TUSAŞ ANKA-3 insansız hava aracının görselleri ilk defa ortaya çıktı. 2023 yılında ilk uçuşunu yapması beklenen jet motorlu ANKA-3 MİUS için kuyruksuz olması nedeniyle radarlar tarafından tespit edilmesinin oldukça zor olacağı vurgulanıyor. İşte ANKA-3’ün tasarım görüntüleri.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) genel müdür Temel Kotil, kısa bir süre önce insansız savaş uçağı ANKA-3 hakkında önemli detaylara değindi. Kotil, ANKA-3’ün ilk uçuş tarihini resmen açıkladı.

TUSAŞ ANKA-3 ne zaman uçacak?
Temel Kotil, yapmış olduğu açıklamalarda TUSAŞ ANKA-3’ün Mart-Nisan 2023 döneminde ilk uçuşunu yapacağını duyurdu. Kotil, halihazırda bir küçük boyutlu modelin yapılıp uçurulduğunu ve testlerinin de yapıldığını bildirdi. Bir süredir ise de ana platformun inşasına başlanmış vaziyette.
TUSAŞ ANKA-3 Görevi ne olacak?
ANKA-3 bünyesinde bir jet motoru barındıracak. Yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına ve 0,7 mach seyir hızına sahip olacağı söylenmekte. V tipi tasarıma sahip olan uçak bu sayede oldukça düşük bir radar izine sahip olacak. ANKA-3, havadan karaya ve havadan havaya hedefleri vurabilecek. Özellikle hava savunmaların yoğun olduğu bölgelerde bombala görevi yapması için özel tasarlamış f-35 görevi görmesi planlanan bir uçak olduğunu söyleyebiliriz.
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ANKA-3’ün kuyruksuz bir tasarıma sahip olması nedeniyle radarlar tarafından tespit edilmesinin oldukça zor olacağı ve bu nedenle, elektronik savaşta Türkiye’nin vurucu gücü olacağı belirtiliyor.

ANKA 3 mevcut ve gelecek sistemler ile tamamen entegre bir şekilde çalışacak. MMU, HÜRJET ve diğer hava platformlarına görevlerde eşlik edebilecek. ANKA-3’ün yapısı itibariyle düşman helikopter, pervaneli uçaklar ve diğer İHA’lara karşı üstün olması bekleniyor.
ANKA-3’ün, TUSAŞ’ın diğer İHA’ları ANKA ve AKSUNGUR’dan daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip olmasının yanı sıra daha hızlı olması bekleniyor. Ayrıca kuyruksuz yapısı nedeniyle radarlardan kaçabilecek olması nedeniyle ANKA-3 MİUS’un, Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar Kızılelma ile birlikte hava-yer odaklı derin taarruz platformu olarak değerlendirilebileceği söyleniyor.
ANKA-3 MİUS Özellikleri:
- Jet Motorlu
- 7 ton Ağırlığında
- 0.7 Mach (800 km/s) Hızında
- Düşük Radar İzine Sahip
- Hava-Yer, Hava Hava Görevleri İcra Edebilme
maşallah Rabbim kolaylıklar versin