TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek teknoloji gerektiren sistemlere odaklandıklarını belirterek “Önümüzdeki 2 yılda donanmamızı daha da güçlendiriyoruz. Hava savunma muhribimiz TF-2000’in ihalesine yakında çıkıyoruz.” dedi.
Ankara’da ülkenin savunma sanayisinde yeni bir seviye olarak gördüğü Milli Muharip Uçağı’nın mühendislik merkeziyle diğer ilgili tesislerin açılışının gerçekleştirildiğini anlatan Erdoğan, “Savunma sanayimizin kritik projeleri konusundaki önemli gelişmeleri ardı ardına yaşayarak 2022 yılına güzel bir giriş yaptığımıza inanıyorum.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hava savunma muhribimiz olan TF-2000’in üretimine ilişkin son dakika müjdesinde bulundu. Başkan Erdoğan, “İnşası süren İstanbul ve ihalesine çıktığımız 3 adet fırkateynimiz de yerli ve milli dikey atım sistemi ve hava savunma sistemleri olacak. Önümüzdeki 2 yılda donanmamızı daha da güçlendiriyoruz. Amfibi gemimiz Anadolu‘yu hizmete alıyoruz. Hava savunma muhribimiz TF-2000’in ihalesine yakında çıkıyoruz.” İlk etapta, 4 adet TF-2000 muhribinin üretilmesi planlanıyor. dedi.

TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi projesi hakkında
TF-2000 HSHM; denizi bir kalkan gibi kullanarak alçak/orta/yüksek irtifalı kısa/orta/uzun menzilli güdümlü mermilerin ve balistik füzelerin tespit edilmesi ve anakaraya yaklaşmadan imha edilmesini (balistik füzeler hariç) sağlayacak temel görev fonksiyon yeteneğine sahip olacaktır. Hava savunma sistemlerinde kullanılacak füzeler ise hisar ve siper füzeleri olması düşünülmekte.
“MİLGEM ve İ-Sınıfı Fırkateyn projelerinden elde edilen tecrübe birikimi ile TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi sayesinde Deniz Kuvvetlerimizin bölge hava savunma harbi görevini etkin olarak yerine getirebilecek gemiler inşa edilecektir. Bu proje ile öncelikle hava savunma harbi olmak üzere, sahip olduğumuz diğer harp kategorilerindeki yeteneklerimizin millî imkânlar kullanılarak bir üst seviyeye çıkarılması hedeflenmiştir.
Gelişmiş komuta/kontrol, muhabere, sensör ve silahları sayesinde ülkemizin hayati ve etki sahalarından başlamak üzere ana vatan savunmasına derinlik kazandırması, ayrıca denizde bulunan görev gruplarının bekasına katkı sağlanması öngörülmüştür. Hava Savunma Harbi maksatlı muhriplerin en önemli sensörü olan Çok Amaçlı Faz Dizili Radar (ÇAFRAD)’ın yurt içinde üretilmesine yönelik büyük gayret sarf edilmiş ve sonucunda milli sanayinin projeye iştiraki sağlanmıştır.
TF-2000 166 metre boya, 21.5 metre genişliğe, 5.4 metre drafta, 8.500 ton deplasmana, 28+ knots azami sürate ve 18 knots intikal süratine sahip olmaları planlanan TF-2000 muhripleri, MİLGEM Programı’nın en yüksek deplasmanlı gemileri olacak.
CODOG konfigürasyonlu TF-2000 HSHM; 2 dizel makine, 2 gaz türbini ve 2 kontrol edilebilir piçli pervane (CPP)’ye sahip olacak. Gemi; azaltılmış radar kesit alanı, sualtı akustik, manyetik ve kızılötesi ize sahip olacak.

Ayrıca TF-2000 muhriplerinde, birçok milli silah ve sensör sistemi kullanılacak.
ASELSAN ÇAFRAD Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar nedir ne işe yarar?
ÇAFRAD içindeki radar sistemleri, platformlara ayrı ayrı entegre edilebilir özellikte olup, hep birlikte iken uzun menzilli hava resminin detaylı olarak oluşturulmasına ve eş zamanlı olarak birçok görevin icrasına imkân sağlar.
Aynı anda binlerce hedefi takip edip 3 boyutlu haritalandırma yapabilen faz dizinli radar teknolojisi, TF2000 fırkateyninde bulunacak. Erken uyarı ve istihbarat için gemide mutlaka bulunması gereken Çok Maksatlı Faz Dizinli Radar yani ‘ÇAFRAD’ı üretebilmek için ASELSAN, METEKSAN ve TÜBİTAK harıl harıl çalışıyor.
ÇAFRAD unsurları, Elektronik Harp Suiti, Seyir/LPI Radarlar ve Aktif Muhabere Antenleri ile birlikte büyük platformlarda tek direk yapısına entegre edilebildiği gibi, platformda dağıtık olarak da konumlandırılabilmekte.
ÇAFRAD çok miktarda hava ve su üstü hedeflerinin uzak mesafelerden tespitini yapabilecek ve geminin oluşturacağı katmanlı hava savunma mimarisinin öngördüğü silahların gerektiğinde azami mesafeden kullanabilmelerini sağlayacaktır. Bölgesel hava savunma mimarisi içinde oluşturulacak hava savunma katmanlarında kullanılacak silahların belirlenmesine yönelik çalışmalara ise devam edilmektedir. TF-2000 muhribi milli üretim geliştirilmiş GENESİS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) savaş yönetim sistemine sahip olacaktır. TF-2000 ile kazanılacak yeteneklerin müttefik ülkelerin sahip olduğu sistemler ile karşılıklı çalışabilirliğinin sağlanması da projenin öncelikleri arasında yer almaktadır.”
TF-2000 kim üretiyor?
TF-2000 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Dizayn Proje Ofisi (DPO) tarafından tasarlanan TF-2000 Hava Savunma Harbi gemisinde, ilk başta 32 adet dikey atım sistemi (VLS) bulunması planlanmıştı.

TF-2000 nedir?
TF-2000 HSHM; denizi bir kalkan gibi kullanarak alçak/orta/yüksek irtifalı kısa/orta/uzun menzilli güdümlü mermilerin ve balistik füzelerin tespit edilmesi ve anakaraya yaklaşmadan imha edilmesini (balistik füzeler hariç) sağlayacak temel görev fonksiyon yeteneğine sahip olacaktır.
TF-2000 HSHM, Türk Deniz Kuvvetlerinin caydırıcılığını arttırmak maksadıyla;
Tüm dünya denizlerinde etkinlikle görev yapabilecek,
Kuvvet hava savunma görevlerini icra edebilmek üzere, tanımlanmış hava resmini tesis edebilecek,
Bünyesinde bulunacağı Görev Grubu/Görev Kuvveti unsurları ile coğrafi bir sahayı her türlü tehdide karşı savunabilmek üzere; uzun menzilli Hava Savunma Harbi (HSH), Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve Su üstü (S/Ü) harbi yapabilecek,
Kıyı ötesi angajman icra edebilecek,
Barışı destekleme, muharip olmayanların tahliyesi, uluslararası terör, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, denizde denetim harekâtı gibi Savaş Dışı Harekât görevlerini etkinlikle icra edebilecek imkân ve kabiliyete sahip olacaktır.
TF-2000 özellikleri neler?
En az 28 kts azami sürat, 18 kts sürat ile en az 5000 deniz mili seyir siası ve senelik ortalama 5000 saat seyir süresi,
Deniz durumu 5’te kısıtsız harekât kabiliyeti,
Lojistik bütünleme (akaryakıt hariç) yapmaksızın en az 45 gün süre ile harekât icra edebilme,
Ana üs desteği olmadan 180 gün süreyle harekât icra edebilme,
En az 40 yıl hizmette kalma süresi,
Radar Kesit Alanı (RKA), Sualtı Akustik, Manyetik ve Kızılötesi (K/Ö) izlerin azaltılmasına yönelik tasarım ve sistem uygulamaları,
Yüksek beka kabiliyeti kapsamında dayanıklı tekne yapısı tasarım uygulamaları.
Genel Karakteristikler
Tam Boy: 166 metre
Azami Genişlik: 21,5 metre
Draft: 4,96 metre
Deplasman: 7.000 ton
Azami Sürat: 28+ knots
İntikal Sürati: 18 knots
130-150 gemi personeli
En az 200 personel için yaşam yeri ve servis mahali
1 acil müdahale kamarası
1 müşahede kamarası
Personel kolaylık tesisleri
1 sosyal yaşam alanı
1 kondisyon salonu.

TF-2000 HSHM Silah Sistemleri
Muhriplerin;
- 127mm Ana Batarya Topu,
- 64 hücreli Milli Dikey Atım Sistemi (MİLDAS),
- MİLDAS’tan ateşlenecek çeşitli milli Satıhtan Havaya Füzeler ile GEZGİN Seyir Füzesi,
- 16 adet ATMACA Satıhtan Satha Güdümlü Mermi,
- GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi,
- UMTAS Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi,
- Torpido,
- NAZAR Lazer Elektronik Taarruz Sistemi,
- Stabilize Otomatik Top silah sistemlerine sahip olması planlanmaktadır. Böylelikle TF-2000 muhriplerinde, herhangi bir yabancı silah sistemi kullanılmayacaktır.
TF-2000 HSHM Sensör ve Haberleşme Sistemleri
Muhriplerin;
- LPI Radar,
- Seyir Radarı,
- Elektro-Optik Dayrektör,
- Muharebe ED Sistemi,
- ÇAFRAD Çok Fonksiyonlu Radar,
- Kızılötesi Arama Takip Sistemi,
- X Band Uydu Muhabere Sistemi,
- IFF Sistemi,
- Radar ED Sistemi,
- Torpido Karıştırma ve Aldatma Sistemi,
- Çekilebilir LFAS,
- Ku Band Uydu Muhabere Sistemi,
- Muhabere ET Sistemi,
- ADVENT Savaş Yönetim Sistemi,
- Sonar gibi sensör ve muhabere vb. sistemlere sahip olması planlanmaktadır.