UMTAS-GM’nin İlk Atışı Yapıldı

UMTAS-GM’nin İlk Atışı Yapıldı

Roketsan tarafından yürütülen 40’a yakın gizli projeye yönelik soruyu yanıtlayan İkinci, “Roketsan biliyorsunuz özellikle ihracat odaklı olarak büyümesine devam ediyor. Biz ihracattan elde etmiş olduğumuz bütün geliri, bütünüyle altyapımıza yatırım olarak ve yeni projelere Ar-Ge kaynağı olarak yansıtmaya çalışıyoruz.

UMTAS-GM aslında ROKETSAN’ın prototip süreçlerini tamamladığı UMTAS füzesinin uzun menzilli versiyonu. UMTAS sayesinde havadan ve karadan, kara hedeflerini nokta atışı şekilde imha edebiliyorsunuz. Tanksavar füzesi olarak geçen UMTAS helikopterlere, zırhlı kara araçlarına entegre edilebiliyor.

Havada ve karadaki araçlarla entegre sağlanabilen UMTAS karadan gelen tank gibi düşman birliklerini etkisiz hale getirebilmekte. UMTAS-GM olarak isimlendirilen modelse UMTAS tanksavar füzesinin daha uzun menzilli versiyonu. Bu uzun menzil artısının yanı sıra UMTAS-GM sayesinde entegre edildiği hava ve kara araçlarının saldırı güçleri de artacak. Gelen açıklamalara göre ROKETSAN UMTAS füzesi seri üretimi için yıl sonunu hedeflemiş durumda. Ayrıca UMTAS projesine ek olarak 40 adet daha gizli projenin olduğu da belirtilenler arasında.

UMTAS-GM’nin İlk Atışı Yapıldı
UMTAS-GM’nin İlk Atışı Yapıldı

Data-link üzerinden Man-in-the-loop olacak. Menzili daha uzun olacak, hem helikopterlerden, hem kara platformlarından fırlatılabilecek. Kanatları daha büyük, açılabilir bir şekilde tasarlandı. Katı yakıt roket motorlu bir füze olacak. Menzili ilk aşamada 25 kilometre olarak hedefliyoruz. Sonrasında 30 ve 40 kilometrelik versiyonlarını sahaya sürmeyi hedefliyoruz.

UMTAS-GM’de : Yıl sonu seri üretim başlıyor

Buradaki hedefimiz, aslında uluslararası alanda hem pazar payı yüksek olan hem de silahlı kuvvetlerimize avantaj sağlayacağını düşündüğümüz bir ürünü, kullanıma en kısa sürede vermek. Hedefimiz, bu sene sonuna doğru seri üretim aşamasına gelmiş bir UMTAS-GM ile de inşallah kullanıcılarımızın karşısına çıkmayı hedefliyoruz.

UMTAS-GM’de : Yıl sonu seri üretim başlıyor
UMTAS-GM’de : Yıl sonu seri üretim başlıyor

Bu ismini söylemediğimiz 40 tane proje, her biri kendi takvimleri içerisinde, kendi mühendislerimizin gayretleriyle devam ediyor. Aslında bizi takip etmeye devam edin diyeceğim, bu projelerin sonuçlarını aldıkça; birinci öncelikli olarak kendi kamuoyumuzda, ikinci öncelikli olarak Dünya ile bunları paylaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Kullanım alanına göre Helikopterler, iha sihalar ayrıca SİDA’lar ve kara araçları. savaş gemileri Şu anda tanksavar füzesi atabilen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) ve zırhlı KMC benzeri araçlar bu füzemizi kullanabilecek. Tabi helikopterden atıldığı zaman menzili daha yüksek olacak. Temel hedef kitlesi kara araçları, SİDA’lar ve helikopterler diyebiliriz.

Man-in-the-Loop nedir?

Human-in-the-loop nedir , insan zekasının en iyilerini makine zekasının en iyileriyle birleştirir. Makineler, geniş veri kümelerinden akıllı kararlar almakta harikadır.

Örneğin, insanlar karmaşık bir görüntüye bakmakta ve ayrı varlıkları seçmekte harikadır. Karşınıza gelen “Robot musun?” testlerini hayal edin.

Resimdeki elektrik direğini veya sadece kuyruğunu gördüğünüz bir kediyi rahatlıkla seçebilirsiniz. Bir makine ise neye benzediğini anlamak için birçok farklı sokak lambası direği ve kediyi farklı açılardan, kısmen kapatılmış, farklı renklerde vb. görmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir