TÜBİTAK, “Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi” üretti

TÜBİTAK, "Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi" üretti

TÜBİTAK, “Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi”

TÜBİTAK paylaştı: Dışa bağımlılık sona erdi!

TÜBİTAK, yerli ve milli imkanlarla üretilen Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi hakkında açıklamalarda bulundu.

Paylaşımda, “Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi: Lazer güdümlü füzelerin ve hava savunma sistemlerinin en önemli parçalarından biri. Performansı iyileştirmek hedefiyle üretildi. Mühendis ve teknisyenlerimizin ürettiği çip ile bu alanda dışa bağımlılık sona erdi!” ifadeleri yer aldı.

Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi Lazer güdümlü füzelerin ve hava savunma sistemlerinin en önemli parçalarından biri. Performansı iyileştirmek hedefiyle üretildi. Mühendis ve teknisyenlerimizin ürettiği çip ile bu alanda dışa bağımlılık sona erdi!

TÜBİTAK, "Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi" üretti
TÜBİTAK, “Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi” üretti

Türkiye 1983 yılında kurulan laboratuvar ile milli ürünlere yerli çip üretiyor. TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki 55 mühendis gece gündüz çip teknolojisi üzerine çalışıyor.

Yerli füzeler, akıllı mühimmatlar, İHA ve SİHA‘lar. Savunma sanayinin etkili ürünleri yerli foto dedektörleri ile daha güçlü. Hedefler tam isabetle vuruluyor.

Foto dedektör, çipler gibi yarı iletken teknolojisine dayanıyor. O foto dedektörler TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü
bünyesindeki laboratuvarda üretiliyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 1 trilyon adet çip üretiliyor. Bu her kişi için ortalama 130 çip demek. Yenilenen teknolojilerle de çip kullanımı giderek artıyor.

TÜBİTAK, "Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi" üretti
TÜBİTAK, “Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi” üretti

Yerli Üretim ÇİP

Türkiye’de ise çip üretimi sınırlı. Ancak stratejik yarı-iletken ihtiyaçlar birinci öncelik. Özgün üretim teknolojileri kullanılıyor.

“Lazer arayıcı başlıklarda kullanılan füzelerdeki dedektörleri biz üretiyoruz ve yüzde yüz başarıları vardır. Bir tane bile sıkıntı olmadan hem teslimatta hem vurma doğruluğunda müthiş bir doğruluk ve başarı yaşanmıştır. Burada ihaların yerli olması mühimmatın yerli olması yarı iletken dedektörün yerli olması başarıda çok büyük bir etken olmuştur.

İki vardiya ile üretim yapılıyor. Sabah 8 akşam 5 arasında birinci vardiya, öğleden sonra 3 ile gece 23 arasında da ikinci vardiya var. İki vardiyada üretim yapıyoruz. Toplam 55 kişiyiz tasarımda ise 26 arkadaşımız var.”

“Teknolojisi yaptığımız iş nano, nano işlem, mikro seviyelerinde çok küçük işlemler dar işlemler yapıyoruz. Çok maliyetli iş. O yüzden hassas bir iş. Herkesin emeği var. Tüm 70 milyonun emeği var. Daha doğrusu milli bir iş yapıyoruz. Hassas olmaya çalışıyoruz.”

Yerli Üretim ÇİP
Yerli Üretim ÇİP

2 thoughts on “TÜBİTAK, “Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi” üretti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir