Tofaş 400 milyon Euro’ya Stellantis Türkiye’yi satın aldı
Stellantis, 2025 yılı başından itibaren üretime başlama hedefiyle, beş marka için planlanan “K0” ticari araç üretimini Tofaş’a tahsis edecek.
Tofaş 400 milyon euroya Stellantis Grubu’nun Türkiye’deki haklarını satın aldı. Stellantis, 2025 yılı başından itibaren üretime başlama hedefiyle, beş marka için planlanan “K0” ticari araç üretimini Tofaş’a tahsis edecek.
İmzalanan yeni stratejik anlaşma ile Tofaş, Stellantis Türkiye dağıtım şirketi Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin sermayesinin tamamını satın alıyor. Sonuç olarak, Türkiye’de dağıtıma sunulan tüm Stellantis markaları – Alfa Romeo, Fiat, Citroën, DS Automobiles, Jeep, Maserati, Opel ve Peugeot – Tofaş tarafından dağıtılacak.

Tofaş’ın temsil ettiği markaların Türkiye’deki satış payı yüzde 19 civarında bulunuyor. Buna PSA Grubu da eklenince pay yüzde 30’ları geçiyor.
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile PSA grubu, 2020’de yüzde 50-50 ortaklıkta birleşmek için anlaşma sağlamış ve 2021 Ocak ayında Stellantis markası altında birleşme gerçekleşmişti.
Citroen, Peugeot, Opel, Jeep ve Fiat gibi yakından tanıdığımız pek çok markayı çatısı altında bulunduran Stellantis’in Türkiye haklarını TOFAŞ satın aldı.
TOFAŞ, Stellantis Türkiye dağıtım şirketi Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin sermayesinin tamamını satın aldığını duyurdu.
Araçlar TOFAŞ tarafından dağıtılacak
Sonuç olarak Stellantis çatısı altında yer alan Alfa Romeo, Fiat, Citroën, DS Automobiles, Jeep, Maserati, Opel ve Peugeot markaları TOFAŞ tarafından dağıtılacak.
Doblo ve Egea devam
Anlaşmaya göre Stellantis, 2025 yılı başından itibaren üretime başlama hedefiyle 5 marka için planlanan hem orta boy hafif ticari araç hem de binek versiyonlarında “K0” modelinin üretimini Tofaş’a tahsis edecek. Mevcut Doblo üretiminin, Temmuz 2023’te “K0” modelinin üretim bantlarında çalışmalar başlayıncaya kadar devam etmesi planlanıyor.
Mevcut Fiat Egea/Tipo projesi 2025 yılı sonuna kadar uzatılıyor.
İlgili rekabet otoritelerinin onayı da dahil olmak üzere gerekli düzenleyici onaylara tabi olacak işlemin 2023 yılının ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Stellantis CEO’su Carlos Tavares ise “Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da lider bir pazar payına ulaşmaya çalışırken, uzun vadeli stratejik planımız olan Dare Forward 2030’da kritik bir rol oynuyor. Koç ile ortaklığımızı derinleştirmek sinerji yaratacak” dedi.

Koç Holding Genel Bakış
Türk otomotiv devi Tofaş, Stellantis Türkiye’nin tüm haklarını satın almak üzere Çerçeve Sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Türkiye’nin en önemli otomotiv üreticilerinden olan firmanın 1968’den bu yana gelişimini derledik.
1969 yılında Bursa’da fabrikanın inşaatına başlayan kuruluşun ortaklık yapısı yüzde 37,8 Koç Holding, yüzde 37,8 Fiat ve yüzde 24,3 diğer ortaklara ait paylardan oluşuyor.
Şirket 1998 yılında Fiat Palio modeli üzerinde çalışarak “küresel” otomobil projesine dahil oldu ve böylelikle dünya çapında tedarik zinciri yönetimine başlandı.
Tofaş 2000 yılında Fiat Doblo üretimine başladı ve Türkiye otomotiv pazarında kendi segmentini yarattı. Tofaş çalışanlarının üretim hazırlığı aşamasında ilk kez doğrudan yer aldığı Doblo uzun yıllar otomotiv devinin en önemli modelleri arasında yer aldı.
2001 yılında Fiat Auto çatısı altında yer alan Alfa Romeo markasının Türkiye temsilciğini üstlenen Tofaş, 2005 yılında ise Fer Mas Oto Ticaret A.Ş. adıyla yüzde 100 Tofaş Türk Otomobil Fabrikası ortaklığında kurulan şirketle Ferrari ve Maserati markalarının resmi Türkiye temsilcisi oldu.
2003 yılında firmanın 2 milyonuncu aracı olan Fiat Palio Go banttan indirildi. Aynı yıl Koç ve Fiat topluluklarınıı ortak girişimi olarak 2000 yılında kurulan Koç Fiat Kredi Finansman A.Ş.’nin tüm hisseleri Tofaş Türk Otomobil Fabrikası tarafında satın alındı.
Tofaş 2008 yılında fabrika üretim kapasitesini 400 bin adede yükseltirken 2009 yılında 3 milyonuncu araç banttan indirildi.
Fiat ve Chrysler’in birleşmesi sonrası Jeep markasının Türkiye temsilciliği 2012 yılında Tofaş’a geçti. Aynı yıl 4 milyonuncu araç üretilirken Opel Combo da satışa sunuldu.
Otomotiv devi 2014 yılında Fiat Doblo modelinin, Ram markası altında ve Promaster City adıyla Kanada ve Kuzey Amerika’ya ihracatına başladı.
Bir sonraki yıl ise Fiat Egea Sedan modeli Türkiye ve dünya pazarlarına sunuldu.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2016 yılı, “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına göre Tofaş, üretimden satışlar büyüklüğü itibariyle Türkiye’nin üçüncü en büyük sanayi kuruluşu oldu.
2017 yılında ise firmanın fabrikasının yıllık üretim kapasitesi tekrar yükseltildi. Böylelikle yıllık üretim kapasitesi 400 binden 450 bine çıktı.
2018 yılında 50’inci yılını kutlayan firma Fiat Connect’i satışa sundu. 2019 yılında ise Tofaş’ın altı milyonuncu aracı banttan indi.

2022 yılında 1 milyonuncu Egea modelini üreten Tofaş aynı yıl Egea Hybrid modelini piyasaya sürdü. Aynı yıl Koç Fiat Sigorta kuruldu.
Hem binek hem de hafif ticari ara üreten otomotiv devi yıllık 450 bin araç üretim kapasitesi ve 7 binden fazla çalışanla Türk otomotiv sanayisinin en büyük üreticilerinden biri haline geldi.
Tofaş 1 Mart 2023 tarihinde yaptığı KAP açıklamasıyla Stellantis Türkiye’yi satın almak üzere anlaştığını duyurdu. Anlaşmanın sonuçlanması halinde Tofaş Türkiye’nin en büyük otomotiv şirketi haline gelecek.