Avrupa’nın en büyük savunma sanayii organizasyonu SAHA Expo 2022 ikinci gününde merakla takip ediliyor. SAHA EXPO’da ilk kez görüntülenen drone fırlatma sistemi Hydro-GIDS dikkatleri üzerine çekti. Hidrojen destekli drone fırlatma sisteminin dünyada eşi benzeri yok.
“Şimdi bu hidrojen destekli drone fırlatma sistemi, savunma amaçlı kullanıyoruz. Karadan havaya fırlatılabiliyor. Yakın hava savunması için özellikle tesis savunması veya büyük silahların yakın hava savunması bunlar S-400 olabilir. Bu tür sistemler yakın hava savunmalarını tek başına yapamıyorlar destekleyici sistemler olması lazım. Telsiz yakın hava savunması olabilir, gemi hava savunma sistemleri olabilir. Bu stratejiden hareketle böyle bir sistem kurduk.

‘İLK ATIŞINI HİDROJEN DESTEKLİ YAPIYORUZ’
Burada teknolojik olarak ortaya getirdiğimiz yeni konu bunun biz ilk atışını hidrojen destekli yapıyoruz. Bu yeni bir konsept ne kazandırıyor bize? Normalde fırlatma sistemlerinde kullanılan konvansiyonel usuller mühimmatı tekrar tekrar atılmasına fırsat vermiyor bir kez atıldığında mühimmat zarar görüyor tekrar kullanamıyorsunuz.
BU SİSTEMİ BAŞKA KULLANAN YOK!
Fakat bu soğuk atım yapma şansı sağladığı için hidrojen bize aynı drone’u hedefte patlatmadıysa tekrar geri çağırıp bir sonrakinde kullanabiliyoruz. Bu yüzden çok ekonomik bir yöntem. Hidrojen sistem olarak ekonomik bir yakıt. Normal fırlatma amaçlı kullanılan yakıtları 15 dolara mal ederken bunu 1-2 dolara mal edebiliyorsunuz. Fırlatma açısından yeni bir konsept. Bu sistemi kullanan bizim bildiğimiz yok.
Konvensiyonel silahlar barutlu, namlulu silahların belli formatları var 300 yıldır aynı formatın üzerinde eklentilerle devam ediyor. Drone’un bu savaşlarda kullanılması yeni bir soluk getirdi. Bunun örneklerini görüyoruz. Biz ülke olarak da başarılı çalışmalar yapıyoruz. İHA ve SİHA’larımız var. Dünya kamuoyunda bunun albenisi oluştu. Konvensiyonel silahlar kuvvetli silahlar sayısal olarak sürü halinde hareket eden silahlar karşısında çaresiz kalıyorlar. Bu yeni teknoloji yeni bir soluk getirdi ve üstünlük sağlıyor. Biz de hazır böyle bir şey varken bunu elimizden geldiğinde kullanalım diye çalışma yaptık.”

HYDRO-GIDS AKILLI SAVUNMA SİSTEMİ NEDİR?
Gürbağ Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen özgün yazılım sayesinde asimetrik hedeflerin otomatik olarak tespitini, teşhisini ve takibini yapabilen sistem, bünyesinde bulunduğu lançer aracılığıyla sabit kanatlı dolanan mühimmat ve benzeri hassas güdümlü mühimmatları ateşleyebiliyor.
Radar ve elektro-optik faydalı yükleri aracılığıyla elde ettiği hedef verilerini komuta-kontrol merkezine aktarabilen GIDS’in en kritik özelliği ise bünyesinde bulundurduğu lançer sisteminde saklı. Genellikle patlatmalı şekilde kullanılan klasik lançer sistemleri, ya tek atım ömrüne sahip oluyorlar ya da her atım sonrasında bakım ihtiyacı doğuruyorlar. Gürbağ Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen GIDS Sistemi’nin lançerinde ise hidrojen beslemeli itki sistemi kullanılıyor. Bu itki sistemi sayesinde hem mühimmat atımı sonrasında lançerler birden fazla kez kullanılabiliyor hem de atılan mühimmat, çok daha az şoka maruz kalıyor ve böylelikle olası arıza riskleri ortadan kaldırılıyor.
Bir römork üzerine yapılandırılan GIDS Sistemi; radar, elektro-optik, hidrojen itkili lançer ve haberleşme sistemlerinden oluşuyor. Gürbağ Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen özgün yazılım sayesinde asimetrik hedeflerin otomatik olarak tespitini, teşhisini ve takibini yapabilen sistem, bünyesinde bulunduğu lançer aracılığıyla sabit kanatlı dolanan mühimmat ve benzeri hassas güdümlü mühimmatları ateşleyebiliyor. Böylelikle GIDS Akıllı Savunma Sistemi; kullanıcısına, hedef tespitinden imhasına kadar uzanan entegre bir çözüm sunuyor.
Gerçekleştirdiği inovasyon sayesinde düşük enerji sarfiyatıyla anlık olarak hidrojen üretilmesini ve üretilen hidrojenin de itici enerji olarak kullanılmasını başaran Gürbağ Savunma Teknolojileri, GIDS Sistemi ile muharebe sahasına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Birden fazla kez kullanılabilen lançerler sayesinde askeri birliklerin lojistik iş yükü azaltılırken, aynı zamanda önemli miktarda zamansal ve bütçesel tasarruf da sağlanacak.
Gerçekleştirdiği inovasyon sayesinde düşük enerji sarfiyatıyla anlık olarak hidrojen üretilmesini ve üretilen hidrojenin de itici enerji olarak kullanılmasını başaran Gürbağ Savunma Teknolojileri, GIDS Sistemi ile muharebe sahasına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Birden fazla kez kullanılabilen lançerler sayesinde askeri birliklerin lojistik iş yükü azaltılırken, aynı zamanda önemli miktarda zamansal ve bütçesel tasarruf da sağlanacak.
Halihazırda sabit kanatlı dolanan mühimmat atımı yapabilen GIDS Sistemi’nin prototipinin üretimini tamamlayan Gürbağ Savunma Teknolojileri, farklı mühimmatların atımını yapabilecek GIDS konfigürasyonları için de çalışmalarını sürdürüyor. GIDS Sistemi’nin, bu yıl içerisinde güvenlik güçlerinin kullanımına sunulması planlanıyor.

Gürbağ Savunma Teknolojileri
Gürbağ Group çatısı altında 2020 yılında faaliyetlerine başlayan Ankara merkezli Gürbağ Savunma Teknolojileri, savunma sanayiinde mühendislik çözümleri geliştirmektedir. Uluslararası standartlarda tasarım ve mühendislik çözümleri üreten Gürbağ Savunma Teknolojileri; yazılım, elektronik ve mekanik tasarım kabiliyeti yüksek bir kuruluş olarak, ulusal ve küresel iş birlikleri gerçekleştirmektedir.
Mükemmelliği ve verimliliği çalışma modelinin merkezine koyarak faaliyetlerini sürdüren şirket, teknolojik alt yapısını sürekli olarak geliştirerek, alanında yetkin çalışanlarıyla sınırları aşan bir çözüm ortağı olarak ön plana çıkmaktadır.
Gürbağ Savunma Teknolojileri özellikleri
Kendine özgü mekanik tasarımı ile yüksek ağırlıkları, düşük gövde ağırlığı (6.5 kg) ile hareket ettirebilen GSPT 1030 H modeli de sınırsız dönüş imkanına sahip. İçerisinde kullanılan elektromekanik aksam sayesinde çok düşük desibellerde çalışabilmekte ve kesintisiz çalışırken ısınma konusunda stabil değerlerini korumaktadır. Genel anlamda ise firmanın Pan-Tilt sistemleri;

• Sınır izleme ve güvenlik sistemleri
• Anti drone sistemleri
• Mobil ve su üstü gözetleme sistemleri
• Lazer işaretleme sistemleri
• Uydu haberleşme sistemleri
• Silah kuleleri
• Çevre aydınlatma sistemleri
• Radar sistemleri gibi çeşitli ve çok yönlü sistemlerde kullanılabiliyor.