Malezya İçişleri Bakanı Hamzah Zainudin ve beraberindeki heyet, “17. Defence Service Asia (DSA)” ile “National Security (NATSEC) Asia 2022” Fuarı’ndaki TUSAŞ standına ziyaret gerçekleştirdi. Zainudin ziyaret sırasında TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’den HÜRJET ve ANKA SİHA hakkında bilgi aldı.
DSA-NATSEC Asia 2022 Fuarı ikinci gününde savunma endüstrisi profesyonelleri, yerli ve yabancı delegasyonların yoğun katılımıyla devam ediyor.
Kalabalık bir heyetle TUSAŞ standını ziyaret eden İçişleri Bakanı Hamzah Zainudin, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ve Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı’nın eşlik ettiği Türk delegasyonu tarafından karşılandı.
Hamzah Zainudin, Genel Müdür Kotil’den özelikle Hürjet ve Anka hakkında bilgi aldı ve Türk heyetiyle kısa toplantı gerçekleştirdi.
Dünyanın da yakından takip ettiği Malezya’nın jet eğitim uçağı ihalesine TUSAŞ ürünü Hürjet platformu da katılım sağlıyor. Görüşmenin ardından Kotil, Hamzah Zainudin’e hediye takdim etti.

TUSAŞ’tan Malezya’ya yerel üretim HÜRJET uçağı teklifi
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A. Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, A Haber’de Gündem Özel yayınına konuk oldu. Malezya’ya HÜRJET ihracatı çalışmaları ile ilgili konuşan Kotil, HÜRJET’ten yere üretim seçeneğini ile teklif yapıldığı bilgisini paylaştı. Kotil konuşmasında, “Malezya ile 3 tanesi Türkiye’de, 15 tanesi Malezya’da üretilmek üzere 18 adetlik Hürjet için ihale süreci var. İnşallah olumlu sonuçlanır..“ dedi. Kotil ayrıca, “Hafif saldırı ve jet eğitimi uçağı. İçinde jet motoru var. Sesin yüzde 40 daha yükseğini uçuyor.
Bunu Milli Muharip’in önüne koyduk. Devletimiz bundan 16 tane sipariş verdi. Türkiye’nin bu tip uçağa ihtiyacı var. Hem eğitim hem de saldırı uçağı. Bu da yaklaşık 1 ton patlayıcı taşıyor. Sesten hızlı uçuyor ve ekonomik. F-16’ya göre çok ekonomik. Dünya piyasasında yeri var. 2023’te uçacak. Bu süpersonik bir uçak.” ifadelerine yer verdi.
2022 yılında ilk uçuşun gerçekleştirileceğini aktaran Kotil, 18 Mart 2023 tarihinde HÜRJET’in daha olgun bir şekilde uçuş icra edeceğini açıklamıştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk jet eğitim uçağının ise 2025 yılında teslim edileceğini söyleyen Kotil, silahlı versiyonuna (HÜRJET-C) yönelik çalışmaların 2027 yılına kadar sürebileceğini ifade etmişti. Proje kapsamında iki adet uçabilir prototip uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor.

Ekim 2021’de Malezya yerel kaynaklarının aktardığına göre, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RMAF) 18 adet hafif savaş uçağı (LCA) tedarik etmek için ihale açılmıştı. Açılan ihaleye altı şirketin teklif verdiği belirtilmişti. Detaylar hemen açıklanmasa da bir hafif savaş uçağı filosu (18 uçak) için yapılan sözleşmenin yaklaşık 4 milyar RM (Malezya Ringgiti) (yaklaşık 950-960 milyon dolar) değerinde olduğu ifade edilmişti.
Malezya Hava Kuvvetlerinin hafif taarruz uçağı ihalesi için tekliflerini ileten firmalar ve ürünleri ise şöyle:
- KAI/Kemalak Systems: FA-50
- TUSAŞ: Hürjet
- CATIC: L-15
- Leonardo: M-346
- Hindustan Aeronautics: Tejas
- Rosoboronexport: MiG-35

Malezya Hava Kuvvetlerinin ihale için isterleri ise şöyle:
- Anlaşmanın imzalanmasından 36 ay sonra aşamalı bir şekilde uçakların teslimatına başlanması
- Uçağın havadan yakıt ikmali kapasitesine sahip olması
- Uçağın görüş ötesi menzile sahip füzelerle donatılabilir olması
- Uçakta kullanılacak olan parçaların %30’unun yerli olarak karşılanması
- Süpersonik hızlara ulaşabilme