Rosatom: Sinopa nükleer santral için görüşmeler başladı

Rosatom: Sinopa nükleer santral için görüşmeler başladı
Sinop’un, nükleer konusunda çalışma yapan herkes tarafından bilinen, 4 güç üniteli büyük bir nükleer santral inşası için cazip bir nokta olduğunu anlatan Lihaçev, “Büyük bir nükleer santralin gelecekteki varlığını da göz önünde bulundurarak, teknolojik ittifaklar kurulması, yatırım politikası ve Türkiye enerji piyasasının şekillendirilmesi açısından yaklaşımlar oluşturmak üzere Türk iş ortaklarımızla görüşmelere başladık” dedi.

Rosatom: Sinopa nükleer santral için görüşmeler başladı
Rosatom: Sinopa nükleer santral için görüşmeler başladı

Türkiye‘nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS‘ye ilişkin anlaşma, Rusya ile 2010’da imzalanmıştı. Akkuyu’da yapılacak santral, 4 reaktörden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak. İlk reaktörün 2023’te işletmeye girmesi bekleniyor.

Türkiye, Sinop’ta nükleer santral için ilk olarak Japonya’yla anlaşmış ama artan maliyetler nedeniyle 2019’da Japonya yapımı durdurmuştu. 2020’de de nükleer santral inşaatı tekrardan gündeme geldi. Japonya’ysa Sinop’un gündemlerinde olmadığını açıklamıştı.

Akkuyu nükleer santrali

Pahalı bir elektrik kaynağı olan, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayan, olası bir patlamada yıkıcı etkileri olan nükleer enerji santrallerinde Türkiye’nin ısrarının bir nedeni bu olabilir.

Akkuyu santralin de nükleer bomba yapılabilir mi?
Akkuyu santralin de nükleer bomba yapılabilir mi?

Tayyip Erdoğan, 4 Eylül günü Sivas’ta yaptığı konuşmada“birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane, iki tane değil, ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın; ben bunu kabul etmiyorum.” diyerek, Türkiye’nin nükleer silah üretmek için çalışmalara başladığını ilan etti: “Biz şu anda çalışmamızı yürütüyoruz”. (CB resmî sitesinde bu ifade yumuşatılarak ‘Biz şunda çalışmamızı yürütüyoruz.’ şeklinde aktarıldı.)

Türkiye’nin inşaatı devam eden diğer nükleer santrali Akkuyu’daysa kriz çıkmıştı. İnşaat, Rus-Türk ortaklığıyla başlamıştı. Akkuyu Nükleer Santrali’ni işletecek Rosatom’un iştiraki Akkuyu Nükleer, iki buçuk ay önce, santralin şu ana kadarki müteahhitlik işlerini yürüten IC İçtaş İnşaat’ın ortak olduğu şirketin sözleşmesini feshederek, müteahhitlik işlerini tamamen Rus ortaklardan oluşan bir şirkete devretmişti. Akkuyu’nun 2023’te faaliyete geçmesi planlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir