Borla çalışan otomobil projesi uzun yıllardır devam ederken, nihayet borla çalışan otomobil üretimi tamamen gerçekleştirildi ve testleri başarı ile geçti. Araç Türkiye’nin borla çalışan ilk otomobili olduğu gibi, aynı zamanda ilk yakıt pili aracı olduğunu da söyleyelim. Adına Bor Mobil denilen otomobilin detayları ve özellikleri haberimizde.
Tüm Testleri Geçti ve Kullanıma Hazır
Başta Tübitak Marmara Araştırma Merkezi olmak üzere geliştirilen araç, sürekli olarak araçların petrole bağımlı olmasının önüne geçmesi planlanıyor. Bu sayede dışa bağımlılık azalacak ve Türkiye’nin Bor madenleri çok daha verimli kullanılmış olacak. Projenin asıl amacı, borhidrüründen yakıt pili uygulamaları için hidrojene dönüştürecek sistemin geliştirilmesi yatıyor. Üretilen bu hidrojenin yakıt pili sisteminde kullanılarak araç güç ihtiyacını otomatik olarak karşılamış olacak.
Uzun süredir proje üzerinde çalışan ekipler sistemi çok güzel entegre ederek hedefe ulaştı ve proje başarı ile tamamlandı. Türkiye’de Sodyumborhidrürlü Yakıt Pili konseptinde 5+5 kW hibrit modelinde ilk prototipini geliştirdi.
Borla çalışan otomobil projesi uzun yıllardır devam ederken, nihayet borla çalışan otomobil üretimi tamamen gerçekleştirildi ve testleri başarı ile geçti. Araç Türkiye’nin borla çalışan ilk otomobili olduğu gibi, aynı zamanda ilk yakıt pili aracı olduğunu da söyleyelim. Adına Bor Mobil denilen otomobilin detayları ve özellikleri haberimizde.

Tüm Testleri Geçti ve Kullanıma Hazır
Başta Tübitak Marmara Araştırma Merkezi olmak üzere geliştirilen araç, sürekli olarak araçların petrole bağımlı olmasının önüne geçmesi planlanıyor. Bu sayede dışa bağımlılık azalacak ve Türkiye’nin Bor madenleri çok daha verimli kullanılmış olacak. Projenin asıl amacı, bor hidrüründen yakıt pili uygulamaları için hidrojene dönüştürecek sistemin geliştirilmesi yatıyor. Üretilen bu hidrojenin yakıt pili sisteminde kullanılarak araç güç ihtiyacını otomatik olarak karşılamış olacak.
Uzun süredir proje üzerinde çalışan ekipler sistemi çok güzel entegre ederek hedefe ulaştı ve proje başarı ile tamamlandı. Türkiye’de Sodyum borhidrürlü Yakıt Pili konseptinde 5+5 kW hibrit modelinde ilk prototipini geliştirdi.
Borla Çalışan Aracın Özellikleri Neler ?
- Elde edilen hidrojen sayesinde 5 kW yakıt pili ile besleniyor ve aracı sürmek için sadece gerekli enerji üretiliyor.
- Araç üzerinde entegreli olan borhidrürü ihtiyaç anında anlık olarak hidrojen üretebiliyor.
- Sıfır emisyon salınımı ile tamamen çevre dostu olarak tasarlandı.
- Hidrojenin üretim sistemi araç üzerinde olması ile depolama kaynaklı sıkıntıların önüne geçiyor.
- Tamamen kontrollü ve güvenli hidrojen üretimi sağlandığı için benzin ve petrole nazaran çok daha güvenilir olarak harcanıyor.

Araç 90 Km/Saat Hız Yapabiliyor
Tübitak tarafından yapılan açıklamalara ve araç için verilen bilgilere göre, araç saatte 90 km/s hız yapabiliyor. Proje kapsamında üretim katalizörlerinin sentezi başarı ile sağlanırken, üretilen katalizör proje kapsamında özel olarak sentezlenerek üç dakika içerisinde tam kapasitede gaz üretimi sağlanıyor. Elde edilen gaz, 3 kW‘lık yakıt pilini sürekli besliyor ve çalıştırıyor.
Yerli yapım olarak üretilen otomobilde 20 beygirlik elektrik motoru bulunuyor. Zaten ilk üretilen prototip için çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Zira bundan sonraki süreçlerde bor aşamasını geçtiğimiz için, sadece beygiri arttırarak daha güçlü otomobiller tasarlamak olacak. Borla çalışan otomobilin menzili 150 km olarak ölçüldüğü gibi, araçta 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebilme kapasitesine sahip.
Yıldırım Bayezit Üniversitesi’de bu proje kapsamında karbon emisyonlarını azaltan yapıya sahip olan yeni yakıtı, yanarken yeşil renk alıp alevler saçmasından dolayı “green gas” adını verdi.

Toplamda 890 Milyonluk Kaynak Var
Türkiye Bor madeni konusunda dünya rezervinin %70’inden fazlasına sahip durumda. Türkiye’de tahmin edilen verilere göre 900 milyon tonluk bor rezervi bulunuyor. Ulaştırma Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından bu rakamlar doğrulandığı gibi, bor madeni tarım, çimento, yakıt, enerji ve ahşap alanlarında kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Umarız bor madenini ve bu zengin yatağı Türkiye olarak çok iyi değerlendirir ve dışa bağımlılığımızı kısa süre içerisinde azaltırız. Zira ülkemizde ve ülkemizin çevresinde yaşanan olaylar ülkemizin gelişim konusunda da sürekli önüne engeller çıkartabiliyor.
Bor kullanımının karı büyük
Dünyada Bor’un füze katı yakıtlar, yüksek enerjili jet motorları ve roketlerde saf hidrojen kaynağı olarak kullanımı konusundaki çalışmaların açıklanan sonuçları oldukça çarpıcı. Türkiye, Dünya’nın en geniş bor rezervlerine sahip ülkesi iken, bor hammadde olarak çok ucuza yurtdışına satılmakta. Endüstride kullanılmak üzere işlenmiş ürün olarak geri alınan bor bileşikleri ise kg’ında bileşiğin cinsine göre en az 10 ile 100 katı fazla maliyetle ithal edilmekte.
Şimdi gelelim borla çalışan arabalara. Gene halk arasında dolaşan efsanelerden biri 1 kg borla 10 bin km yol alabileceğimiz düşüncesidir. Tamamen efsanedir. 1kg borla ancak 35 km yol alabiliriz.