Selçuk Bayraktar’dan müjde: Kızılelma’dan sonraki hedefimiz uzay dedi

Selçuk Bayraktar'dan müjde: Kızılelma'dan sonraki hedefimiz uzay dedi

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar KIZILELMA‘dan sonraki gelecek projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bayraktar, uzay projeleriyle ilgili müjde vererek, ‘gözümüzü diktik, girişimimizi kurduk’ dedi.

Türk yerli ve milli SİHA/İHA, insansız savaş uçakları gibi projelerin geliştirilmesinde önemli rol oynayan Baykar lideri Selçuk Bayraktar,  önemli açıklamalarda bulundu.

KIZILELMA ile ilgili konuşan Selçuk Bayraktar şu ifadeleri kullandı:

“KIZILELMA aslında bizim bu serüvene başladığımız 20 sene önceden beri getirdiğimiz ve tüm birikimimizle teknolojik müktesebatla uçuyor. Türkiye’nin ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini’yi 2004’te 6 kiloluk bir uçak boyutunda uçurmuştuk. Ufacık bir uçaktı. Sonrasında Bayraktar Malazgirt helikopteri var. Maalesef o bürokrasinin engellemesiyle yok olmuş bir proje. Türkiye’nin ilk robot helikopter projesi. Ufak bir helikopter. Sonrasında 2009’da Bayraktar TB1, TB2’nin bir anlamda teknoloji demosu olan bir platform.

Selçuk Bayraktar'dan müjde: Kızılelma'dan sonraki hedefimiz uzay dedi
Selçuk Bayraktar’dan müjde: Kızılelma’dan sonraki hedefimiz uzay dedi

Sonrasında Bayraktar TB2 dünya havacılık tarihine damgasını vurmuş, muharebe paradigmalarını değiştirmiş ve Karabağ’da görev almış, İdlib’de görev almış, Türk ordularının dünyada SİHA’larla kazanılan ilk zaferi kazanmasına vesile olmuş platform geliştirildi 2014’te. 650 kg’lık bir platformdu.”

“KIZILELMA 20 SENE ÖNCEDEN BERİ GETİRDİĞİMİZ BİRİKİMİMİZLE UÇUYOR”

Selçuk Bayraktar  önemli açıklamalarda bulundu. Başta Kızılelma olmak üzere savunma sanayisinde çığır açan projeleri değerlendiren Bayraktar, “KIZILELMA aslında bizim bu serüvene başladığımız 20 sene önceden beri getirdiğimiz ve tüm birikimimizle teknolojik müktesebatla uçuyor. Türkiye’nin ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini’yi 2004’te 6 kiloluk bir uçak boyutunda uçurmuştuk. Ufacık bir uçaktı. Sonrasında Bayraktar Malazgirt helikopteri var. Maalesef o bürokrasinin engellemesiyle yok olmuş bir proje.

Türkiye’nin ilk robot helikopter projesi. Ufak bir helikopter. Sonrasında 2009’da Bayraktar TB1, TB2’nin bir anlamda teknoloji demosu olan bir platform. Sonrasında Bayraktar TB2 dünya havacılık tarihine damgasını vurmuş, muharebe paradigmalarını değiştirmiş ve Karabağ’da görev almış, İdlib’de görev almış, Türk ordularının dünyada SİHA’larla kazanılan ilk zaferi kazanmasına vesile olmuş platform geliştirildi 2014’te. 650 kg’lık bir platformdu.” ifadelerini kullandı.

KIZILELMA DEVRİM YAPACAK
KIZILELMA DEVRİM YAPACAK

”VERDİĞİMİZ SÖZDEN GERİYE DÜŞMEK İSTEMİYORUZ”

Selçuk Bayraktar, “Bayraktar Akıncı 2019’da uçtu. Bundan tam 3 yıl önce ve TSK’nın envanterine de 2021’de girdi. Ondan da yaklaşık 1 sene sonra KIZILELMA ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bütün bu mirasın üzerinde aslında, bütün geliştirdiğimiz projelerde her zaman şunu hedefliyoruz. Asla verdiğimiz sözden geriye düşmek istemiyoruz. 2023’te uçuracağımızı söylemiştik, asıl hedefimiz önce uçurmaktı. Yoğun bir tempoda çalışarak KIZILELMA’yı Cumhuriyetimizin 100. yılından öncesine yetiştirmeyi hedefledik ve Allah’a şükür başarıyla uçuş gerçekleşti” dedi.

“KIZILELMA İHA’ların geleceği.” diyen Bayraktar, “Bir sonraki platform. Artık dünyada üretilen en son insanlı savaş uçaklarının olacağını konuşuyor dünya. Elbette biraz da bu teknolojinin önüne geçmesiyle mümkün. Hava savunma silahlarını, tanklarını, SİHA’ların vurmasıyla dünyada büyük bir paradigma dönüşümü yaşandıysa bu uçakların da geliştirilmesiyle birlikte yavaş yavaş 5. Nesil savaş uçaklarının devrinin bittiğini dünya anlayacak” İfadelerini kullandı.

Baykar’a ait Akıncı TİHA’dan ateşlenen Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi TRG-230-iHA, hedefleri tam isabetle vurdu. Tesleri başarıyla geçen Türk mühendislerinin yeni göz bebeği, havadan otonom ateş etme ve 150 kilometrelik menziliyle rakiplerine fark atıyor. Selçuk Bayraktar nefes kesen o anları sosyal medya hesabından paylaştı.

İLK SİHA SAVAŞINI TÜRK ORDUSU KAZANDI
İLK SİHA SAVAŞINI TÜRK ORDUSU KAZANDI

İLK SİHA SAVAŞINI TÜRK ORDUSU KAZANDI

Selçuk Bayraktar, “KIZILELMA insansız savaş uçağı alması hasebiyle büyük bir kuvvet çarpanı olarak karşımıza çıkacak. Teknolojik anlamda bir insanlı savaş uçağının sahip olduğu tüm teknolojilere sahip olabilecek. SİHA’larla kazanılan ilk savaşı Türk orduları kazandı diye gördü. Kuvvet çarpanı birden yan yana geldiğinde inşallah muharebe tarihinde devrim yapacak. Bunu da bugünden tarihe not olarak düşmek isterim” ifadelerini konuştu.

SELCUK BAYRAKTAR UZAY PROJESİ MÜJDESİ

Selçuk Bayraktar Şöyle devam etti:

“KIZILELMA ilk adımımız bizim. Daha yürüyecek çok yolumuz var ama bütün gelecek burada ve bu gelecekte biz de varız diyorum. Türk milletinin yeni bir dünyanın kapılarını açması olarak görüyorum. Tıpkı Ergenekon gibi. Artık bu yeni dünyada biz oyun kurucu olarak varız. Onun ifadesi, hürriyetin ifadesi. Pranga vurulamamış bir medeniyetin iradesinin ifadesi. Bu anlamda bu uçuş çok kıymetliydi.

Bayrak olarak bizim yapacağımız en gelişmiş İHA platformu. Havacılıkta akamete uğratılmış serüvenimizin yeniden doğuşunu gerçekleştirdikten sonra biz artık gözümüzü atmosferin de ötesinde uzaya dikmiş durumdayız. Uzayla alakalı girişimimizi kurduk. İnşallah 5-10-15 sene içinde ülkemizin bu serüvenine ciddi katkılarımız olmasını hedefliyoruz. Bu anlamda Kızılelma bir başlangıç olsa da KIZILELMA’dan sonra uzayla alakalı projelerimiz var.”

SELCUK BAYRAKTAR UZAY PROJESİ MÜJDESİ
SELCUK BAYRAKTAR UZAY PROJESİ MÜJDESİ

KIZILELMA DEVRİM YAPACAK

Bayraktar, “KIZILELMA kısa pistli gemilere inip kalkabilme kabiliyeti kazandırılacak. O şekilde tasarlanıyor. O kabiliyetiyle birlikte bütün bunlar yan yana koyduğunuzda büyük bir kuvvet çarpanı oluşturuyor. KIZILELMA bu kabiliyetiyle görev aldığında dünya muharebe tarihinde devrim yapacak. Bunu da tarihe not olarak düşmek isterim. Bu kabiliyetin üzerinde çalışıyoruz şu anda ama tabi daha ilk uçuş. Biliyorsunuz bütün bu teknolojiler yoğun azim ve gayretle, büyük motivasyonlarla yapılıyor. Adım adım biz buraya doğru ilerleyeceğiz ve ilerlemeye de devam edeceğiz.” diye konuştu.

Bayraktar Kızılelma Temel Uçuş Performans Özellikleri

  • 500 Nm görev yarı çapı
  • 35.000 feet operasyonel irtifa
  • 5 Saat havada kalış süresi
  • 6 Ton maksimum kalkış ağırlığı
  • 0.6 mach seyir hızı
  • 1500 kilogram faydalı yük kapasitesi
  • Otomatik İniş ve Kalkış
  • Düşük Görünürlük
  • Yüksek Manevra Kabiliyeti
  • Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
  • Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
  • AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık
  • 5 saat havada kalış süresi
  • 3500 feet operasyonel irtifa
  • 500 nm görev yarıçapı
  • Otomatik iniş ve kalkış
  • 0.6 mach seyir hızı
  • 6000 kg maksimum kalkış ağırlığı
  • 1500 kg faydalı yük kapasitesi
  • AESA radar ile yüksek durumsal farkındalık
  • Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış ve iniş kabiliyeti
  • Görüş hattı ve görüş hattı öncesi haberleşme
  • Düşük görünürlük
  • Yüksek manevra kabiliyeti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir