İngiltere’ye satılan ilk Türk İHA’sı JACKAL geliştirilmiş modeliyle bu kez Uzakdoğu seferine çıkıyor. Tayvan’ın başkentindeki savunma fuarı TADTE’ye katılan FlyBvlos yetkilileri, tam 160 adet JACKAL siparişiyle şoka uğradı.
İnsansız hava araçları konusunda Türkiye’yi ‘süper güç’ haline getiren savunma sanayii çok önemli bir ihracat başarısına daha imza attı. 2022 yılının ekim ayında İngiltere’ye 5 adet İHA ihraç ederek dikkatleri üzerine çeken Türk şirketi FlyBvlos, Tayvan ile tam 160 İHA’yı kapsayan bir sözleşme imzaladı.
Şirket, yıllardır geliştirmekte olduğu dikine kalkış özellikli JACKAL adlı insansız hava aracıyla Uzakdoğu’da boy gösterdi. Tayvan’ın başkenti Taipei’de düzenlenen Havacılık ve Savunma Teknolojileri Fuarı’nda (TADTE) FlyBvlos firması yetkilileri, Tayvan’ın önemli havacılık firmalarından GEOSAT ile mutabakat zaptına imza koydu.

Son versiyonunda 6 adet itici motor eklenen ve 4 kilometre irtifada 160 kilometre hız yaptığı açıklanan JACKAL, sivil havacılık sektöründe kargo ve lojistik taşımacılık görevlerinde kullanılıyor. Aynı zamanda SİHA özelliğine de sahip JACKAL, İngiliz Thales şirketinin ürettiği lazer güdümlü Martlet mühimmatını ateşleyebiliyor.
SÖZLEŞME TUTARI EN AZ 240 MİLYON DOLAR
160 adet JACKAL’ı kapsayan siparişin maddi tutarı henüz açıklanmadı. İngilizler JACKAL’ın tanesine 2022 yılında 1 milyon 250 bin dolar ödemişti. 6 motorlu son model JACKAL’ın birim fiyatının en az 1,5 milyon dolar olması halinde Tayvan’ın ödeyeceği fatura ortaya çıkıyor: 240 milyon dolar.
Çin tehdidi altındaki Tayvan’ın Türk İHA/SİHA’larını kargo/lojistik görevlerinde mi yoksa operasyonel amaçlı mı kullanacağı bilinmiyor. İlk olarak Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark’ta tasarlanıp üretilen JACKAL’ın ilk versiyonu, 15 kilogramdan fazla ağırlıktaki yükü 130 kilometre mesafeye taşıyabiliyordu.
UYDU BAĞLANTISI VAR, FÜZE ATEŞLİYOR
Yeni itici motorlarıyla hız ve ağırlık kapasitesini artıran JACKAL, kara araçlarını vurmak için çok rollü füzeler kullanabiliyor. VTOL/SİHA özellikli JACKAL’ın Tayvan’a ihracat başarısı, insansız sistemler konusunda süper güç konumundaki Türkiye için moral kaynağı oldu.
“İHA’mız Jackal, 6 adet itici EDF motoru ile artık yatay uçuşta çok daha hızlı. Ankara Kalecik’teki tesislerde geliştirme ve test çalışmalarını sürdürdüğümüz Jackal İHA’yı sınıfının en efektif ve donanımlı hava aracı haline getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.”
Maksimum hızı 160 km/saat ve ortalama seyir hızı ise 108 km/saat olan JACKAL’ın SATCOM uydu bağlantısı özelliği de bulunuyor. JACKAL İHA, 6 Şubat deprem felaketi sonrası bölgede yıkılan binaların havadan görüntülenmesi görevini de üstlenerek kurtarma çalışmalarına katkı sağlamıştı.

Jackal İHA Teknik Özellikleri:
Dikey iniş / kalkış
5m kanat açıklığı
15 kg yük kapasitesi
4000 m max. İrtifa
108 km/h seyir hızı
160 km/h max. hız
Satcom uydu kontrol özelliği