Yunan basını: Türkiye Fransa’dan Rafale uçağı alımı için görüşüyor

Yunan basını: Türkiye Fransa'dan Rafale uçağı alımı için görüşüyor

Yunan gazetesi Ta Nea, Türkiye’nin Fransa’dan Rafale savaş uçaklarının tedarikini istediğini iddia etti. Öte yandan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, ABD’ye yapacağı ziyarette F-35‘leri masaya getirecek.

Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Ta Nea, Türkiye’nin bu gelişmeden sonra harekete geçtiğini iddia etti. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa lideri Emmanuel Macron arasında telefon görüşmesi yapılmış ve SAMP/T hava savunma sistemlerinin son durumu ele alınmıştı.

Fransa’dan savaş uçağı almayı aklımıza bile getirmeyiz zira Macron bunu “Türkiye’ye hayır” deme şovuna dönüştürür. “Rusya’dan 5. nesil SU-57 savaş uçağı almaya mecbur kalırız” diye bir fikir var ama o da bir seçenek değil. Gerek pilotların eğitimi, gerek NATO’nun ortak haberleşme sistemi, gerek bakım-işletme… Tüm kurulu düzeni değiştirme mecburiyeti bu seçeneği de imkânsızlaştırıyor

İşte bu noktada Ankara B planı için düğmeye bastı. Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz, Londra’da İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı’yla bir görüşme yaptı. Dışarıya sızan bilgilere göre, Türkiye, yerli 5. nesil savaş uçağı envantere girinceye kadar, gelişmiş uçak ihtiyacını İngiltere’den 2. el Eurofighter Typhoon uçakları alarak kapatabilir.

Türkiye'nin B planı devrede Fransa'dan Rafale uçağı mı alıyor ?
Türkiye’nin B planı devrede Fransa’dan Rafale uçağı mı alıyor ?

Türkiye’nin filosuna katmayı planladığı Eurofighter Typhoon, Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı Rafale uçaklarıyla çok yakın özelliklere sahip. Düşük irtifa it dalaşında Rafale, yüksek irtifa it dalaşında Eurofighter Typhoon avantajlı. Dünyadaki kullanımına bakacak olursak, Eurofighter Typhoon daha çok ülke tarafından tercih edilmiş.

Rafale, hava-kara savaşlarında etkin olmak için üretilmiş, Eurofighter Typhoon hava-hava savaşında etkili. Rafale, uçak gemisine inen versiyonlara da sahip ama bu Ege’deki denge için detay zaten.Sonuç olarak, Türkiye, Ege’de deniz ve hava üstünlüğünü korumak için adımlarını sıklaştırmaya başladı zira Washington’a güvenemeyeceğimizi biliyoruz. 24 Mayıs’ta yabancı ajanslar, tüm dünyaya Suudi Veliaht Prens Selman’ın bir bölge turuna çıkacağını duyurdu. Habere göre, Selman Ürdün, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı ziyaret ettikten sonra Türkiye’ye gelecekti.

Türkiye'nin B planı devrede Fransa'dan Rafale uçağı mı alıyor ?
Türkiye’nin B planı devrede Fransa’dan Rafale uçağı mı alıyor ?

Fakat gezi haberdeki gibi olmadı. Prens Selman, Ankara ile Atina arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde Yunanistan ve Güney Kıbrıs gezilerini erteleyerek, Türkiye’ye gelmeyi tercih etti. Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı ittifak arayışı çerçevesinde Mart 2021’de 6 adet Suudi Arabistan F-15’i, Girit’teki Souda Askeri Üssü’ne inmiş ve ortak tatbikat yapmışlardı. O zaman çok sevinen Yunanistan şimdi Türkiye gibi bir güçle el sıkışmak için Atina ve Güney Lefkoşa’nın pas geçilebildiğini gördü. Sorunları, bizimle, sadece bizimle, konuşarak çözme seçeneği masada duruyor da densiz Dendias’ın Yunanistan’a başbakan olma çabası bir Ege dolusu inciri berbat ediyor.

Dassault Rafale özellikleri neler?

Dassault Rafale, Fransız Dassault Havacılık şirketi tarafından üretilen, çift motorlu bir savaş uçağıdır. Radar ve silah kapasitesi, birçok jet uçağından üstün olan Dassault Rafale, en modern savaş uçaklarından biri olarak kabul ediliyor.

DASSAULT RAFALE ÖZELLİKLERİ

Dassault Rafale savaş uçağı 52 bin feet yüksekliğe yani 16 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Çift motoru var. Hızı saatte 1900 kilometreye çıkabiliyor. Hedefini görmeden 100 kilometre öteden tespit edip ateş edebiliyor. Taşıdığı Meteor füzeleri, 60 kilometre ve altından hedefe kitlenirse, hedefin kaçış şansı kalmıyor.

Rafale gövde inşasında kullanılan güçlü ve aynı zamanda hafif kompozit malzemeler sayesinde radar izi düşürülmüş, fly-by-wire(yapay zeka destekli uçuş sistemi), elektronik taramalı aktif faz dizinli(AESA) radarı, yüksek taşıma kapasitesi, yüksek manevra kabiliyitini saplayan kanard ve delta kanat yapısı, konvansiyonel ve nükleer mühimmat yelpazesi gibi özellikleriyle rakiplerine diş gösteren çift motorlu, oldulça yetenekli bir savaş uçağıdır.
Pilota iyi bir görüş açısı sağlayan geniş bir kanopiye, delta kanat yapısıyla birlikte onu destekleyen kanardlara, yanal yüzeylere yerleştirilmiş çift hava alığı ve motorların üzerinde tek dikey stabilizeye sahiptir.

Rafale, her biri 11,250 IBF kuru itme gücü ve art yakıcı ile 17,000 lbf’ye kadar itme gücü üreten 2 adet Snecma M88-2 art yanmalı turbofan motorlarla donatılmıştır. Maksimum 1.8 Mach hıza ulaşabilmekte ve ve harici üç yakıt tankı ile birlikte 2.000 deniz mili menzile ulaşabilmektedir. Muharebe yarıçapı 1.000 deniz mili olan uçağın maksimum görev irtifası 50.000 Feet’tir ve dakikada 60.000 Feet’lik bir tırmanma yeteneğine sahiptir.

Rafale uçağı
Rafale uçağı

1 adet 30mm GIAT 30/M791 dahili otomatik topa sahip olan Rafale, Fransız ve Avrupa menşeli bir çok mühimmatı kulllanabilmektedir. MICA, Meteor uzun menzilli hava-hava füzeleri, Exocet gemisavar füzeleri, güdümlü güdümsüz bombalar, Scalp seyir füzesi, ASMP nükleer seyir füzeleri kullanabilmektedir.

Rafale manevra, elektronik, kullandığı silahlar bakımından oldukça yetenkli bir savaş uçağı olarak öne çıkıyor. Bir tatbikatta ABD’li stealth F-22’yi tespit edip, kilit attığı iddia ediliyor. Benzer zamanlarda geliştirilen Eurofighter’a göre çok daha sorunsuz ve güvenilir bir uçaktır. Ancak en büyük dezavantajı oldukça yüksek fiyatı. Fransa Rafale’yi pazarlamak için uzun yıllar uğraştı. Sonunda Katar, Hindistan ve Mısır’a satmayı başardı.
Rafale’nin donanma versiyonu Rafale-M oldukça önemli. Fransa uçak gemisi konuşlu savaş uçağı üretebilen dünyadaki ender ülkelerden biri. Ayrıca Rafale ABD Donanmasına ait uçak gemilerine iniş-kalkış yapabliyor. Herhangi bir ihtiyaç halinde iki donanma ortak harekat ve uçuşlar için eğitimler icra ediyor.

2001 yılından itibaren Fransız Hava Kuvvetlerine ve sonrasında M modeli ile birlikte Fransız Donanmasına hizmet veren Rafale sahip olduğu tek uçak gemisi olan Charles de Gualle uçak gemisinde konuşlanmış vaziyette Fransız Donanmasının ana vurucu gücünü oluşturmaktadır. Halihazırda Fransa’nın yanı sıra Hindistan, Mısır ve Katar Hava Kuvvetlerine hizmet veren Rafale savaş uçağı için geçtiğimiz haftalarda Fransız ve Yunan hükümetleri arasında da bir görüşme gerçekleşmişti. Avrupa’nın iki şımarık çocuğu;

Emmanuel Macron ve Kiriakos Mitsotakis 10 Eylül 2020’de bir araya gelmiş ve Yunanistan’ın Fransadan yapacağı alımları görüşmüşlerdi. Mitsotakis yaptığı açıklamada ‘’Silahlı Kuvvetleri güçlendirmenin vakti geldi..’’ demiş ve 18 adet Dassault üretimi Rafale savaş uçağı, 4 adet fırkateyn ve 4 adet donanma helikopteri alacaklarını belirtmişti. Uzun yıllardır ordusunu bizimle mukayese eden, Türk Silahlı Kuvvetleri kadar etkin ve caydırıcı kılmak isteyen komşumuz belirli zaman aralıklarıyla böyle alımları yapmaya kalkışsa da her seferinde ekonomisine aldığı ağır darbeler sonucu hayallerine bir süre daha veda etmek mecburiyetinde kalıyor.

Dassault Rafale özellikleri neler?
Dassault Rafale özellikleri neler?

Rafale-M Teknik Özellikleri:
1 Mürettabat
15.27 metre uzunluk
10.8 metre genişlik
5.34 metre yükseklik
24.500 kg maksimum kalkış ağırlığı
10.600 kg boş ağırlık
Her biri 50 kN güç üreten (Afterburner ile 75 kN) Snecma üretimi M88-2 turbofan motor
3700 km – 2000 nm maksimum uçuş menzili
1852 km – 1000 nm uçuş yarıçapı
Maksimum Hız:1.8 mach(2,150 km/h)
Fransız Donanmasında 44 adet Rafale-M aktif hizmette.

Silahlar

Toplar: 27mm’lik Mauser BK-27 topuna sahiptir

Füzeler: AGM-84 Harpoon, AGM-88 HARM, AGM Armiger, AIM-9 Sidewinder, AIM-132 ASRAAM, AIM-120 AMRAAM, IRIS-T, MBDA Meteor, ALARMs, Storm Shadow (AKA “Scalp EG”), Brimstone, Taurus, Penguin

Bombalar: Paveway 2, Paveway 3, Geliştirilmiş Paveway, JDAM

DASSAULT RAFALE SAHİBİ ÜLKELER

Dassault Rafale üreticisi Fransa, ileri teknolojiler içeren savaş uçağını her ülkeye satmıyor. İşte Dassault Rafale sahibi olan ve kullanan ülkeler listesi:

-Fransa

-Mısır

-Yunanistan

-Hindistan

-Katar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir