Yunan Medyasında ATAK II korkusu! Yeni Türk tehdidi
Türk savunma sanayii ürünlerinin sergilendiği IDEF 2021 Fuarı’nda kasırga gibi esen Türkiye’nin yeni savaş helikopteri ATAK 2, Yunanistan’da büyük paniğe neden oldu. Yunan medyası ATAK 2 için “Yeni Türk tehdidi” başlığı attı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ağır sınıf taarruz helikopteri ihtiyacını karşılanması için geliştirilen “Ağır Sınıf Taarruz Helikopter Projesi” (ATAK 2), 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’21) boy gösterdi.

Yunanistan’ın savunma sanayi haber portalı “defence-point”, ATAK 2’nin IDEF’te sergilenmesini medyasına taşıdı.
Haberi okuyucularına, “Yeni Türk tehdidi IDEF’te sergilendi… Ağır Sınıf Muharebe Helikopteri” başlığıyla aktaran haber sitesi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin, yeni taarruz helikopterini IDEF 2021 savunma fuarında tanıttığını bildirdi.
Haberde ATAK 2’nin, zorlu ortamlarda görev yapabilecek yeteneklere sahip olduğu ve ATAK’tan daha büyük bir silah yükünü taşıyabileceği belirtildi. Modern sistemlere sahip ATAK 2’nin, bakım maliyetlerinin düşük olduğu ayrıca belirtildi.

ATAK 929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri
TUSAŞ T-929 Atak 2, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilmesi planlanan ağır sınıf taarruz helikopteridir. Helikopter, T-129 Atak’tan elde edilen deneyim ve operasyonel tecrübe sayesinde tamamen özgün olarak geliştirilmektedir. Helikopter çeşitli hava koşullarına uygun olacak şekilde tasarlanmaktadır. Bir başka TUSAŞ üretimi T-625’in alt sistemleri de Atak 2’de kullanılacaktır.
Özellikleri neler?
Öncelikle ATAK-2 helikopterimizin sahip olacağı açıklanan güncel özelliklerine bakacak olursak:
– 10 ton sınıfında olması planlanan helikopterimiz AH-64 Apache ve Mi-28 Havoc gibi helikopterlerin muadili olacak.
– 12.7 mm uçaksavar mühimmatına dayanıklı bir zırha sahip olacak.
– 30 mm top sistemine sahip olup, 1200 kg’ye kadar harici silah yükü taşıyabilecek.
– Silah taşıyabileceği 6 adet istasyonu bulunacak.
– Anti-Tank füzeleri, güdümlü veya güdümsüz roketlerin yanında Hava-Hava füzeleri de taşıyabilecek.
– 20.000 feet irtifaya kadar çıkabilecek ve ~320 km maksimum hıza ulaşabilecek.

Türkiye’ye neler kazandıracak?
Evet gelelim asıl konumuz olan Ağır Sınıfta bir Taarruz Helikopterinin bize neler kazandıracağına.
Ağır sınıfta yer alacak olan ATAK-2 helikopteri 10 tonluk yük taşıma kapasitesi ile temel olarak ülkemize ateş gücü çok daha yüksek bir taarruz helikopteri kazandırmış olacak. T-129 ATAK Helikopterinin yaklaşık 5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip olduğunu düşünecek olursak aradaki farkı burada daha rahat anlayabiliriz. Bu 10 tonun 1.2 tonunu ise safi olarak mühimmatlara ayırabileceğiz. Mühimmat taşımak için 6 adet istasyon bulunacak. Bunun yanında çeşitli aksamlarda yine bu yüksek taşıma kapasitesi sayesinde rahatlıkla helikopterde kullanılabilecek.
Ana silah sistemi anlamında T-129 ATAK’tan farklı olarak 20 mm yerine 30 mm’lik bir otomatik top sistemi tercih edildiğini görüyoruz. Topun kalibresinin büyümesi bu helikopterin sadece hafif silahlı terörist gruplara karşı değil daha ziyade konvansiyonel bir savaşta bir ülkeye karşı kullanılması için geliştiriliyor olduğuna dair bize fikir verebilir.
Zırh korumasına baktığımız zaman helikopterin 12.7 mm’lik uçaksavar mühimmatlarına karşı dayanabilecek şekilde imal edileceğini görüyoruz. Açıkçası daha fazlasına da pek gerek olduğunu söyleyemeyiz. Neticede uçan bir tank üretme gibi bir amacımız yok.

Üzerinde durulması gereken ekstra bir özellik ise Hava-Hava füzesi taşıyabilme kabiliyeti. ATAK-2’de havadan havaya kullanılabilen füzeler sayesinde hava tehditlerine karşı da özsavunma ve saldırı imkanı sağlanacak. Jet uçağı gibi veya hafif saldırı uçağı gibi unsurlara karşı etkinliği biraz düşük olacakmış gibi değerlendirilse de en azından İHA, SİHA, Genel Maksat ve Taarruz helikopteri gibi hava araçları ATAK-2 tarafından rahatlıkla etkisiz hale getirilebilir.
Yayınlanan görüntülerde helikopterin gövde altında bulunacağını anladığımız MİLDAR radarı sayesinde ise helikopterin durumsal farkındalığı, atış hassasiyeti gibi özelliklerinin daha yüksek seviyede olacağını söyleyebiliriz.