Yerli uydular artık 2024’te İğneada’dan fırlatılacak

Yerli uydular artık 2024'te İğneada'dan fırlatılacak

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’ye bir konuda daha bağımsızlık kazandıran çok önemli gelişmeyi duyurdu. Milli uydular artık Cape Canaveral ya da Baykonur’dan değil İğneada’dan fırlatılacak.

Türkiye bir konuda daha bağımsızlık kazanıyor. Kendi uydularını fırlatırken şimdiye dek ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral İstasyonu ile Kazakistan’daki Baykonur İstasyonu’nu kullanan Türkiye artık uzay araçlarını milli fırlatma istasyonundan ateşleyecek.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Kırklareli-İğneada’ya fırlatma istasyonu kuracaklarını açıkladı. NTV yayınında yaptığı açıklamada Demir, “Bunu ilk kez açıklıyoruz. Kırklareli’ne kendi sistemimizi kuruyoruz ve önümüzdeki sene yeni uydumuzu buradan, kendi üssümüzden fırlatacağız” dedi.

Yerli uydular artık 2024'te İğneada'dan fırlatılacak
Yerli uydular artık 2024’te İğneada’dan fırlatılacak

Yeni mini uydu fırlatma sistemi İğneada’da kurulacak

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kırklareli’nde yeni uydu fırlatma sisteminin kurulacağını söyledi. İlk hedefin 100 kg uyduların 300 km yörüngeye yerleştirilmesi olduğunu söyleyen Demir, ilerideki hedefin ise 1.5 tonluk bir uyduyu 700 km yörüngeye yerleştirmek olduğunu söyledi. Kırklareli, İğneada’ya kurulacak tesisin kurulum faaliyetlerin başladığını belirten Demir, şu açıklamada bulundu:

Kırklareli’nin Karadeniz kıyısındaki ilçesi İğneada 2024 yılından itibaren uzaya uyduların fırlatıldığı istasyona ev sahipliği yapacak. İğneada’ya fırlatma istasyonu kurulacağını duyuran Prof. Dr. Demir, Kefken adasına ise izleme tesisi inşa edilmekte olduğunu söyledi. Kefken adasında da orada belirli bir üretim tesisi ve izleme istasyonları yerine göre fırlatma tesisleri de olacak. İğneada’dan yapacağımız fırlatma ile mini uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Sonraki hedefimiz de 1.5 tonluk bir uyduyu 700 km yörüngeye fırlatmak. İğneada tesislerinin kurulum faaliyetleri başladı.”

Kocaeli açıklarında, kıyıya 800 metre mesafede bulunan Kefken adası Cebeci sahilinin tam karşısında bulunuyor. İğneada’dan fırlatılacak roketlerin yörüngesi ve uçuş parametleri Kefken’den saniye saniye takip edilecek.

Türkiye’nin ilk milli uyduyu ROKETSAN üretimi SONDA roketleriyle önümüzdeki yıl İğneada’dan fırlatması bekleniyor. Böylelikle ilk kez Türkiye topraklarından uzaya uydu fırlatılmış olacak.

Yeni mini uydu fırlatma sistemi İğneada'da kurulacak
Yeni mini uydu fırlatma sistemi İğneada’da kurulacak

ÖNCE 100 KİLO, SONRA 1,5 TON!

İsmail Demir, Türkiye’nin uzay aracı fırlatma tesisi çalışmalarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Kırklareli’nde İğneada’da bir fırlatma tesisi yapıyoruz. İlaveten Kefken adasında da belirli bir üretim tesisi ve izleme istasyonları kuruyoruz. Burada bazı test ve fırlatma merkezleri de olacak. Yani İğneada’dan fırlatarak biz mini uydumuzu inşallah uzaya yollamış olacağız.

Tabi burada bir sonraki hedefimiz 1,5 tonluk bir uyduyu 700 kilometrede irtifadaki yörüngeye yerleştirmek. Ondan sonraki hedefimiz budur. Mini uydumuzu inşallah gelecek sene kendi sistemimizle fırlatmış oluruz.

İğneada’da tesisin kurulum faaliyetleri başladı. Bu konuya ilişkin çalışmalar ROKETSAN tesislerinde zaten yapılıyor. Altyapı ve Ar-Ge çalışmaları çok önceden başladı ROKETSAN’da. Fakat fırlatmayla ilgili mekan seçimi ve hazırlanması da başlamış oldu. Bunu ilk defa şimdi duyuruyoruz.”

“2024 yılı içerisinde 100 kilogramlık mini uydu fırlatılacak. 2024’teki performansımıza göre 1,5 tonluk uydu için bir şey söyleyebiliriz ama ilk fırlatmanın üzerine 2 yıl eklememiz lazım. Şu anda ilk operasyona kilitlenmiş durumdayız. Fırlatma konusunda katı yakıtlı koret motorlarında gayet iyiyiz.

Hep motor konuşuluyor ya… Hep söylüyoruz, dünyada 3 tip motorda belirli kabiliyete sahibiz: Katı, sıvı ve hibrit yakıtlı motorlar… Hem ROKETSAN hem de TÜBİTAK SAGE çalışıyor. Aynı zamanda hibrit motorlar konusunda Delta-V şirketimiz belirli kabiliyetler oluşturdu. Bu konuda sağlam bir gidişat var dememiz mümkün.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir