Milli Savunma Bakanlığı, Roketsan’ın ürettiğiMillî Dikey Atım Lançer Sistemi’ne ait gelişmeyi duyurdu.İlk atış testinin başarıyla gerçekleştiğini duyuran MSB, 2023’te İSTANBUL fırkateynine entegre edileceğini paylaştı.
Roketsan tarafından üretilen MİDLAS’ın ilk test atışına ilişkin görüntüler paylaşıldı. Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yapıldı.
Milli Savunma Bakanlığı, Roketsan‘ın ürettiği Millî Dikey Atım Lançer Sistemi’ne ait gelişmeyi duyurdu.İlk atış testinin başarıyla gerçekleştiğini duyuran MSB, 2023’te İSTANBUL fırkateynine entegre edileceğini paylaştı
MSB’den yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi; Roketsan tarafından üretilen Millî Dikey Atım Lançer Sistemi’nin (MİDLAS) ilk atışlı testi başarıyla gerçekleştirildi. MİDLAS 2023’te ilk kez İSTANBUL fırkateynine entegre edilerek Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girecek.
Ülkemizin deniz platformları dikey atım lançer sistemi ihtiyacında dışa bağımlılığına son verecek olan MİDLAS’ın hayata geçirilmesinde emeği geçenleri kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. MİDLAS şimdiden Deniz Kuvvetlerimize hayırlı olsun.

BİR PAYLAŞIM DA İSMAİL DEMİR’DEN
MİDLAS ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Demir, “Savaş gemilerimizden ateşlenecek hava savunma sistemlerimizin temel taşlarını döşüyoruz. MİDLAS’ın ilk testinde HİSAR füzesi başarıyla ateşlendi. 2023’te İstanbul fırkateynine entegre edilerek DzKK (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı) envanterine girecek” dedi.
Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS)
Dikey Atım Sistemi (Vertical Launching System – VLS); Savaş gemileri ve denizaltılardan fırlatılabilen çeşitli çap, boyut ve türdeki füzeleri dikine fırlatarak 360° etkinlik sağlayan, içine farklı boyut, ağırlık ve şekillerde füze lançerinin konumlandırıldığı, çoklu hücrelerden oluşan (8, 16, 32, 64 vb.) füze fırlatma sistemidir. Füzenin türüne göre ağırlı ve boyutsal değişkenlik gösteren modüler lançer yapısıyla, her hücreden maksimum (ESSM) dört ayrı füze fırlatılabilmektedir.

Yurt dışından hazır sistem olarak alınan MK-41 VLS sisteminin ülkemize uygulanan çeşitli ambargolar nedeni ile milleştirilmesine karar verilmiştir. Eşzamanlı çoklu görevleri yerine getirebilen dikey fırlatma sistemi, savaş gemilerinin vuruş gücünü artırmaktadır. ASELSAN ve ROKETSAN iş birliği ile geliştirilen Milli Dikey Atım Sisteminin, ilk kez İ Sınıfı Fırkateynlerde hayata geçirileceği açıklanmıştır. Daha gelişmiş versiyonlarının TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribinde kullanılacağı beklenebilir.
Milli Dikey Atım Sistemi ihtiyaçlar doğrultusunda başka ülkelerin oluru aranmaksızın geliştirilip üretebilecek olmasının yanında, ülkemiz tarafından geliştirilen milli füzeleri, milli savaş yönetim sistemi ile entegreli olarak kullanılabilecek. Milli imkanlarla üretilen ve zamanla atım sistemine entegre edilecek füzelerin gizli kalması gereken bilgileri de ülke içinde kalmış olacaktır.
Milli Atım Sistemi ile hali hazırda geliştirilmekte olan Hava Savunma (HİSAR A/O, SİPER, G-40 vb. ), Gemisavar (Atmaca, OMG vb.) ve Seyir Füzeleri (Gezgin vb.) füzelerin ateşlenebileceği düşünülmektedir.
MİDAS’ta Nihai Hedef: Quad-Pack
Yine edindiğimiz bilgilere göre Roketsan, MİDAS’a nihai aşamada “Quad-Pack” imkanını kazandırmak istiyor. Bilmeyenler için kısaca Quad-Pack’i şu şekilde anlatıyım; İSTİF Sınıfı Firkateynler, 16 hücreli dikey atım sistemine sahip olacak. Dikey atım sisteminin “Quad-Pack” yeteneğine sahip olması durumunda her hücre, 4 adet hava savunma füzesiyle ikmal edilebiliyor. Bu sayede de atışa hazır 16 adet yerine 64 adet hava savunma ve saldırı füzemiz bulunuyor yani hem saldırı hem savunma yapabiliyoruz. Tabii ki burada kullanılan hava savunma füzesinin boyutlarının da önemi çok büyük. Türk Donanması, Mk-41 VLS + ESSM kombinasyonu ile halihazırda BARBAROS ve GABYA Sınıfı Firkateynlerde bu yeteneğe sahip.
Roketsan, acil ihtiyaç kapsamında İSTİF Sınıfı Firkateynler içini ivedi olarak geliştirdiği ilk MİDAS’ın ardından bu yöndeki çalışmalarını sürdürecek. MİDAS’ın zamanla yeni konfigürasyonlarının geliştirilmesi ve çok çeşitli füzeleri atım kabiliyetine erişmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan MİLGEM Projesi, STM ana yükleniciliğinde yürütülüyor.

ABD, AMBARGO UYGULUYORDU
Türk Donanması, BARBAROS ve GABYA Sınıfı Firkateynlerinde ABD üretimi Mk41 Dikey Atım Sistemi (VLS)’ni kullanıyor. Mk41 VLS sayesinde ESSM gibi hava savunma füzeleri, hem yüksek adetlerde taşınabiliyor hem de 360 derece angajmana izin verecek şekilde ateşlenebiliyor. Ancak ABD, İSTİF Sınıfı Firkateynlerde kullanılacak Mk41 VLS’ler için Türkiye’ye ambargo uygulamış ve satışına izin vermemişti.