Türkiye’de ANKA İHA Üretim Sayısı 36’ya Ulaştı

Türkiye'de ANKA İHA Üretim Sayısı 36’ya Ulaştı

ANKA PROJE HAKKINDA

ANKA Projesi ile; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin keşif, gözetleme, hedef tespit/imha ihtiyacını karşılamak üzere ihtiyaç duyulan milli bir insanız hava aracı (İHA) sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Projenin ilk aşamasında, ihtiyaç duyulan özellikleri karşılayan Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) sınıfı İHA TUSAŞ tarafından üretilmiş ve güvenlik güçlerimize teslim edilmiştir.

Projenin devam eden aşamasında ise; uydu üzerinden kontrol kabiliyetini haiz, mühimmat altyapılı ve sentetik açıklıklı radar (SAR) faydalı yüküne sahip ANKA-S İHA sistemlerinin seri üretimi gerçekleştirilerek İhtiyaç Makamlarına teslim edilmiştir.

Gece ve gündüz şartlarında keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve imha amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA-S İHA sistemi, 30.000 ft irtifa ve minimum 24 saat uçuş süresi yeteneklerine sahiptir.

ANKA PROJE HAKKINDA
ANKA PROJE HAKKINDA

Özgün tasarım insansız hava araçlarında teslimatlar hız kesmeden devam ediyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen silahlı insansız hava aracı ANKA’dan bugüne kadar güvenlik güçlerine 36 adet teslimat yapıldı.

TUSAŞ tarfından üretilen bir diğer insansız hava aracı olan AKSUNGUR da bugüne kadar 5 adet olmak üzere teslim edildi.

AKSUNGUR SİHA’ya TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen KUZGUN-SS mühimmatı entegre edilirken ANKA SİHA’ya ise KAYI mühimmatı entegre ediliyor.

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmasıyla öne çıkıyor.

Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer alıyor. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile güçlendirilen platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almasıyla dikkat çekiyor.

Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunuyor.

ANKA SİHA
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyor:

  • Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),
  • Gündüz (EO-ElectroOptic) / Kızılötesi (IR-InfraRed) / Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder) & Lazer İşaretleyici (LD-Laser Designator) ve Spotter Faydalı Yükü,
  • SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü

ANKA B MODELİ

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının denizlerde sürüklenen mayınların tespiti için ANKA-B’lerin üzerinde bulunan SARPER ve MİLSAR radar sistemlerini kullanarak Aksaz Körfezi’nde ‘serseri mayın tespit’ denemeleri yaptığı belirtilmişti. ANKA İnsansız Hava Aracı nedir, teknik özellikleri nelerdir? gibi sorular vatandaşın arama motorlarında en çok arattıkları arasında yer alıyor. Sizler için bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını derledik.

ANKA B MODELİ
ANKA B MODELİ

Denizlerde sürüklenen mayınların tespiti için ANKA-B’lerin Aksaz Körfezi’nde ‘serseri mayın’ tespiti yaptığı açıklandı.

MİLSAR, 30 kilogramın altında ağırlığı, uzun menzillerden yüksek çözünürlüklü görüntü alabilme kapasitesi, platformlara rahatça entegre olabilme ve kolay kullanım özellikleriyle milli İHA platformlarının gücüne güç katmakta.

Hedef tespiti fonksiyonunda yerdeki hareketli hedeflerin tespit ve takibini yapabilen MİLSAR, görüşün hiç olmadığı şartlarda bile mesafeden bağımsız 30 santimetre çözünürlüğe kadar görüntü almaya imkanı sağlıyor.

MİLSAR SAR/MTI Radarı’nın, mayın tehditleri ortaya çıktıktan sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile koordineli göreve başladığı belirtiliyor. SAR modunda deniz yüzeyindeki geniş alanları tarayarak detaylı görüntü alan MİLSAR’ın çektiği görüntülerden mayınların gerçek zamanlı olarak tespiti yapılabiliyor.

Menzilden bağımsız çözünürlüğüyle kaliteli geniş alan gözetleme imkanı sunan MİLSAR ile birlikte, her türlü hava koşulunda, gece ve gündüz anlık olarak “mavi vatan” sınırları içine girmiş ve yüksek güvenlik tehlikesi oluşturan serseri mayınların tespitinde kullanılabilecek önemli bir kabiliyet seti geliştirilmiş oldu.

Anka’nın teknik özellikleri nelerdir?

Genel özellikler

Mürettebat: yok

Gövde uzunluğu: 8 m

Kanat açıklığı: 17 m

Kanat alanı: 13.6 m²

Kanat Açıklık Oranı – : 22

Kanat Ok Açısı (çeyrek veter): 0

Toplam Kalkış Ağırlığı: 1.500 kg

Yakıt ağırlığı: 250 kg

Yararlı Yük Ağırlığı: 200 kg

Motor: 1× Thielert Centurion 2.0 dört-silindirli, turbo dizel, 155 hp (114 kW)[9] , PD170 DİZEL MOTOR

ANKA S MODELİ

ANKA-S’den temel farkı, kanadının ve kanat profilinin değiştirilmiş olması. ANKA-S İHA 250 kilogram faydalı yük kapasitesine ve 24 saat havada kalış süresine sahipken; Yeni Nesil ANKA, 350 kilogram faydalı yük kapasitesine ve 30 saat havada kalış süresine sahip.

ANKA S MODELİ
ANKA S MODELİ

ANKA’lar, dört adet Roketsan üretimi MAM-L Lazer Güdümlü Mühimmatı ile görev yapabiliyorlar. Söz konusu İHA’lar, uydudan haberleşme yeteneğine sahip yani ( SATCOM ).

ANKA İHA, 250 kilogram faydalı yük ile 30.000ft irtifa 24+ saat boyunca havada kalabiliyor. Azami dört adede kadar Roketsan MAM-L mühimmatı ile teçhiz edilen ANKA İHA, uydudan haberleşme yeteneğine de sahip. ANKA’nın faydalı yük kapasitesindeki 50 kilogramlık artış, ‘teorik’ olarak iki adet daha MAM-L mühimmatına eşdeğer nitelikte. Ayrıca, Türk SİHA’ları için halihazırda dörtlü bir MAM-L salanı geliştiriliyor. AKSUNGUR SİHA’da kesin olarak kullanıma alınacak bu salan ünitesi, teknik açıdan mümkün olması durumunda ANKA SİHA tarafından da kullanılabilecek. Böylelikle halihazırda dört adet MAM-L mühimmatı taşıyabilen ANKA SİHA’nın, sekiz adet MAM-L taşıyabileceği tahmin edilmekte.

ANKA’nın uydudan haberleşme yeteneğine sahip konfigürasyonu olan ANKA-S, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı; link üzerinden haberleşme yapan konfigürasyonu olan ANKA-B, yine Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı ve sinyal istihbaratı gerçekleştiren konfigürasyonu olan ANKA-I ise MİT tarafından kullanılıyor.

ANKA İhraç Edilen ülkeler

Kazakistan’a ihraç edilecek olan ANKA’ların ise 20 Haziran’da gönderilmeye başlanacağı kaydedildi.

Malezya’nın İHA ihalesine de değinen Yıldız, “Malezya’daki ihale süreci devam ediyor. Kararın açıklanması 1,5 yılı aştı. 12 yarışmacı arasında son 2’ye kaldık. Daha avantajlı olduğumuzu düşünüyoruz. Ağustos ayında ANKA’nın açıklanacağını umut ediyoruz.” dedi.

ANKA’nın 1.700 kilogram maksimum kalkış ağırlığına sahip olduğunu dile getiren Yıldız, aracın otomatik uçtuğunu, iniş takımlarının katlandığını, buzdan ve yıldırımdan korunma sistemleri bulunduğunu, kamera, SAR radarı, sinyal istihbaratı gibi ekipmanlarla görev yaptığını kaydetti.

Yıldız, son olarak SAR radarıyla ANKA ve AKSUNGUR’un denizdeki serseri mayınları tespit edebildiğini ortaya koyduklarına dikkati çekerek, denizaltı savunmasında kullanılan ve sonoboy adı verilen mikrofonları yakın zamanda İHA’lardan bırakma ve dinleme yapma görevlerini yerine getireceklerini anlattı.

ANKA  ÇEŞİTLERİ

Anka-A, Anka-B, Anka-S olmak üzere 3 farklı versiyonu bulunuyor.

Anka-B’nin farkı üzerindeki FLİR haricinde SAR radarı da taşıma kapasitesine sahip olmasıdır.

Anka-S’in farkı ise, SATCOM uydudan yönetilebilme kabileyetine sahip olmasıdır. Ayrıca daha fazla silah yükü kapasitesi ve daha yüksek teknolojiye sahiptir.

ANKA’nın Kullandığı Yeni Mühimmatlar

ANKA’nın bugüne kadar mini akıllı mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile görev yaptığına işaret eden Ömer Yıldız, “Yeni bir mühimmatımız daha var. TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği Kuzgun diğerlerinden daha ağır, 100 kilogram kadar. 60 ila 90 kilogram kadar bir harp başlığı taşıyabiliyor. Katı yakıtlı itkisi var, jet motorlu itkisiyle beraber çok daha uzun mesafelere gidebilen bir mühimmat. Bu ay içinde entegrasyonunu tamamlamış olacağız.” dedi.

EFES-2022’de ANKA’yı hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve birliklerin eğitilmesinde kullanılan hedef uçaklarla sergilediklerini vurgulayan Yıldız, bunlardan Şimşek’in kendisini bir uçak olarak tanıtabildiğini söyledi.

Yıldız, MAM-L’de kullanılan harp başlığını Şimşek’e entegre ettiklerini ve yakın zamanda kamikaze olarak da görev yapabileceğini bildirdi.

Ayrıca ilk etapta 0,9 mach hızda uçan bir başka sahte hedef uçağa sahip olacakları bilgisini veren Yıldız, şunları kaydetti:

“Birkaç motor problemini çözersek süpersonik hıza çıkmayı da yıl sonu itibarıyla hedefliyoruz. Uçaklar yanında füzeler de saldırı yapıyor. Süpersonik hıza çıkmaktaki amacımız süpersonik hızda uçabilen bir füzeyi taklit etmek. Süpersonik uçuşun kompleksitesini deneyimlemek ve buna uygun uçuş kontrol algoritmalarını geliştirmek istiyoruz.”

İnsansız Hava Aracı (İHA) platformları için sentetik açıklıklı radar (SAR) geliştirme çalışmalarına bir süredir devam eden Meteksan Savunma, MİLSAR SAR/GMTI Radarı’nı ilk kez 2019 yılında tanıtmıştı. Devam eden süreç içerisinde geliştirme çalışmaları başarıyla tamamlanan MİLSAR, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen ANKA İHA’ya entegre edildi.

ANKA’nın Kullandığı Yeni Mühimmatlar
ANKA’nın Kullandığı Yeni Mühimmatlar

MİLSAR sayesinde ANKA gibi İHA platformlarının, bulut üzerinden de görev icra etmesi mümkün hale geliyor. Böylelikle İHA platformlarının, bulut engelinden ötürü alçalmalarının dolayısıyla da düşman hava savunma sistemlerinin menzili içerisine girmelerinin engellenmesi amaçlanıyor.

MİLSAR özellikleri Teknik Özellikler

Teknik Özellikler

Yanca Kapsama: 360°
Yükseliş Kapsama: +10°/-55°
Maksimum Menzil: 27km
Minimum Menzil: 4km
Sistem Opsiyonları:
  • Hareketli İnsan Tespit Modu (DMTI)
  • Kıyı Gözetleme Modu (MMTI)
  • Eşevreli Değişim Tespit Özelliği (CCD)
Çalışma Voltajları: 20-30 VDC
Ortalama Güç Tüketimi: 600W
Ağırlık: 30kg
Boyut (ÇapxYükseklik): 370mm x 445mm

One thought on “Türkiye’de ANKA İHA Üretim Sayısı 36’ya Ulaştı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir