Ambargo Sonrası Yerli Çözüm
MKE A.Ş. Genel Müdürü Yasin AKDERE, 76/62mm deniz topunun halihazırda 8.2 milyon avro’ya yabancı bir ülkeden tedarik edildiğini ancak son dönemde, AB ambargosu sebebiyle tedarik sıkıntılarının çekildiğini vurgulamıştı.
AKDERE, yerli deniz topu projesi hakkında “12 ayda Ar-Ge bitti. Şu anda montaj aşamasındayız. Atışlarımızı yapacağız. 4.7 milyon $’a proje bitecek” ifadelerini kullanmıştı.
AKDERE, yine müttefik ülke firmasının (İtalyan Leonardo) MKE’nin 76/62mm Deniz Topu projesine başlamasından 4-5 ay sonra Türkiye’deki lobi faaliyetlerini artırdığını, ürünün fiyatını 5.1 milyon avro’ya düşürdüğünü ve hatta eğitim paketi ve mühimmatlarını da yanında vermeyi teklif ettiğini kaydetmişti.

Millî Savunma Bakanlığının tasarım ve performans sorumluluğunda İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş) ile birlikte geliştirilen 76/62 mm Milli Deniz Topu’nun ilk test atışı geçen sene Aralık ayı başında yapılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile katıldığı Karapınar’daki test atışı başarıyla gerçekleşmişti.
TCG Beykoz’a başarıyla entegre edilen Millî Deniz Topu, liman ve deniz testlerine hazır hâle getirildi. Kalan iki test sürecini başarıyla tamamlamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılacak olan Millî Deniz Topu; hava savunma harbi, su üstü harbi ve kara bombardımanında kullanılıyor. Dakikada 80 atıma ulaşabilen sistem 20 kilometre menzile sahip.
76mm Deniz Topu, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımındaki birçok platformun ana silah sistemi konumunda bulunuyor.

Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 76mm Deniz Topu kullanan platformlar şu şekilde:
8x GABYA Sınıfı Firkateyn,
4x ADA Sınıfı Korvet,
9x KILIÇ Sınıfı Hücumbot,
2x YILDIZ Sınıfı Hücumbot,
4x RÜZGAR Sınıfı Hücumbot,
3x DOĞAN Sınıfı Hücumbot.
76/62mm Deniz Topu Özellikleri
- Menzil: 16km
• Namlu çapı: 76mm, boyu 4.700 mm
• Su soğutma sistemli namlu
• Atım hızı: Max. 80 atım/dk
• Mühimmatsız ağırlık: 7.500 kg
• Mühimmatlı ağırlık: 8.500 kg
• Kapasite: 70 mühimmat, döner cephanelik

Aynı zamanda düşük radar kesit alanı bulunan 76mm deniz topunun, MİLGEM gibi platformlarda kullanılması hedefleniyor. Tüm dünya donanmalarının vazgeçilmez unsuru ve savaş gemilerinin vurucu gücü olan deniz topunun üretimi ile Türkiye, dünyada Deniz Topu üretebilen 8. oldu.
Rabim, Havada, Karada ve Denizde Mehmetciğimi her daim başarılı ve muzaffer eylesin inşallah Dünya 5’den büyük olduğunu gözlerine baka baka göstereceğiz (UYUYAN ÇINARI UYANDIRDINIZ) Çok şükür