Türk Tipi Hücumbot” projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı

Türk Tipi Hücumbot" projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı

STM firması tarafından ilk kez IDEF’2021 Fuarı’nda sergilenen “Çok Maksatlı Hücumbot Dizaynı – MPAC” esnek bir mimari ile ortaya çıkıyor. Ağır deniz koşullarında, açık denizde ve kıyıya yakın sahalarda görev icra etmek üzere tasarlanan MPAC, STM’nin diğer Hücumbot tasarımı FAC55’e göre daha mütevazi bir tasarım sergiliyor. Ancak platform işlevsellik açısından yüksek bir potansiyel sunmaya devam ediyor.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât alanlarında deniz kontrolünün tesis ve idamesi görevi çerçevesinde; düşman unsurları imha etmek/etkisiz hale getirmek, kendi unsurlarının bekasını sağlamak amacıyla tedarik edilmesi planlanan Türk Tipi Hücumbotların sistem isterlerinin tanımlanması, kavram seçimi, ön tasarım ve kontrat tasarımı faaliyetleri “Türk Tipi Hücumbot” Projesi kapsamında devam ediyor.

Türk Tipi Hücumbot" projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı
Türk Tipi Hücumbot” projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı

Türk Tipi Hücumbot Projesi Dönem-1 Kontrat Tasarımı Sözleşmesi Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve STM arasında 31 Ağustos 2020 tarihinde imzalanmıştı.

Proje süresince Özgün Tasarım geliştirme faaliyetleri (Tekne Formu Optimizasyonu, Gemi Yapısal Analizleri, Ana Tahrik Sistemi, Gemi Elektrik Sistemi Tasarımı, Silah Konfigürasyonu) ve bunlara ait tasarım paketi geliştirilecek.

Türk Tipi Hücumbot Projesi kapsamında FAC55 tasarımı üzerinden ilerlenileceği tahmin ediliyordu. Ancak son gelişmeler ışığında MPAC dizaynının projede daha muteber olduğu değerlendiriliyor.

Türkiye’nin milli savunma sanayii hamleleri hız kesmeden devam ediyor. Son olarak Türk tipi hücumbot üretiminine dair imzaları değerlendiren uzmanlar, bu gelişmenin Doğu Akdeniz ve Ege’de Türk donanmasını daha da güçlendireceği görüşünde.

Söz konusu yeni tip hücumbotların 43 yaşına gelen 4 adet doğan sınıfı ile 34 yaşına gelen Rüzgar sınıfı botların yerini alacağını ifade eden Gürdeniz, bu imza için geç bile kalındığı görüşünde.

İnşa sürecinin imzadan sonra asgari 4 yıl süreceği de düşünüldüğünde Doğan sınıflarının ilk gemi hazır olduğunda 47 yaşına gelmiş olacağının altını çizen Cem Gürdeniz, bu nedenle projenin süratle başlaması ve tamamlanması gerektiğini vurguladı.

“Sahadaki dengeleri dakikalar içinde değiştirebilirler”

Donanmayla ilgili bir konu olduğunda akla gelen ilk soru söz konusu gelişmenin Ege ve Akdeniz’e nasıl yansıyacağı olur… Biz de Cem Gürdeniz’e Türk tipi hücumbot projesinin söz konusu bölgeleri nasıl etkileyeceğini soruyoruz:

“Bu tip botların en büyük özelliği, düşük su çekimleri, yüksek sürat ve dinamik manevra yetenekleri ile üzerlerinde taşıdıkları başta gemiye karşı güdümlü mermilerin oluşturduğu ateş gücüdür.

Kıyı örtüsünü sığ sulara yaklaşarak kendilerini gizlemek için çok etkin kullanabilirler. Gerek uydu gerek İHA gerekse radar ile elde edilen düşman unsurların durumsal farkındalık ve tanımlanmış taktik resmini yüksek manevra gücü ile dakikalar içinde değiştirecek yeteneğe sahiptirler.

Diğer yandan kıyı örtüsünü taktik kuvvet çarpanı olarak kullandıklarından avlanmaları zor ancak açık deniz tarafından yaklaşan tehditleri avlamaları kolaydır. Bu nedenle zaten son 70 yıldır hücumbot kullanımını NATO içinde en üst seviyede başarıyla doktrinleştiren Cumhuriyet donanması yeni tip hücumbot projesi ile bu yeteneği sadece idame etmeyecek aynı zamanda milli dizayn ve donanım ile millileştirecektir.”

Türk Tipi Hücumbot" projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı
Türk Tipi Hücumbot” projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı

MPAC’in silah yükleri:

– 76 mm Top

– 2x 12,7 mm Stabilize Makineli Tüfek

– 2×4 Gemisavar Füzesi

– Güdümlü Mermili Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS)

FAC55 ve MPAC

Etkin manevra kabiliyeti, yüksek vuruş gücü ve taşıyacağı milli sistemlerle donanmanın kabiliyetlerine çok önemli kazanımlar sağlaması beklenen Türk tipi hücumbot projesi 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemize ne kazandıracak?

Türk Tipi Hücumbot" projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı
Türk Tipi Hücumbot” projesinde ! Özellikleri ortaya çıktı

FAC55 dizaynı ve MPAC dizaynı arasındaki tasarımsal farklar dışında teknik tabloya bakıldığında özellikle tonaj ve hız açısında yüksek farklılık olduğu görülmektedir. FAC55 hızlı ve atik bir dizayn olarak öne çıkarken MPAC daha kabiliyetli ve daha kapasiteli bir platform olarak öne çıkmaktadır.

FAC55’in 55+ knot gibi rekor sürat özelliği maliyetleri çok yukarı çeken bir etken olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle Türk Tipi Hücumbot Projesi’nde MPAC dizaynının daha çok öne çıktığı düşünülüyor.

MPAC dizaynının esnek mimarisi sayesinde ADA sınıfı korvetlerde olduğu farklı kullanıcıların isteğine göre gemi özellikleri değiştirilebiliyor. Sensörler, silah yükleri ve hatta tahrik sisteminde değişiklik yapılabiliyor. Platform bu sayede ihracat için de önemli bir avantaja sahip.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir