Yunanistan Fransa’dan aldığı Meteor füzesinin menzilini açıkladı

Yunanistan Fransa'dan aldığı Meteor füzesinin menzilini açıkladı

Yunan Hava Kuvvetleri, Rafale savaş uçaklarıyla birlikte tedarik ettiği METEOR Hava Hava Füzesi’nin menzil bilgisini resmen açıkladı.

Yunanistan, 2021 yılı içerisinde Fransa ile imzaladığı sözleşme kapsamında 2.3 milyar avro bedel ile 18 adet Rafale savaş uçağı tedarik etmeye karar vermişti.

Yunanistan’ın Rafale uçaklarıyla birlikte alacağı 320 kilometre menzilli Meteor füzelerinin olası bir gerginlikte Yunan uçaklarına şu an için aynı menzilde füzeye sahip olmayan Türk uçakları karşısında ciddi bir avantaj sağlayacağını ifade ediliyor.

Türkiye ve Yunanistan aralarındaki sorunları konuşmak için istikşafi görüşmelerinin 61. turunu 25 Ocak Pazartesi günü İstanbul’da gerçekleştirdi.

Her iki ülke bir taraftan sorunlarını masa başında çözmek için çabalarını sürdürürken, diğer taraftan da savunma gücünü artıracak hamleler yapmayı sürdürüyor.

Geçen günlerde Yunanistan ile Fransa arasında altı tanesi yeni, 12’si kullanılmış üzere toplam 18 adet Dassault Rafale savaş uçağının alımına yönelik anlaşma imzalandı.

18 uçağın bu yıl içerisinde teslim edilmesi beklenirken Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos yaptığı açıklamada, 2025 yılına kadar alacakları toplam Dassault Rafale savaş uçağı sayısını 40 olarak duyurdu.

Yunanistan Fransa'dan aldığı Meteor füzesinin menzilini açıkladı
Yunanistan Fransa’dan aldığı Meteor füzesinin menzilini açıkladı

Rafale uçakları ile birlikte havadan havaya atılabilen Meteor füzelerinin de temin edileceği bilgisi Türk savunma forumlarında endişeyle karşılandı.

Endişenin nedeni ise 320 kilometre menzile sahip olan Meteor füzelerinin olası bir gerginlikte iki ülkenin hava kuvvetleri arasındaki dengeyi Yunanistan’ın lehine bozabilecek olması.

Yunanistan’ın Rafale alımı kapsamında Fransa’ya yapacağı 2.3 milyar avroluk ödemenin yaklaşık 300 milyon avroluk kısmını ise tedarik edilecek mühimmatlar oluşturuyor.

Temmuz 2021’de ilk Rafale savaş uçağını — ikinci el — teslim alan Yunanistan, uçağın yanında; SCALP Seyir Füzesi, Exocet Gemisavar Füzesi, MICA Havadan Havaya Füze ve METEOR RamJet İtkili Havadan Havaya Füze de tedarik etti.

Yunanistan, RamJet itki sistemin sahip olması nedeniyle oldukça yüksek performansa sahip METEOR Füzesi’nin menzilini resmen paylaştı.

Aktif radar arayıcı başlığa sahip METEOR Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM), NATO üyesi ülkelerin hava kuvvetlerinin standart BVRAAM’i olan AIM-120 AMRAAM’a göre çok daha gelişmiş özelliklere sahip.

METEOR Hava Hava Füzesi; 200 kilometre menzile, 190 kilogram ağırlığa, 3.65 metre uzunluğa, 178mm çapa ve 4+ Mach hıza sahip. Aktif radar arayıcı başlığa sahip METEOR Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM), NATO üyesi ülkelerin hava kuvvetlerinin standart BVRAAM’i olan AIM-120 AMRAAM’a göre çok daha gelişmiş özelliklere sahip.

RAFALE Yunan Hava Kuvvetleri’ne ciddi katkıda bulunacaktır

Rafale, 4,5 nesil olarak adlandırılan oldukça yeni ve gelişmiş bir uçaktır. Bizim elimizde bulunan 3’üncü nesil F-16 uçaklarına göre Rafale’nin önemli artıları var.

Uçağın en önemli özelliği; çok fonksiyonlu pasif elektronik tarama yapan Thales AESA RBE2 atış kontrol radarına sahip olması.

Mekanik olarak bir anten dönüş hareketine ihtiyaç duymayan bu radar, uzak mesafelerden aynı anda çok sayıda hedefi takip etme ve çok sayıda hedefe aynı anda angaje olma kabiliyetine sahip.

Bu radar sayesinde Rafale uçağı hem yüksek irtifadan hem de alçak irtifadan gelen uçakları aynı anda takip edebilir ve bu hedeflere aynı anda birden fazla hava savunma füzesi ile angaje olabilir.

Bu füze bizim F-16 uçaklarında kullandığımız orta menzilli AIM-120 AMRAAM füzeleri gibi aktif radar güdümlü bir füze olmakla birlikte sahip olduğu ramjet motoru sayesinde AIM-120 AMRAAM’a göre daha uzun bir menzile sahiptir.

Hava üstünlüğü açısından Türkiye’nin mevcut F-16 uçakları ile Rafale’i karşılaştıracak olursak; Rafale sahip olduğu EASA radarı sayesinde,F-16 onu görmeden o F-16’yı görecek, F-16 ona kilit atmadan o F-16’ya kilit atacak ve Meteor füzesinin menzili sayesinde F-16 ona füzesini ateşlemeden çok önce Rafale, F-16’ya füzesini ateşlemiş olacaktır.

Bu özellik; olası bir çatışmada Yunanistan Hava Kuvvetlerine hava üstünlüğü mücadelesinde önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Her iki ülke de AIM-120 füzesini inceleyerek gerekli elektronik karıştırma tedbirlerini geliştirebilir” dedikten sonra şu uyarıda bulundu:

Yunanistan’ın Fransa’dan temin ettiği Meteor füzesinin bilgilerini temin ederek gerekli elektronik karıştırma programlarını geliştirmek Türkiye açısından oldukça zor olacaktır.

Bu manada Türkiye’nin caydırıcılığını artırması ve değişen dengeyi sağlaması için bir an önce Göktuğ Projesi kapsamında Bozdoğan ve Gökdoğan hava savunma sistemlerinin seri üretimine başlaması gerekmektedir.

RAFALE Yunan Hava Kuvvetleri'ne ciddi katkıda bulunacaktır
RAFALE Yunan Hava Kuvvetleri’ne ciddi katkıda bulunacaktır
Teknik Özellikler METEOR AIM-120C7 AMRAAM
Menzil: 200 kilometre 70+ kilometre
Ağırlık: 190 kilogram 150 kilogram
Uzunluk: 3.65 metre 3.7 metre
Çap: 178mm 180mm
Hız: 4+ Mach 4 Mach
Arayıcı Başlık: Aktif RF Aktif RF

RamJet itki sistemi sebebiyle havada çok daha uzun bir süre süzülen METEOR Füzesi, Türk Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan AIM-120 Füzesi’nden neredeyse 3 kat daha fazla bir menzile sahip. Türkiye de GÖKHAN Projesi kapsamında METEOR muadili bir füzeyi geliştirmeyi hedefliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir