YERLİ AKBABA Füzesi AGM-88 HARM Füzesinin Yerini Alacak

YERLİ AKBABA Füzesi AGM-88 HARM Füzesinin Yerini Alacak

Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi

Akbaba Projesi ile ROKETSAN, yerli bir Anti-Radyasyon (Anti-Radar) Füzesinin tasarımını ve üretimini planlamaktadır. Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi envantere girdiğinde Türk Hava Kuvvetleri, ABD üretimi AGM-88 HARM füzelerinin yerine zamanla Akbaba füzesini kullanmaya başlayacaktır.

TÜBİTAK Sage tarafından yürütülen Gezgin Seyir Füzesi Projesinde de olduğu gibi Akbaba Füzesi Projesi de gizli bir şekilde yürütülmektedir. Proje hakkında nerdeyse hiçbir resmi bilgi açıklanmamıştır. Ancak özgün bir tasarıma, pasif RF başlığa ve bir AESA radara sahip olması bekleniyor. Ayrıca süpersonik hızlara ulaşabileceği tahmin edilen füzenin Ramjet itkiye sahip olacağı iddia ediliyor.

Geçtiğimiz yıl resmen olarak adı duyurulan ve ROKETSAN tarafından geliştirme çalışmaları devam eden anti-radyasyon füzesi AKBABA, AGM-88 HARM Füzesi ile benzer özelliklere sahip olacak. Düşman hava savunma sistemlerinin bastırılması görevini üstlenecek olan AKBABA Füzesinin karadaki veya denizdeki, sabit veya gemiler gibi hareketli hedeflere saldırabilir nitelikte olması bekleniyor. Anti-radyasyon füzeleri ulaşabildikleri süpersonik hızlarla tespit ve imha edilmeleri oldukça zor füzelerdir.

YERLİ AKBABA Füzesi AGM-88 HARM Füzesinin Yerini Alacak
YERLİ AKBABA Füzesi AGM-88 HARM Füzesinin Yerini Alacak

Diğer birçok proje gibi AKBABA Füze projesi de gizli yürütüldüğünden ağırlık, menzil gibi özellikleri henüz açıklanmamıştır. Fakat pasif RF başlığa ve bir AESA radara sahip olması beklenen füzenin ayrıca süpersonik hızlara ulaşabileceği ve Ramjet itkiye sahip olacağı iddia edilen bir kaç özelliğin arasında.

Üretimi Roketsan tarafından üstlenilen anti-radyasyon füzesi AKBABA, düşman hava savunmasının bastırılmasına yarayan SEAD görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilecek ve Türkiye’de SEAD görevlerinden sorumlu filo olan 151. Tunç Filo, bu görev için yerli olarak üretilen AKBABA füzesini kullanacak. SEAD, düşman radar ve hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesidir.

Ayrıca AKBABA füzesinin, çok yönlü uçak olma özelliğinden dolayı Milli Muharip Uçak KAAN’a da entegre edilmesi ve geliştirmesi devam eden milli insansız savaş uçaklarında da kullanılması planlanıyor.

AKBABA ve GÖKHAN Füzelesi İçin RamJet motor İtki sistemi

Türkiye, kamuoyu tarafından adları bilinen en az iki farklı füze için RamJet çalışmaları gerçekleştiriyor. Bunlardan ilki, Roketsan tarafından geliştirilen AKBABA Anti-Radyasyon Füzesi. Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği ilk anti-radyasyon veya bir diğer isimlendirme ile ‘radarsavar’ füzesi olan AKBABA.

Türkiye’nin RamJet itkili diğer bir füzesi ise TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirme faaliyetleri devam eden GÖKHAN Hava Hava Füzesine göre; TÜBİTAK-SAGE, GÖKHAN Füzesi için sıvı yakıtlı bir RamJet motoru geliştiriyor. Geliştirilen bu motorun testlerinin de bu yılın sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İlk etapta F-16 platformlarında kullanılacak GÖKHAN Füzesi’nin, MBDA üretimi METEOR Füzesi’nden daha iyi özelliklere sahip olması hedefleniyor.

RamJet Motor Tahrik Sistemi

RamJet tahrik sistemi ile ilgili orijinal fikirler, ilk olarak 1900’lerin başında Avrupa’da geliştirilmiştir. RamJet sisteminde itki; yakıtın yanmasından gelen sıcak gazın bir nozuldan geçirilmesiyle üretilir. Akışı sürdürmek için yanma, nozül çıkışındaki basınçtan daha yüksek bir basınçta gerçekleşmelidir. Bir Ramjet’te yüksek basınç, aracın ileri hızı kullanılarak yakıcıya harici havanın “çarpılması” ile üretilir.

Bir turbojet motorda yakıcıdaki yüksek basınç, kompresör adı verilen bir parça tarafından üretilir. Ramjet’te kompresör yoktur. Bu nedenle ramjetler, bir turbojetten daha hafif ve basit yapıdadırlar.

Ramjet, yalnızca araç halihazırda hareket halindeyken itki kuvveti üretir; motor durağan ya olduğunda ramjetler itki üretemezler. Ramjet statik itme üretemediğinden, aracın ramjetin itme kuvveti oluşturmaya başladığı bir hıza çıkarılması için başka bir tahrik sistemi kullanılmalıdır. Aracın hızı ne kadar yüksekse, ramjet o kadar iyi çalışır.

RamJet tahrik sistemi, 2 ila 5 Mach arasında bir hıza sahiptir.

MBDA tarafından geliştirilen Meteor Hava Hava Füzesi, RamJet tahrik sistemine sahiptir. TÜBİTAK-SAGE’nin de RamJet Tahrik Sistemini, seyir ve hava hava füzelerinde kullanması beklenmektedir.

RamJet Motor Tahrik Sistemi
RamJet Motor Tahrik Sistemi

ScramJet motorlar ramjet motorların geliştirilmiş versiyonlarıdır. Normal RamJet motorlarında sıkıştırma subsonik hızlarda gerçekleştirilirken, ScramJet motorlarda sıkıştırma işlemi süpersonik hızlarda gerçekleşir.

ScramJet teknolojisi bugün pek çok hipersonik gemisavar füzesinin kalbi niteliğindedir.

Anti-Radar (Anti-Radyasyon) Füzesi Nedir be işe yarar?

Radarların ve eketronik harp sistemlerinin yaydığı radyasyona, sahip olduğu pasif radar güdümü ile kitlenebilen, pasif güdümlü füzelere Anti-Radyasyon Füzesi veya Anti-Radar Füzesi (ARM) denir. Düşman hava savunmasının bastırılmasına yarayan SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Karadaki veya denizdeki, sabit veya gemiler gibi hareketli hedeflere saldırabilirler.

Türkçeye “Düşman Hava Savunmasının Bastırılması” şeklinde çevirebileceğimiz SEAD, savaş arenasındaki en kritik görevlerden biridir. Bu kadar kritik bir görev olmasına rağmen bu görevi yerine getirebilecek kabiliyete çok az ülke sahiptir. Anti-Radyasyon Füzeleri bu görev için üretilmiştir. Türkiye’de SEAD görevlerinden sorumlu filo, 151. Filo’dur (Tunç Filo).

ABD’li Raytheon tarafından üretilen AGM-88 HARM füzesi özellikleri:

  • Ağırlık: 363 kilogram
  • Uzunluk: 4.14 metre
  • Çap: 25 santimetre
  • Etkili Menzil : 75+ kilometre
  • Hız: 2+ Mach
  • Savaş Başlığı: 65 kilogram
  • Güdüm Sistemi: Pasif radar
  • İtki Tipi: Katı yakıtlı roket motoru
  • İlk Seri Üretim: 1983
  • Fırlatma Ağırlığı: 360 kilogram
  • İtki: Çift Darbeli Roket Motoru
  • Uzunluk: 4.14 metre
  • Çap: 25.4 santimetre
  • Kanat Açıklığı: 101.6 santimetre
  • Menzil: 48+ kilometre
  • Hız: Süpersonik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir