Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Sadık Piyade, “Tayfun adlı silahımızda 561 kilometreyi denemiştik. İnşallah yakında bin kilometreyi görürsek şaşırmayalım” diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Sadık Piyade, Taşköprü Belediyesince, Kültür Merkezi’nde düzenlenen “TSKGV Savunma Sanayii Tanıtımı” programında lise öğrencileriyle bir araya geldi.
Programın ardından gazetecilere açıklama yapan Piyade, gençlerle bir araya geldiği için mutlu olduğunu söyledi.
Vakfı tanıtmak için bu tür programlar düzenlediklerini anlatan Piyade, “Bizi burada görme istekleri üzerine koşarak geldim. Gençlere Vakıf ve şirketlerimizi tanıtma fırsatı buldum.” dedi.
Vakfın görevinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş gücünü artırmak olduğunu ifade eden Piyade, TSKGV bünyesinde ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR ve ASPİLSAN şirketlerinin olduğunu söyledi.
Bu şirketlerin savunma sanayinin amiral gemisi olduğunu belirten Piyade, “Milletimiz istediği süre içerisinde üretemeyeceğimiz hiçbir ürün yok. Hava savunma sistemlerimizde çok ciddi çalışmalarımız var. Tayfun adlı silahımızda 561 kilometreyi denemiştik. İnşallah yakında bin kilometreyi görürsek şaşırmayalım. Sadece bunlar değil her gün değişik sürprizlerle şirketlerimize ait gelişmeleri beraber izleyeceğiz.” ifadesini kullandı.
TAYFUN FÜZESİNİN 1000 KM’LİK MENZİLİ 3 KITADA 34 ÜLKEYİ İÇERİSİNE ALIYOR
1000 km menzil üzerinden hesaplama yapan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz TAYFUN füzesinin 3 kıtada toplam 34 ülkeyi menzile alacağını hesapladı.
Buna göre, İtalya, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya, Slovakya, Polonya, Ukrayna, Moldova, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, K. Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Kuveyt, Irak, S. Arabistan, Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail, Filistin, Mısır ve Libya’ya olan mesafe TAYFUN füzesinin menzili içinde olacak.

Yeni balistik füzesi ÇENK ve GEZGİN füzeleri yolda
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinde bir dizi füze projeleri yürütüldüğünü söyleyerek, “Son yaptığımız Tayfun testi Yunanlıları çıldırttı. Adımlardan bir tanesi 561 kilometre menzili daha da uzatmak. Cenk ve Gezgin füzeleri gibi daha nicelerinin müjdelerini zamanı geldiğinde vereceğiz.” dedi.
Türkiye’nin balistik füzesi Tayfun’un başta Yunanistan olmak üzere dünyada ses getirdiği belirtilerek, “Miçotakis yönetimi de Türkiye’yi Amerika’ya şikayet etti. Bir taraftan Amerika da Yunanistan’a silah desteğini devam ettiriyor. Bu anlamda yayınımız aracılığıyla Miçotakis yönetimine bir cevabınız olur mu? Savunma sanayinde dünyayı şaşırtacak başka neler bekliyor?” soruları üzerine Erdoğan, son uzun menzilli füze testinin Türk savunma sanayinin geldiği noktayı göstermesi bakımından çok önemli olduğunu söyledi.
“Tayfun Yunanlıları çıldırttı, Cenk ve Gezgin gibi füzelerin de müjdelerini vereceğiz”
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Roketsan bünyesinde bir dizi füze projeleri yürütüldüğünü aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son yaptığımız Tayfun testidir o Yunanlıları çıldırtan. Devam eden süreçte inşallah bu adımlardan bir tanesi ve şimdi onun mesafesini artıracaklar. Yani 561 kilometre filan şu anda menzili bunu daha da uzatmak… Tabii bu 561 kilometre Yunanlıları tamamen Atina bunun menzili içinde diye ürkütmeye başladı, kırmızı alarm verdiler. Cenk ve Gezgin füzeleri gibi daha nicelerinin müjdelerini zamanı geldiğinde vereceğiz.”
Kamuoyuna yansımayan yaklaşık 40 füze projesine sahip Roketsan‘ın geliştirdiği CENK’in, ne çeşit bir füze olduğu bilinmiyor. Türk Donanması’nın en stratejik mühimmat projesi GEZGİN ise bir seyir füzesi.
Yerli Seyir Füzesi GEZGİN nedir?
Konu füze teknolojileri olduğunda tam bir kapalı kutu olan Türkiye Cumhuriyeti’nin en stratejik ve bir o kadar da gizli projelerinden biri Gezgin Seyir Füzesi Projesidir. Proje ilk olarak 2000’li yılların başında düşünülmüş olsa da teknik altyapının yetersiz olması sebebiyle rafa kalkmış, 2014 yılında ise proje tam anlamı ile başlamıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’ne gerçek anlamda bir stratejik derin darbe, hatta ikinci darbe (second-strike) kabiliyeti kazandıracak uzun menzilli GEZGİN Seyir Füzesi’nde yurt dışından tedarik edilecek ve GEZGİN’in isterlerlerine cevap verebilmek üzere Türkiye’ye için özel olarak geliştirilecek bir turbojet motor kullanılması planlanmıştı. GEZGİN’de istenilen performansın sağlanabilmesi için bu yeni motorda mil yatağının (bearing) yağlanmasında halen TR40 ve KTJ-3200 Turbojet Motorlarında da kullanılan yakıt ile yağlama (fuel lubricated) tekniği yerine, yağ ile yağlama (oil lubricated) tekniğinin kullanılması öngörülmüştü.
Fransız Savunma Tedarik Ajansı DGA’dan alınan izin çerçevesinde 42 aylık takvime sahip sözleşmesi 2017 ikinci yarısında imzalanan, teslimatlarına 2018 yılı ikinci yarısında başlanılması planlanan ve CDR Fazı’na Türkiye’den bir ekibin de katılım sağladığı yeni motorun (ilk aşamada geliştirme fazı için prototip füzelerde kullanılmak üzere 20 dolayında motor teslimatı bekleniyordu) SCALP Naval/MdCN Füzesinde kullanılan ve bu füze için özel olarak geliştirilen TR50’den daha iyi bir performansa sahip olacağı iddia edilmekteydi. TR40+ olarak da anılan G-Motorunun konfigürasyon numarası 275-4 olarak belirlenmişti.
Gezgin Seyir Füzesinin 6m ile 6.5m uzunluğunda ve yine torpido kovanından atılacağından 50cm ile 53cm çapında olmasını bekleniyor. 1.200kg ile 1.500kg arasında bir ağırlığa sahip olmasını beklenen GEZGİN’in kanat açıklığının yine 2.6m ile 2.8m ve menzilinin başlangıçta 8ookm mertebesinde gerçekleşmesi projenin ilerleyen süreçlerinde ise 1.400km’ye kadar uzatılmasını bekleniyor.

Ancak, Fransa ile Türkiye arasında yaşanan siyasi/politik gerilim neticesinde söz konusu motorun tedarikinde sorun yaşanmış ve akabinde yerli motor hazır olana kadar alternatif olarak Ukrayna ile görüşmelere başlanılmış ve Aralık 2019’da Ivchenko-Progress Firması ürünü AI-35 isimli turbojet motor konusunda anlaşmaya varılmıştır. Ukrayna basınına göre ilk aşamada firmaya 12 adet AI-35 motoru için sipariş verilmiştir.
Peki Gezgin’den ne bekliyoruz? Aslında Gezgin beni en çok heyecanlandıran projelerden birisi. Ben özellikle Gezgin’in süpersonik hızlara çıkarılmasını istiyorum. Bu sayede olağanüstü bir caydırıcılık kazanabiliriz. Mesela şu senaryoyu düşünün.

- Gezgin Seyir Füzesi’nin ilk versiyonlarının 800 km menzile ulaşması beklenirken zamanla bu menzilin 1400 km’ye kadar çıkartılması planlanmaktadır
- Füzenin 1500 kg ağırlığa, 6,5 metre uzunluğa ve 2,6 metre kanat açıklığına sahip olması beklenmektedir
- Gezgin, UGM/RGM/BGM-109 Tomahawk füzesi muadili olacak ve benzer özelliklere sahip olacak
- Füze silindirik bir yapıya sahip olacak
- SOM Seyir Füzesinde yer alan bazı teknolojileri kullanacak ancak SOM’dan daha büyük ve ağır bir gövdeye sahip olacak
- Gücünü bir Turbojet motordan alacak
- Su altı, su üstü ve kara platformlarından atılabilecek
- Gezgin çift kademeli bir seyir füzesidir
- Başlangıçta Solide State Booster ile havalanan füze, devam eden süreçte kendi motorunu kullanarak uzun mesafeleri katedebilecek
“Tayfun Atina’yı vurur diyorlar, rahat durmazsa vururuz tabi”
Bulgaristan Cumhurbaşkanı’nın önceki günkü Türkiye ziyaretinde kendisine BAYKAR’ı ziyaret ettiğini ve ardından yaptıkları görüşmede kendisine nasıl bulduğunu sorduğunu kaydetti. Erdoğan, “Toplantıda kendisine nasıl bulduğunu sordum. ‘Şu anda Türkiye savunma sanayinde İHA’larla, SİHA’larla, Akıncı’larla adeta bir devrim yapıyor. Acaba beraber çalışamaz mıyız?’ dedi. Ben de ‘şu anda bu özel sektör, bizim değil, ama bunları kendileriyle görüşmek suretiyle böyle bir adım atmaya yanaşırlar mı onu özel sektör kendisi karar verir.