Selçuk Bayraktar: Süpersonik Kızılelma geliyor

Selçuk Bayraktar: Süpersonik Kızılelma geliyor

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, yerli insansız savaş uçağı Kızılelma’nın yeni bir modeli üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bayraktar, “Kızılelma’nın süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak. Bunun yanında KIZILELMA agresif manevralar yapacak” dedi.

Bayraktar tv100’de Candaş Tolga Işık’ın sorularını cevapladı. “Kızılelma, savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek” diyen Bayraktar şunları söyledi:

KIZILELMA MI, F-35 Mİ?

İlk uçuşunu gerçekleştirmiş bir uçakla birçok ülkede kullanıma sunulmuş bir uçağı kıyaslamak çok doğru olmayabilir ama Kızılelma tamamen kullanıma hazır hale geldiğinde, bazı konularda üstünlük sağlayabilir. Bir kere karşınızda insansız, dışarıdan yönetilen bir uçak var. 5. nesil uçakların çok gelişmiş radar ve mühimmatları var. Ülkemiz de 5. nesil uçak geliştiriyor şuan. Kızılelma, gelecekte 5. nesil uçakların pabucunu dama atacak.

Selçuk Bayraktar: Süpersonik Kızılelma geliyor
Selçuk Bayraktar: Süpersonik Kızılelma geliyor
SÜPERSONİK Kızılelma GELİYOR
Bunun yanında çok daha süratli gidiyor. Hatta süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. O daha az kullanılan bir varyant. Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak. Bunun yanında KIZILELMA agresif manevralar yapacak. 2021’in başlarında ortaya çıktı tabi Akıncı’yı yapmadan bunu yapmamız mümkün değildi. Formula 1 ekibi gibi çalışan bir ekibiz. Hatta bir anlamda mini İHA’nın geliştirilmesiyle birlikte Kızılelma’nın yazılımıyla satır, satır uğraştım. Şimdi ekibimiz çok daha büyük.
Uzmanlık alanım aslında bunların otomatik uçuşu açıkçası. Malazgirt projesini türlü bahanelerle, iftira atarak, karalayarak o dönemin bürokratları durdurdu. Güneydoğu’da arazide çok yoğun çalıştığımız zamanlar, arazide 3-4 senem geçmiştir.

(Süpersonik) nedir ?

Süpersonik, ses hızının (Mach 1) üzerinde olan hızları belirtmek amacıyla kullanılan terimdir. Bir yaklaşıma göre de 1.2 Mach’ın üzeridir. Deniz seviyesindeki havada sesin hızı yaklaşık olarak 340 m/s, 1,087 ft/s, 761 mph ya da 1,225 km/h olarak kabul edilebilir. Ayrıca gövdesi ve motorları uzun süreli sesten hızlı uçuşa müsaade edebilecek özelliklerde olan uçaklara süpersonik uçaklar denir. Günümüz savaş uçaklarının büyük kısmı süpersonik uçaklardır. F-16 bunlara örnektir.

(Süpersonik) nedir ?
(Süpersonik) nedir ?

BAYRAKTAR KIZILELMA , HANGİ MOTORU KULLANIYOR?

Baykar ve Ukraynalı Ivchenko Progress arasında AI-322F Turbofan Motor Tedarik Anlaşması ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon Sözleşmesi imzalandı. Kızılelma’nın farklı turbofan motorlar kullanan varyantlarının geliştirilmesi planlanıyordu. Kızılelma gücünü 1 × Ivchenko-Progress AI-25TLT, artyakıtsız turbofan motor ile sağlamaktadır.

KIZILELMA İLE AKINCI’NIN NASIL BİR FARKI VAR?

KIZILELMA ile AKINCI arasındaki farklara değinen Bayraktar, “KIZIELMA savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek, AKINCI’ya nazaran hız açısından daha ileri kabiliyete sahip. KIZILELMA agresif manevralar yapabilecek. AKINCI’nın 7.500 kilometre menzili olmasına karşın KIZILELMA’nın 1.800 civarında bir menzili olacak.” dedi.

BAYRAKTAR KIZILELMA , HANGİ MOTORU KULLANIYOR?
BAYRAKTAR KIZILELMA , HANGİ MOTORU KULLANIYOR?

KIZILELMA’NIN ‘RADAR’ görünürlük oranı ne kadar ?

Konuşmasının son bölümünde insansız savaş uçağımızın teknik özelliklerini değerlendiren Başbuğ, Kızılelma’nın “düşük görünürlük” kabiliyetine şu sözlerle dikkat çekti:

“Kızılelma’nın bana göre en önemli yetkinliği, radara karşı hassasiyeti. Yani bugün dünyada radara yakalanmayan uçak yok, onu söyleyeyim. En az şekilde bir yakalanma riski ve oranı var. O anlamda Kızılelma, emsallerine göre çok üstün.

Taşıdığı yük, hız, kısa mesafe iniş-kalkış, özellikle TCG Anadolu gemisine inecek ve kalkacak olmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bunlarla donatılmış bir Kızılelma, alanında rakibi olmayan mükemmel bir savaş aracı olarak yerini alacak.”

Kızılelma’nın görüş hattı ile haberleşme sistemi, çok amaçlı hava radarı, sentetik açıklıklı radar, meteoroloji radarı (AESA) tamamen yerli.

Milli mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile donatılan, 35 bin feet operasyonel irtifa ile düşmana gökyüzünü dar edecek kabiliyete sahip olan Kızılelma; 5 saat havada kalış süresi, 6 bin kilogram maksimum kalkış ağırlığı, 1.500 kilogram faydalı yük kapasitesi, 500 nm görev yarıçapı, 06. mach seyir hızı ile dikkat çekiyor.

KIZILELMA'NIN 'RADAR' görünürlük oranı ne kadar ?
KIZILELMA’NIN ‘RADAR’ görünürlük oranı ne kadar ?

UYDU PROJESİ HEDEFİ

2 sene içinde uydu fırlatma hedefimiz var. Onlarca, yüzlerce uydu fırlatmak gerekebilir. Uzaydaki hedeflerimiz alçak yörünge takım uydularıyla haberleşme ve küresel konumlama sistemi geliştirmek. Aynı zamanda yörünge transfer araçları.”

BAYRAKTAR KIZILELMA TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • 35.000 feet operasyonel irtifa
  • 45.000 fit (14.000 m) maksimum irtifa
  • 6.000 kg maksimum kalkış ağırlığı
  • 5 saat havada kalış süresi
  • 1.500 kg faydalı yük kapasitesi
  • 500 nm görev yarıçapı
  • 0.6 mach seyir hızı
  • 14,7 metre (48 ft) uzunluk
  • 3,3 metre (11 ft) yükseklik
  • 10 metre (33 ft) kanat açıklığı
  • 1 × Ivchenko-Progress AI-25TLT, artyakıcısız turbofan motor
  • 0,9 Mach – 1.100 kilometre/saat (590 kn) maksimum hız
  • 500 deniz mili (930 km) muharebe yarıçapı
BAYRAKTAR KIZILELMA TEKNİK ÖZELLİKLERİ
BAYRAKTAR KIZILELMA TEKNİK ÖZELLİKLERİ

One thought on “Selçuk Bayraktar: Süpersonik Kızılelma geliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir