Türkiye F-16 jetleri yerine J-10C alır mı?

Türkiye F-16 jetleri yerine J-10C alır mı?

Uzun bir süredir ABD’den F-16 savaş uçağı almayı planlayan Türkiye için Çin üretimi J-10C jetleri alternatif olarak değerlendiriliyor. Bulgar basınına açıklamalarda bulunan bir Türk uzman, ABD’den F-16 alınmaması durumunda Türkiye’nin Çin üretimi J-10C jetini alabileceğini öne sürdü.

Savaş uçağı envanterini geliştirmek isteyen Türkiye’nin, ABD’den satın almayı planladığı F-16 savaş uçaklarına alternatif olarak Çin’in ürettiği J-10C’nin de seçenekler arasında değerIendirdiği öğrenildi.

Bulgaristan basınında yer alan habere göre; Türkiye, F-16 savaş uçaklarını satın almaması durumunda Çin’in ürettiği J-10C jetini seçenekler arasında değerlendirebilir. Bulgar basınında yer alan bu bilgiler Altınbaş Üniversitesi Rektörü Çağrı Erhan’ın açıklamalarına dayandırıldı.

Türkiye F-16 jetleri yerine J-10C alır mı?
Türkiye F-16 jetleri yerine J-10C alır mı?

TÜRKİYE’DEN F-16 HAMLESİ!

Türkiye’nin ABD’den satın almayı planladığı F-16 savaş uçaklarına ilişkin geçen haftanın başından beri Ankara’dan çeşitli açıklamalar gelmeye başladı. bulgarianmilitary.com’da yer alan haberde şu ifadelere yer verildi; Bürokratların da açıklamalarına konu olan Türkiye’nin istediği Amerikan F-16 savaş uçakları yeniden gündeme geldi.

Ancak Türkiye, artık Lockheed Martin’den yapılan “satın alma talebini geri çekmenin mümkün olduğunu” söylüyor. Siyasi olarak Türkiye’nin dış politikası ve güvenlik politikasıyla doğrudan bağlantılı olan Altınbaş Üniversitesi Rektörü Çağrı Erhan da benzer bir olasılığı dile getirdi.

Türkiye, ABD’nin en büyük F-16 savaş uçağı filosuna sahip. Tahminlere göre, 250 adet F-16 görev yapıyor. Bir kısmı modernize edilecek ancak Türkiye’nin sadece modernizasyona değil modern bir filoya ihtiyacı var.

F-35‘i alma talebi reddedilen Türkiye’nin şu anda 40 adet F-16 savaş uçağı satın alması Washington tarafından değerlendiriliyor. Öte yandan Türkiye’nin kendi üretimi veya başka bir tedarikçiden satın alma olasılığı devam ediyor.

Türkiye’nin Olası Savaş Uçağı Seçenekleri j-10c

Türkiye’nin modern savaş havacılığına ihtiyaç duyduğu şu dönemde kendi üreteceği Milli Muharip Uçak (TF-X) ile mümkün olduğu biliniyor. Aynı zamanda Türkiye yıllardır, özellikle havadan havaya füzeler alanında kendini geliştirerek Amerikan silahlarına olan bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor.

Türkiye dışa bağımlılığa ilk denklemde zaten bir cevap veriyor. Halihazırda inşa edilmiş ve test edilmiş Türk havadan havaya füzeleri olan Peregrin ve Merlin örnek gösteriyor. Türkiye’nin F-16 jetlerine alternatif olarak, Avrupa Eurofighter Typhoon, Rus Su-35 veya Su-57, Fransız Dassault Rafale, Çin Chengdu J-10 Vigorous Dragon ve J-10C savaş uçakları görülüyor.

Türkiye’nin ABD’ye yönelik siyasi söyleminde bu savaş uçaklarını kullanması ise manidar olarak yorumlanıyor. Türkiye, bu alternatiflerle Amerika’ya tek olası seçenek olmadığını gösteriyor. Altınbaş Üniversitesi Rektörü Çağrı Erhan yaptığı açıklamada, “Artık Rus Su-35 ve Su-57 savaş uçakları, Pakistan’a satılan Çin J-10C savaş uçakları ve Eurofighter Typhoon gibi başka seçeneklerimiz de var.

Rus Sukhoi kompleksinden Su-35 ve Su-57’den Türkçe yorumlarda ilk kez bahsedilmiyor. Türkiye iki Rus savaş uçağından birini satın alabilir mi? Evet, belki, ama kararların ortakların ve “düşmanların” siyasi tutumlarına göre değil, Türk savunmasının çıkarlarına göre alındığını gösterdi.

S-400 hava savunma kompleksi bunun en güncel kanıtıdır. Ama böyle bir hamle yapacak mı? Şahsen olmayacağını düşünüyorum çünkü Rusya şu anda belirsizlik yayıyor. Türkiye’nin gelecekte gerekli hizmeti ve teknolojiye veya yedek parçaya erişimi alacağına dair bir garantisi yok çünkü Ukrayna’daki savaş hala durumu değiştiriyor.” dedi.

Türkiye F-16 jetleri yerine J-10C alır mı?
Türkiye F-16 jetleri yerine J-10C alır mı?

NEDEN J-10C? savaş jeti

Çin’in J-10C savaş uçağı hakkında konuşulan “Geriye Çin J-10C kalıyor. Pekin şu anda Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile karşılaştırılabilir ölçekte askeri üretime sahip. Özellikle askeri gemi yapımı ve savaş havacılığı alanında.

Görevli; “4.5 nesil bir savaş uçağı olarak tipin bölgede benzersiz olduğunu ve gelişmiş bir elektronik harp paketinin yanı sıra aktif bir elektronik olarak taranan radarla donatıldı” dedi.

Pekin, Washington’da alınan kararlara açıkça karşı çıkıyor. Ancak Pekin tehdit etmiyor, dünya çapında askeri üsler inşa etmiyor ve Amerikalılarla aynı silahı, yani ekonomik gücünü kullanıyor. Bu, Türkiye dahil dünyanın birçok coğrafi enleminde seviliyor.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki müzakere masasına oturmak ve bir düşmanlığı sona erdirmek, Çin’in diplomasideki son dersidir. Bu Washington’a pek uymadı.

ABD’de bazı medya kuruluşlarının dahi habere hiç yer vermemesi, içinde bulunduğumuz on yılın en önemli diplomatik hamlesi olarak tanımlanabilir. Ortadoğu’daki gerilimi düşürmeyi başarırsa Ankara tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.” İfadelerini kullandı.

Söz konusu bu teknolojinin alternatif olarak değerlendirilmesine ilişkin Çin ile Türkiye’nin ilşikiklernie değinilen, “Türkiye, Çin ile işbirliğini kötüleştirmedi.

Aksine yıllar içinde ciro sadece korunmakla kalmıyor, aynı zamanda artıyor. J-10C, Ankara’nın yalnızca mümkün değil, aynı zamanda elde edilmesi en gerçekçi olduğunu düşündüğü bir seçenek. Türkiye’nin zaten J-10’u işleten bir ortağı var: Pakistan.

Ve İslamabad sadece en yeni Türk insansız hava araçlarını değil, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetlerinin beşinci nesil savaş uçağı projesi olan TF-X’e katılma fırsatı da elde ediyor.

NEDEN J-10C? savaş jeti
NEDEN J-10C? savaş jeti

Ve Ankara siyasi olarak doğuya doğru hareket ediyorsa, teknolojik olarak J-10C rakibi F-16’dan hiçbir şekilde aşağı değildir. İki dövüşçü aynı sınıfta. Çinli avcı uçağının tasarımı, F-16’nınkinden en az on yıl daha modern. Özellikle silah ve uçuş özellikleri alanında.” denildi.

Her iki savaş uçağı da tek motorludur. Ancak Çinliler, uluslararası pazarlardaki rakiplerine kıyasla çok daha kolay, ucuz ve hızlı bakıma sahipler. Yedek parçalara erişim, J-10C için F-16’ya göre çok daha kolay olacaktır. Yani bakım gereksinimleri ve daha kısa sürede uygulanması Amerikan gereksinimlerinden daha düşüktür.

Mevcut Türk F-16’ları, özellikle eğitim rejimleri ve silahlanma alanlarında yeni bir J-10C filosuyla daha kolay uyum sağlayabilir. Ancak tersi süreç de mevcuttur. Yıllar önce Çin, savaş uçaklarını yabancı ortakları adına modifiye etti.

Örneğin, Pakistan’a satılan üçüncü nesil J-7 savaş uçakları[Sovyet MiG-21 savaş uçağının derin bir yükseltmesi]Amerikan AIM-9 Sidewinder füzelerini kullanabilir.

Ayrıca Türkiye, F-16 filosundan Amerikan havadan havaya silahlarını kademeli olarak kaldırmayı planlıyor, kendi alternatiflerini, daha önce bahsettiğimiz, J-10 gibi bir silah standardizasyon aracı haline gelebilecek füzeleri ve F-16 da öyle.

J-10C YAKINDAN İNCELEME

J-10C’nin özelliklerine daha yakından bakarsak, bu avcı uçağının gemisavar ve taarruz görevleri için geliştirildiğini ve uyarlandığını göreceğiz. Ama sadece bu da değil – Çinli savaşçı düşmanın hava savunmasını bastırabilir. Ek olarak, bu sistemlerin çoğunun F-16 silah cephaneliğinde analogları yoktur. J-10C’nin bir diğer önemli avantajı da maliyetidir.

Çin şu anda ABD’den daha fazla uçak üretiyor. 2018’den beri 200 J-10 üretildi. Bu dönemde ABD ve ortakları tarafından kaç tane F-16 üretildi ve kaç tanesi satın alındı? Çok daha az.

J-10, benzer, çoğu durumda daha iyi özelliklere sahip F-16’nın düşük maliyetli versiyonu haline gelir. Son olarak Çin, J-10’un tasarımını ve sistemlerini modernize etmek için ABD’nin F-16 için yaptığından çok daha fazla yatırım yaptı.

J-10C YAKINDAN İNCELEME
J-10C YAKINDAN İNCELEME

Çin, F-16’yı satın alma talebini geri çekerse J-10C’yi tercih edeceğini düşünüyorum. Türkiye’deki ekonomik durumun arka planına göre daha düşük maliyetler ve Ankara’nın Rus savaşçılarını satın alması durumunda Türkiye’ye Batı’nın çok daha ılımlı bir tepkisi.

J-10C savaş uçakları önceki J-10 varyantlarından farklı olarak AESA radara ve daha gelişmiş silahlara sahip. PL-10 IIR güdümlü hava hava füzesi ile Pakistan ilk kez HOB (High Off Boresight, yüksek görüş açılı) kabiliyetli bir havadan havaya füzeye sahip olacak. PL-15 uzun menzilli hava hava füzesi ile de Rafaleler’de bulunan Meteor uzun menzilli hava hava füzelerine cevap verebilecek.

Radar kesiti azaltılmış daha gizlilik odaklı bir tasarıma sahiptir ve aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarı ile donatılmıştır. Ayrıca yükseltilmiş bir motor olan WS-10B ile güçlendirilmiştir. J10DJ-10’un yakın gelecekte hizmete girmesi beklenen bir başka yükseltilmiş varyantıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir