TUSAŞ’ın Yerli İnsansız T-629 insansız taarruz helikopterinin ilk uçuşu 2023

TUSAŞ’ın Yerli İnsansız T-629 insansız taarruz helikopterinin ilk uçuşu 2023

T-629 insansız taarruz helikopteri

Türk savunma sanayiinin taşıyıcı kolonlarından biri olan hava platformları için Cumhuriyet’in 100. yılı çok önemli bir kilometre taşı oldu. İnsanlı ve insansız hava araçlarında dünyada çok iyi bir yer edinen Türkiye’nin yeni hedefi önümüzdeki birkaç ay içerisinde insansız helikopterini de gökyüzüyle buluşturmak.

Türkiye’nin ABD başta olmak üzere batılı ‘müttefiklerinden’ yapılan yoğun baskılar, art arda gelen ambargolar ve savunma sanayiinde neredeyse tamamen dışa bağımlı bir ülkenin kendine yeni bir yol açabilmesinin ilk taşları

Eğer takvimler 1973’ü gösteriyor olsaydı büyük ihtimalle TUSAŞ’ın kuruluş haberini bu cümlelerle size aktarmış olacaktık. Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu.

TUSAŞ’ın Yerli İnsansız T-629 insansız taarruz helikopterinin ilk uçuşu 2023
TUSAŞ’ın Yerli İnsansız T-629 insansız taarruz helikopterinin ilk uçuşu 2023

TUSAŞ’ın insansız helikopteri nezaman uçaçak?

TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu’nu bulmuşken savunma sanayii sektöründe bir süredir dillendirilen “TUSAŞ insansız bir taarruz helikopteri çalışıyor” iddiasını doğrudan soruyoruz.

“Evet, bizim şu an insansız helikopterler üzerinde bir çalışmamız var.” diyor Demiroğlu ve devam ediyor:

“Bunu tek başımıza helikopter tarafı olarak biz yapmıyoruz. TUSAŞ İnsansız Hava Araçları grubuyla birlikte çalışıyoruz. Çünkü onlar ‘insansızlaştırma’ meselesini çok iyi biliyorlar. Biz de helikopter yapabilme konusunda oldukça iyiyiz.

Gelinen noktada bu iki güç, bu iki deneyim birleşti. İlk çalışmamızı hazır olan bir helikopterden yapacağız. Önce deneme uçuşları olacak ve sonrasında kendi platformlarımızı sıfırdan başlayıp birkaç aile olacak şekilde geliştireceğiz.

Tabii haliyle bu çalışmanın ne zaman daha da somutlaşacağı da merak ediliyor. Diğer platformlara verdiğimiz öncelik nedeniyle biraz arkadan geliyor ama insansız helikopterin birkaç ay içinde uçtuğunu göreceğiz.”

Yerli İnsansız T-629 insansız taarruz helikopteri projesi

TUSAŞ’ın Ankara, Kazan’daki ana yerleşkesinde, 25 Şubat 2021’de, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilk T129 ATAK Faz-2 helikopteri teslim töreninde diğer hava platformları da sergilendi. Sergilenen hava araçları arsında ilk kez Haziran 2020’de görüntüleri yansıyan T-629 taarruz helikopterinin yeni bir modeli yer alıyordu. Üzerinde T-629 yazan mock-up’ın, TUSAŞ mühendisleri tarafından geliştirilen elektrikli ve insansız taarruz helikopteri olduğu ifade ediliyor.

Yakın zaman içerisinde ilk uçuşunu yapması beklenen T-629 taarruz helikopterinin yeni modelinin Türk havacılığı için birçok yeniliği beraberinde getireceği ifade ediliyor. Yeni modelin insansız olacağı, elektrikli güç grubuna sahip olacağı yine ifade edilen başlıca özellikleri arasında yer alıyor.

Haziran 2020’de ilk kez görüntülen T-629 taarruz helikopteri mock-up’ında silah yükü olarak da taarruz helikopterlerinden kullanım için ROKETSAN tarafından geliştirilmiş L-UMTAS, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füze sistemi yer alıyordu. Yeni sergilenen “insansız” modelde ise herhangi bir silah yükü yoktu. Yine ilk sergilenen T-629 taarruz helikopterinde FLIR / kamera sistemi ile top sisteminin yerleşimi T129 Atak helikopteri ile aynı iken elektrikli ve insansız modelde FLIR ve top sistemi yerleşimi ağır sınıf taarruz helikopteri ile aynı olduğu görülüyor.

TUSAŞ Genel Müdürü ve CEO’su Temel Kotil, T129 ATAK ve 10 Ton sınıfı ATAK-II Taarruz helikopteri arasında yer alması planlanan 6 ton ağırlığında, T629 olarak adlandırılan yeni bir Taarruz Helikopteri ile ilgili ilk bilgileri ilk kez kamuoyu ile paylaştı. Kotil Dizayn çalışmalarını sonuçlandırdık. İlk uçuş için hazırlıklarımızı yapıyoruz dedi.

T-629’un elektrikli ve insansız modeli üzerinde helikopterin durumsal farkındalığını artıracak çeşitli açılarda görüntü verebilen kameralar yerleştirildiği görülmektedir. Kapatılan kokpit alanında da elektrik motoruna güç verecek akülerin yerleştirildiği düşünülmektedir.

TUSAŞ’ın insansız helikopteri nezaman uçaçak?
TUSAŞ’ın insansız helikopteri nezaman uçaçak?

İnsansız ve elektrikli yapıdaki T629 Taarruz Helikopteri’nin, özellikle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için faydalı olacağı düşünülüyor. Yakın gelecekte envantere almayı planladığı TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi için helikopter platformu ihtiyacı olan Türk Deniz Kuvvetleri’nin, T629 ile bu ihtiyacının önemli bir kısmını giderebileceği öngörülmekte.

T-629 insansız helikopterinin Teknik Özellikler

Boyut 10 ton sınıfı
HOGE Kabiliyeti 6.000ft 35°C @MTOW
Mühimmat Kapasitesi 1.200kg (Lançerler Hariç)
Operasyon Zarfı Gece ve Gündüz -40° / +50°C Sıcaklık ve Buzlanma Koşulunda
Balistik Koruma 12,7mm Mühimmata Dayanıklı Zırhlı Kokpit
Servis Tavanı 20.000 ft (6096 m)
Azami Hız 172 kts (~318 km/sa)
Motor 2 × Turboşaft
Silahlanma Mühimmat taşıma kapasitesi: 1200 kg (lançerler hariç)
30 mm / 20 mm Top Sistemi

6 Silah İstasyonu:

  • 2,75″ Güdümsüz Roket
  • 2,75″ Güdümlü Roket (CİRİT)
  • Anti-Tank Füzeleri (UMTAS/L-UMTAS)
  • Hava-Hava Füzesi
  • Serbest Düşümlü Mühimmat
  • Radar Güdümlü Füze
  • Lazer Silahı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir