TUSAŞ’tan İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 MİUS Geliyor

TUSAŞ’tan İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 MİUS Geliyor

TUSAŞ’tan ANKA-3 MİUS GELİYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “TUSAŞ’tan yeni tip insansız jet savaş uçağımız geliyor. İnsansız hava araçlarında kabiliyetimizi daha ileri noktaya taşıyacak yeni nesil bir projemiz var; ‘ANKA-3 MİUS'” açıklamasında bulundu.

TUSAŞ, ANKA-3 isimli Türk insansız savaş uçağının (TİSU) geliştirme faaliyetlerine sona geldi. ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin, gelecek yıl görücüye çıkması planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yapılan açıklamada, “ANKA-3, jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak. Önümüzdeki yıl ANKA-3 MİUS projemizden müjdeleri milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz.

Savunma sistemlerini yerli ve milli olarak tasarlayıp, üretip, geliştirdiklerini ifade eden Oktay, “Dünyada savaş gemisini milli imkanlarla tasarlayan ve inşa eden 10 ülke arasındayız. 2023 yılı savunma sanayiinde yeni bir milat olacak; TUSAŞ‘tan yeni tip insansız jet savaş uçağımız geliyor.” şeklinde konuştu.

TUSAŞ’tan İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 MİUS Geliyor
TUSAŞ’tan İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 MİUS Geliyor

“HAVA YOLU SEKTÖR CİROSU 272,59 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI”

Sivil havacılıkta Türkiye’nin şaha kalktığını kaydeden Oktay, hava yolu sektör cirosunun 2002’de 3,6 milyar lira iken 2022 haziran itibarıyla 272,59 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Hava yolu sektörü istihdamının 2022 Haziran itibarıyla 253 bin 885’e yükseldiğini aktaran Oktay, havalimanı sayısının 26’dan 57’ye çıkarıldığını ifade etti.

Savunma sektörünün de başarılarına başarı eklediğini belirten Oktay, Savunma Sanayi Başkanlığının 750’nin üzerinde savunma sanayisi projesi yürüttüğünü aktardı.

Savunma sistemlerini yerli ve milli olarak tasarlayıp, üretip, geliştirdiklerini ifade eden Oktay, “Dünyada savaş gemisini milli imkanlarla tasarlayan ve inşa eden 10 ülke arasındayız. 2023 yılı savunma sanayiinde yeni bir milat olacak; TUSAŞ‘tan yeni tip insansız jet savaş uçağımız geliyor.” şeklinde konuştu.

ANKA-3 MİUS GELİYOR

ANKA-3 MİUS’un, insansız hava araçlarında kabiliyeti daha ileri noktaya taşıyacak yeni nesil bir proje olduğunu aktaran Oktay, şunları kaydetti:

Milli Muharip Uçak ve Kızıl Elma ile diğer insansız savaş uçaklarımızla savunma dengeleri yeniden yazılacak. Uzun menzilli hava savunma sistemlerimiz Siper, Karaok, Bozdoğan ve Gökdoğan‘ın ilk teslimatlarını yapacağız. Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’lar, PARS 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar, Modernize Zırhlı Muharebe Araçları ZMA’lar ve yerli motora sahip VURAN araçları ilk kez envantere girecek.

TUSAŞ’ın insansız savaş uçağı ile ilgili gelişmeleri, Kasım 2022’de ilk kez Endonezya’da  soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TUSAŞ’ın insansız savaş uçağı ile ilgili olarak ‘Bekleyin onu, o da hatta.” açıklamasında bulunmuştu.

ANKA-3 MİUS GELİYOR
ANKA-3 MİUS GELİYOR

Edindiğimiz bilgiye göre TUSAŞ’ın İnsansız Savaş Uçağı, yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına sahip olacak. Gelecek yılın ilk yarısı içerisinde görücüye çıkması planlanan insansız savaş uçağı, ANKA’dan elde edilen tecrübeler ışığında geliştiriliyor. Halihazırda üretim hattında olduğu öğrenilen uçağın, iç silah istasyonlarına da sahip olacağı tahmin ediliyor.

ANKA-1 projesi kapsamında geliştirilen ANKA MALE İHA, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca şu ana kadar 3’ten fazla ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi. ANKA-2 Projesi kapsamında geliştirilen AKSUNGUR İHA ise Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca 2 ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi.

Bugün gururla söyleyebiliriz ki ülkemizde savunma ve havacılık sanayi, artık sadece kendi ihtiyaçlarımıza odaklanmanın ötesinde, yurt dışı pazarlara da açılma olgunluğuna ulaşmıştır. Ünü dünyaya yayılan ürünlerimiz, birçok ülkeden talep görmeye başlamıştır. Ülke ekonomisine katkının en önemli verilerinden biri olan ihracatta, savunma sanayi sektörü, tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Savunma sanayii ihracatımız yılın ilk 11 ayında 3 milyar 800 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın yılsonu itibarıyla 4 milyar doları aşması öngörülmektedir.”

ŞU ANDA EN OLGUN PRJE BAYRAKTAR KIZILELMA MİUS

3 Aralık 2022’de Bayraktar KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sisteminin teker kesme testi başarıyla gerçekleştirilmişti. Gelişmeyi resmi Twitter hesabı üzerinden duyuran Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar:

Bayraktar KIZILELMA, ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak. Sonraki süreçte ise ses hızının üstüne çıkabilecek. KIZILELMA 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radara az görünür tasarıma sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek. Radar görünmezliğinin ön planda olmadığı görevlerde mühimmatlarını kanat altında da olabilecek.

BAYRAKTAR MİUS ÖZELLİKLERİ
BAYRAKTAR MİUS ÖZELLİKLERİ

BAYRAKTAR MİUS ÖZELLİKLERİ

Selçuk Bayraktar, 4 Ağustos 2021 günü Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Kulübü’nün düzenlediği Havacılık ve Uzay Zirvesi 2 etkinliğinde, MİUS’un özelliklerini şöyle sıraladı:

Kalkış Ağırlığı: 5,5 Ton

Faydalı Yük Kapasitesi: 1,5 Ton (Gövde içi ve kanat altında mühimmat taşıma kabiliyeti)

Seyir Süresi: 5 Saat

Maksimum İrtifa : 40.000 ft (12.000 m)

Seyir Hızı: 800 km/sa (0,65 Mach)

Özellikler:

Katapult yardımı olmadan yakalama kabloları ve kanca yardımıyla TCG Anadolu LHD gemisinden iniş ve kalkış

İlk prototipler sübsonik, sonraki prototiplerde ise süpersonik kabiliyet

Düşük Radar İzi

Dikey kuyruklar ve önde bulunan yatay kontrol yüzeyleri (Kanart)

Akıllı Filo Otonomisi

İlk Prototipte Uçuş Hedefi: 2023

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir