini kaydeden Panayotopulos, Yunanistan’ın savunma alanında yaptığı alım ve kurduğu ittifaklarla savunma gücünü artırdığını savundu.
Yunanistan’dan Harpoon ve AARGM Füze Tedariki
Haberde geçen detaylara göre; Yunanistan, Harpoon’ları F-16 Blok 70 ve Blok 50/52+ uçaklarında kullanmayı hedeflemekte. Bu kapsamda Yunan Hava Kuvvetkeri; Fransa menşeli Mirage uçaklarından Exocet, ABD menşeli F-16 uçaklarından ise Harpoon Gemisavar füzesi atarak önemli bir kabiliyete ulaşmayı planlıyor.
Yunanistan’ın Harpoon’dan kaç adet ve hangi versiyonunu talep ettiği tam olarak bilinmese de, iddialar göre yaklaşık 60 adet Harpoon Blok-II alımı kararlaştırılmış durumda.
725 kilogram ağırlığındaki füzelerin harp başlığı 360 kilogram civarında. Harpoon, 270 kilometre uzaklıktaki gemileri vurabilme kapasitesine sahip.
Yunan Hava Kuvvetlerinin envanterinde aynı zamanda Rafale alımlarıyla birlikte Fransız Exocet gemisavar füzesi de yer alıyor. Exocet uzun süredir Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde yer alıyordu.
Yunan savunma uzmanları alımın “Türk Donanması için ölümcül sonuçları” olacağını vurguluyor. Harpoon’un çok güçlü bir füze olduğu özellikle not ediliyor.
AGM-88E AARGM ALIMI
AGM-88 HARM (High-Speed Anti-radiation Missile), havadan karaya taktik saldırı füzesi. Radar sinyali yayan yer hedeflerinin bulunması ve imha edilmesi amacı ile kullanılır. AGM-45 Shrike füzesinin geliştirilmiş şeklidir. Texas Instruments firması tarafından tasarlanıp üretilmiş olan bu füze daha sonra Raytheon firmasınca üretilmeye başlanmıştır.