Savunma sanayiinden yeni yıl müjdesi: ‘Siper’ füzesi 100 Km menzili aştı

Savunma sanayiinden yeni yıl müjdesi: 'Siper' füzesi 100 Km menzili aştı

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin merakla beklediği müjdeyi Twitter hesabından duyurdu.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, uzun menzilli hava savunma füzesi ‘Siper‘in menzilinin 100 kilometreyi aştığını duyurdu. İsmail Demir‘in açıklamasını;

Türk canlı yayınında değerlendiren emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, “Bu teknoloji Patriota eşit bir teknoloji” dedi. Karakuş ayrıca ‘Siper’ için “Bu füze artık Patriotu yakaladığımız manasında bir füze. 2022 yılının uzun süren çalışmaları sonucunda bu noktaya gelmemiz Türkiye açısından çok önemli. Artık Patriotlara ihtiyacımız olamayabilir” şeklinde konuştu.

Demir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Savunma sanayiimizden Türkiye Yüzyılı’na girerken milletimize yeni yıl hediyesi! Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki #SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu” ifadelerini kullandı.

Savunma sanayiinden yeni yıl müjdesi: 'Siper' füzesi 100 Km menzili aştı
Savunma sanayiinden yeni yıl müjdesi: ‘Siper’ füzesi 100 Km menzili aştı

EMEKLİ HAVA KORGENEREAL DR. KARAKUŞ: Siper artık Patriot seviyesinde

Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş şu ifadeleri kullandı:

Bu füze artık Patriotu yakaladığımız manasında bir füze. 2022 yılının uzun süren çalışmaları sonucunda bu noktaya gelmemiz Türkiye açısından çok önemli. Bu sistemleri çok kısa bir süre sonra S-400 füzelerinin bulunduğu noktaya getirebiliriz. Artık Patriotlara ihtiyacımız olamayabilir. Bu teknoloji Patriota eşit bir teknoloji.

Bu sistemin denemelerinden sonra seri üretime geçilecek olması bizim artık bu sistemlere ihtiyacımız olmadığı anlamına geliyor. Bunun tabii biz başlangıç yılı 98’den itibaren alçak irtifa olanını yaptık daha sonra orta irtifa olanı yaptık şimdi de yüksek irtifa olanını yaptık. Hakikaten fevkalade büyük bir başarı.

100 kilometrenin ilerisi demek bundan sonra bizi tehdit edenler düşünsün demek. Alçak irtifa için bizim ürettiğimiz Sungur var, orta irtifa için yaptığımız var, bu yüksek irtifa için ve füzeleri de rahatlıkla önleyecektir.

Bu füzelerin seri üretimine de yakın zamanda geçecek, seri üretim için önemli bir para da ayrıldı fevkalade önemli bir şey bu. 100 kilometre bir mesafe kaldığında hedefe atılan bir füze imha edilecek.

EMEKLİ HAVA KORGENEREAL DR. KARAKUŞ: Siper artık Patriot seviyesinde
EMEKLİ HAVA KORGENEREAL DR. KARAKUŞ: Siper artık Patriot seviyesinde

Eğer Ukrayna’nın elinde olsaydı, gayet açık bir şekilde şunu söylemek istiyorum; özellikle biliyorsunuz, Rusya altyapı tesislerine yönelmişti, altyapı tesislerine yönelmiş olan füzeleri önleseydi, Ukrayna’da elektrik, su kesintileri, ısınmada sorun olmayacaktı. Şimdi Türkiye düşünün tehdide karşı bunu başarmış durumda.

Yıllardır bugünü bekliyorduk. Bu konuda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Savunma Sanayi Başkanlığı bu konuda çok iyi çalıştı. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN ve diğer kesimlerle birlikte hep beraber savunma sanayi üstüne koyarak artıyor. Türkiye’nin güvenliği bir kat daha artmıştır.

SİPER Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri

  1. Hava savunma planlama ve koordinasyon
  2. Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
  3. Birleştirilmiş hava resmi üretimi
  4. Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
  5. Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
  6. Dost Düşman Tanıma (IFF)
  7. Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
  8. Otomatik teşhis yönetimi
  9. Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
  10. Füzeler ile çift yönlü iletişim
  11. Telli/telsiz haberleşme
  12. Dik/eğik atış
  13. Zorlu şartlarda görev yapabilme
  14. HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
  15. Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ile üst komuta bağlantı
  16. Gömülü simülasyon
  17. Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme
SİPER Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri
SİPER Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri

Arama Radarı (AR)

  • Hedef, Tespit, Teşhis, Takip ve Sınıflandırma
  • Dost Düşman Tanıma (IFF)
  • Yatay ve Düşey Eksende Elektronik Tarama
  • 360° Yanca Kapsama
  • Sayısal Hüzme Oluşturma

Filo Kontrol Merkezi (FKM)

  • Hava Savunma Planlama ve Koordinasyon
  • Birleştirilmiş Hava Resmi
  • Muharebe Sahası Yönetimi
  • Radar Taktik Yönetimi
  • Angajman Yönetimi
  • Filo Seviyesi Tehdit Değerlendirme ve Silah Tahsis
  • Otomatik Teşhis Yöntemi
  • 8 Bataryaya Kadar Bağlanabilme
  • HvBS, Radnet Bağlantı Yeteneği

SİPER hava savunma Arama ve Atış Kontrol Radarları:

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için SSM ile ASELSAN arasından imzalanan sözleşme doğrultusunda yüksek mobil sistem yapısına sahip uzun menzilli arama radarı (UMAR) ve çok fonksiyonlu atış kontrol radarı (ÇFAKR) geliştirilmektedir.

Hem UMAR hem ÇFAKR AESA ve sayısal hüzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip, yeni nesil radarlardır. Radarların, tespit ve takip performansını artırmak amacı ile meteorolojik verileri kullanabilme özelliği bulunmakta olup sahip oldukları AESA mimarisi ve modüler tasarım yaklaşımı, düşük maliyetli bakım ve yüksek kullanıma hazır olma oranı kavramlarını desteklemektedir.

SİPER hava savunma Arama ve Atış Kontrol Radarları:
SİPER hava savunma Arama ve Atış Kontrol Radarları:

UMAR, TEİRS radarından türetilmiştir. ÇFAKR ise SİPER Sistemi kapsamında tasarlanmıştır. ÇFAKR anteni dönerek 360 derece yanca kapsaması ile veya anteni durarak sektörel modda kullanılabilmektedir.

Atış kontrol radarı olarak, sistemin füzelerini uzun menzil angajmanlarda hedefe yönlendirecek hassasiyette çoklu hedef takibi yapabilmektedir. Aynı zamanda çok fonksiyonlu yapısı sayesinde ihtiyaç halinde bölgesel/sektörel olarak arama fonksiyonunu da yerine getirebilmektedir.

Bünyesinde AESA radarın yanı sıra Mod 5 IFF ve füze veri bağı iletişimini sağlayan alt sistemleri de barındırmaktadır. 6×6 taktik araç üzerine kurgulanan ÇFAKR arazide kolaylıkla yol alabilirken; kompakt tasarımı ile birçok taşıyıcı platforma bütün halinde yüklenerek uzun mesafelere kolaylıkla nakledilebilmektedir.

Türkiye’de son yıllarda geliştirilen hava savunma sistemleri ve kara/deniz/hava platformları ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlenen özgün radarlarımız ile kazanılan birikim sayesinde, Türkiye’nin ve kardeş ülkelerinin ihtiyaç duyabileceği uzun menzilli füze savunma sistemlerinin arama ve silah kontrol radarlarının yurt içinde geliştirilerek üretilebilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir.

Türkiye’de radar geliştirme faaliyetlerinde yirmi yıl gibi kısa bir sürede yapılan çok büyük teknolojik atılımla yüz yıldır radar geliştirme faaliyetleri yürüten ülkelerde yapılan en güncel ürünlerle kıyaslanabilir radarlar geliştirilebilmektedir.

Radarlarda kullanılan kritik malzemeler zaman içinde yerlileştirilmekte olup radarların üretim kapasitesini artıracak yatırımlar yapılmaktadır.

Atış Kontrol Radarı (AKR)

  • Üç Boyutlu Hedef Arama, Sınıflandırma ve Takip
  • Dost Düşman Tanıma (IFF)
  • Yüksek Hedef Konum Doğruluğu
  • Füzeler İle Çift Yönlü İletişim Yeteneği
  • 360° Yanca Kapsama
  • Sayısal Hüzme Oluşturma

Füze Fırlatma Sistemi (FFS)

  • Tam Atım Füze (TAF) Kontrollü, Göreve Hazırlanması, Ateşlenmesi
  • Dik/Eğik Atış Yeteneği
  • Lançer Yönetim ve Kontrol Sistemi ile Hızlı Ateşleme
  • 6 adet Füze ile Görev İcrası
  • 20° Yan Eğimde Hareket Etme Kabiliyeti
  • 27° Meyilde Tırmanma Kabiliyeti

Füze (SİPER)

  • Katı Yakıtlı İtki Sistemi
  • Aktif Radar Arayıcı Başlık
  • Aşağı ve Yukarı Yönlü Veri Bağı
  • Yüksek Hassasiyetli Hedef Algılayıcı

SİPER 2023 yılında envantere girecek

SİPER Hava Savunma Sistemi ile alakalı da geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi SİPER’in, 2023’te hazır olacağını söylemişti.

SİPER 2023 yılında envantere girecek
SİPER 2023 yılında envantere girecek

SİPER Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi geliştirme çalışmaları; ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK-SAGE tarafından gerçekleştiriliyor. SİPER Hava Savunma Sistemi, HİSAR-A ile HİSAR-O sistemlerinde de olduğu gibi dikey atış yeteneğine, dikey atış esnasında azami etkinlik sağlayan çift darbeli motora ve Aktif Radar Arayıcı (RF) ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR) başlığa sahip olacak. 100km+ menzile sahip olacak SİPER, dikey atım yeteneği sayesinde kara platformlarına ek olarak deniz platformlarında da kullanılabilecek. Deniz platformlarında kullanılabilecek SİPER Hava ve Füze Savunma Sistemi sayesinde Türkiye, savunmasını sınırlarının ötesinden başlatabilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir