METE Lazer Güdümlü Minyatür Füze Sistemi
Roketsan, METE Füzesi için seri üretim kararı aldı. Muharebe sahasında damga vuracak METE Mini Füze, 40mm çapa ve 50 cm uzunluğa sahip.
METE Lazer Güdümlü Mini Füze üzerinde bir süredir çalışmalarını sürdüren Roketsan, yeni bir test atışı gerçekleştirdi. Gök Alp adlı drondan atılan METE, hedefini başarıyla imha etti. Bunun üzerine, METE Füzesi için seri üretim kararı alındı.
Ukrayna-Rusya Savaşı sonrası daha da popüler hale gelen silahlı dron sistemlerine Roketsan, kendi damgasını vurmaya hazırlanıyor. Bu amaçla METE Füzesini geliştiren Roketsan, yakında METE’yi muharebe sahasının kullanımına sunacak. METE için Roketsan; en küçük mühimmat tapasını, uçuş motorunu, kontrol tahrik sistemini ve en önemlisi ise lazer arayıcı başlığı geliştirdi.
Adeta bir minyatür füze olan METE, 40mm çapa sahip. İlk olarak dron ve İKA (HAVELSAN BARKAN) platformlarında kullanılacak olsa da METE, ilerleyen dönemde bir piyadenin tüfeğinde bulunan bombaatardan dahi atılabilecek. Maliyet etkin ve hassas güdümlü bir mühimmat olan METE’nin, ilerleyen dönemde muharebe sahasına damga vuracağı öngörülüyor.

1 kilometrenin üzerinde bir menzile ve 1.4 kilogram ağırlığa sahip METE Füzesi, 1 metreden daha yüksek bir hassasiyetle hedefini vurabiliyor.
Düşman piyade unsurlarına karşı olarak anti-personel amacıyla kullanılacak METE Füzesi için ihtiyaç duyulan lazer işaretlemeyi, bir platform veyahut yerdeki piyade unsurları gerçekleştirebiliyor.
METE Füzesi, üzerindeki yarı aktif lazer arayıcı başlık sayesinde işaretlenen hedefe hassas bir şekilde yönelerek hassas bir şekilde kendini infilak ettiriyor. METE, tek-er tarafından başka herhangi ikincil personele ihtiyaç duyulmadan kullanılabilecek.
Özellikle Ukrayna Ordusu, halihazırda Rus Ordusu’na karşı silahlı dronları aktif olarak kullanıyor. Bu dronların silahlandırılmasında ise güdümsüz RPG-7 roketleri veyahut havan mühimmatları tercih ediliyor. Muharebe sahasında önemli kazanımlara yol açan silahlı dron konseptinin, METE Füzesi ile çok daha büyük bir çarpan etkisi oluşturacağı üzerinde duruluyor.
Bir RPG-7 veyahut 81mm havan mühimmatının ağırlıkları 5 ila 8 kilogram arasında değişirken, METE ise yalnızca 1 kilogram ağırlığında. Öte yandan bahsi geçen mühimmat herhangi bir güdüm sistemine sahip değilken, METE ise lazer arayıcı başlıkla hedefini hassas bir şekilde vurabilecek.
ROKETSAN METE (YATAĞAN) Minyatür Füze
Yeni nesil 40mm bombaatar silahları ve drone kullanılarak atılabilen Lazer Güdümlü Minyatür Füze Sistemi Yatağan, mevcut konvansiyonel bombaatar mühimmatının sahip olduğu 400 mt’lik azami menzilin ötesinde bir etkiye sahiptir. Bombaatar silahları ve dronelarla tek personel tarafından kullanılabilecek olan Mete, 1.4 kg hafifliği ve 50 cm boyutu ile, mini insansız hava araçları (İHA), insansız kara ve deniz araçlarına da entegre edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Yatağan hafif yapılara, zırhsız kara araçlarına, olası keskin nişancı mevzileri gibi korunaklı olmayan hedeflere keskin nişancı, toplu hedef ve benzeri tehditlere doğrudan, tek seferde, yüksek hassasiyet ile ulaşacak güdümlü bir minyatür füze sistemidir.
Özellikle meskûn mahal muharebelerinde, hassas ve etkin menzil üstünlüğü ile hedefe yönelmiş noktasal tahrip gücü sağlamaktadır.
Yatağan Minyatür Füze adını; Osmanlı ordusunda bir dönem yaygın olarak kullanılmış ve “Türk Kılıcı” olarak da anılan bir kılıç türünden almıştır. ( Yatağan Lazer Güdümlü Minyatür füze olarak tanıtımı yapılan 40mm’lik Lazer güdümlü mini füze sisteminde isim değişikliğine gidilerek Olimpiyat Şampiyonu okçumuz Mete Gazoz’un ismi verilmiştir. )
METE (Yatağan) Füze Sistemi, Yarı aktif lazer arayıcı başlığı ile 1000 metreden vuruş hassasiyeti yaklaşık 1 metre kadardır.
METE (Yatağan), lazer işaretleyici ile işaretlenmiş hedefe, minyatür arayıcı başlığı ve kontrol tahrik sistemi ile yönlenerek imha ediyor. Hedef işaretleme, isteğine bağlı olarak kullanıcının kendisi, yardımcısı, mini İHA ya da insansız kara, deniz araçları üzerinden yapılabilmektedir.

Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi METE’nin Teknik Özellikleri |
|
Çap | 40 mm |
Uzunluk | ~ 50 cm |
Ağırlık | ~ 1,2 kg |
Güdüm Sistemi | Yarı Aktif Lazer |
Azami Menzil | ~ 1000+ m |
Vuruş Hassasiyeti | 1 m (CEP) |
Fırlatma VE Bırakılma Aracları | Dron’lar |
Fırlatma VE Bırakılma Aracları
Mini İnsansız Hava Araçları
Kara Platformları
[insanlı/insansız]Deniz Platformları
[insanlı/insansız]Silah Kuleleri
[insanlı/insansız]Bomba Atar