Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Nijer’e ihraç edilen HÜRKUŞ Hafif Taarruz ve Temel Eğitim Uçağı ilk defa görüntülendi
Yerli imkanlarla TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRKUŞ Hafif Taarruz ve Temel Eğitim Uçağı, Afrika yolculuğuna hazırlanıyor. HÜRKUŞ Test Pilotu Murat ÖZPALA, Nijer’e teslim edilecek HÜRKUŞ uçağının fotoğrafını paylaştı.
Nijerya bayraklı uçağın, yakında teslim edileceği tahmin ediliyor. Teslim tarihi ile ilgili açıklama yapılmaksızın 2022 yılının sonu ya da 2023 yılının ilk ayında teslim edilmesi hedefleniyor.

Nijer’e HÜRKUŞ ihraç edildiği bilgisi, ilk kez 18 Kasım 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Nijer aynı zamanda Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA tedarikinde de bulunmuştu. HÜRKUŞ’un teslim edilmesiyle birlikte Türkiye-Nijer Savunma Sanayii İş Birliği, başka bir boyuta taşınmış olacak.
HÜRKUŞ uçağını kullanacak Nijerli pilotların, bir süredir TUSAŞ refakatinde HAVELSAN’daki simülatörlerde eğitim aldıkları biliniyordu. İlk HÜRKUŞ uçağının, gelecek yıl Nijer’e teslim edileceği tahmin ediliyor.
Fotoğraftaki uçağın HÜRKUŞ-B olduğu anlaşılırken, TUSAŞ taarruzu konfigürasyondan HÜRKUŞ-C için de çalışmalarını sürdürüyor.
HÜRKUŞ-C Hafif Taarruz Uçağı
Hassas ve Maliyet Etkin Çoklu Görev Çözümü HÜRKUŞ-C, hafif taarruz ve silahlı keşif varyantı, günümüz dünyasının muharebe alanlarındaki asimetrik tehditlere karşı düşük maliyetli, esnek bir çözüm sunmaktadır.
HÜRKUŞ’un sahip olduğu gelişmiş eğitim kabiliyetleri korunmakla beraber, üzerinde 7 harici yük istasyonuyla HÜRKUŞ-C, kullanıcılarına; yüksek irtifada ve zorlu coğrafyalarda, gündüz ve gece koşullarında, zorlu görevleri gerçekleştirebilmek için yararlanılabilecek olan 1500 kg’a kadar geniş bir faydalı yük kapasitesi sunmaktadır.
İstanbul Fuar Merkezi’nde, 25- 28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ‘Saha Expo Savunma Sanayi Fuarı’ öncesi, Düzce’deki Sarsılmaz Silah Sanayi, fuarda sergileyeceği silahları tanıttı.

Fuarda Sarsılmaz tarafından üretilen Atak helikopterinde kullanılacak 20 milimetre top, Hürkuş uçaklarında kullanılacak 12,7 milimetre makineli tüfek, deniz tipi ağır makineli tüfek ile fanatik tabancalar ilk kez görücüye çıkacak. Bu ihraç vesiyonun da kullanılacak mı bunu yetkililer belirleyecek

Geliştirme ve iyileştirmeleri devam eden HÜRKUŞ’ta daha önce ROKETSAN tarafından geliştirilen L-UMTAS tanksavar füze ve HYEU konfigürasyonunda olmak üzere MAM-L mühimmatları yer almıştı.
Genel Özellikler
- Zırhlandırılmış Yapı
- Kendini Koruma Sistemleri
- Gece Görüş Uyumlu Dijital Kokpit
- Gelişmiş Aviyonik Sistemler
- EO/IR Görüntüleme ve Hedefleme Sistemi
- Gerçek Zamanlı Veri ve Video Aktarımı
- Dijital Güvenli Haberleşme Yeteneği
Hürkuş motoru yerlimi ve nerede üretiliyor?
Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilen yerli üretim ‘Hürkuş‘ların bir benzeri Brezilya’da üretiliyor.
HÜRKUŞ motoru kimin?
TUSAŞ’ın geliştrdiği Hürkuş, halihazırda 1,600 shp kapasiteli, PT6A-68T, Pratt & Whitney Kanada turboprop motorunu kullanıyor. TS-1400 yerli Turboşaft Motoru Prototipi, 5 Aralık 2020’de TUSAŞ’a teslim edildi. ilerleyen zamanlarda yerli TS 1400 motoru kullanılacak.

HÜRKUŞ’un HARİCİ YÜK KAPASİTELERİ |
---|
Genel Maksat Bombaları |
Milli Mühimmatlar (HGK-3, KGK-82, CİRİT, UMTAS) |
12,7 ve 20 mm top sistemleri |
2,75 inç roket çeşitleri |
Uluslararası lazer güdümlü mühimmat çeşitleri |
Eğitim bombaları (BDU33 ve MK106) |
Harici Yakıt Tankları |
HÜRKUŞ’un kullandığı silahlar
- Milli Mühimmatlar
HGK-82, Tübitak SAGE,
Cirit, 2.75 inç Lazer Güdümlü Roket, Roketsan
UMTAS/LUMTAS , (IR/Lazer) Güdümlü Füze, Roketsan
- Genel Maksat Bombaları MK-81 ve MK-82 çeşitleri,
- 7 Top Sistemleri
- 75 inç Roketsan Çeşitleri
- Uluslar arası Lazer Güdümlü Mühimmat Çeşitleri,
- Eğitim Bombaları, BDU33 ve MK106,
- Harici Yakıt Tankları
- 1500 kg kadar harici yük taşıma kapasitesi
- 7 adet harici yük istasyonu
Haberleşme Sistemleri
- Dijital Güvenli Haberleşme
- Video & Veri Linki

Görüntüleme ve Nişangah Sistemi
- Termal Görüntüleme / Nişangah Sistemi
Mühimmat Grubu
- GBU-12
- HGK-82
- UMTAS/LUMTAS
- CİRİT 4’LÜ POD
- CİRİT 2’Lİ POD
- MK-82
- MK-81
- MK-46
- MK-54
Genel Özellikler
- Zırhlandırılmış Yapı
- Kendini Koruma Sistemleri
- Gece Görüş Uyumlu İç ve Dış Aydınlatma
- Gelişmiş Aviyonik Sistemler
One thought on “Nijer’e ihraç edilen HÜRKUŞ Uçağı”