Malezya Hava Kuvvetleri Özel radarlı ANKA’ya 100 milyon dolar verdi

Malezya Hava Kuvvetleri Özel radarlı ANKA'ya 100 milyon dolar verdi

TUSAŞ’ın ihracat başarılarına bir yenisi daha eklendi. Milli SİHA ANKA‘nın modifiye edilmiş özel radarlı modeli Malezya’ya 100 milyon dolar karşılığında satıldı. Aynı zamanda GÖKBEY helikopteri için bu ülkede tesis kurulacak. Uydu kontrolü yeteneğine sahip ANKA’larda Malezya’nın ihtiyaçlarına özel radarlar kullanılacak. Teslimatların 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

2023 yılında 3 milyar dolarlık yeni sözleşmeler imzalamayı hedefleyen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ihracat başarılarına bir yenisini daha ekledi. Asya-Pasifik Bölgesi’nin en geniş çaplı savunma fuarlarından olan Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA 2023) milli ürünleri sergileyen TUSAŞ, Malezya ile yaklaşık 100 milyon dolar değerinde 3 adet ANKA SİHA ihracı için anlaşma imzaladı. 

Sözleşme, Faz-1 olarak adlandırılırken, Malezya’nın ANKA tedariki Faz-2, Faz-3 şeklinde devam edecek.

Malezya Hava Kuvvetleri Özel radarlı ANKA'ya 100 milyon dolar verdi
Malezya Hava Kuvvetleri Özel radarlı ANKA’ya 100 milyon dolar verdi

Terzi usulü İHA

Sözleşme, Faz-1 olarak adlandırılırken, Malezya’nın ANKA tedariki Faz-2, Faz-3 şeklinde devam edecek. TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Cihad Vardan, Malezya ve Endonezya’nın Türkiye ile kardeş ülke olmalarının, siyasi hiçbir problemlerinin bulunmamasının ilişkilere ayrı bir değer kattığını söyledi. Vardan, “Çok uğraştı arkadaşlarımız.

4-4,5 yıl gibi bir çalışmanın sonucunda 3 adet ANKA için anlaşmayı imzaladık. Türkiye adına da önemli bir çalışma. Bununla kalmayacak. Bu, Faz-1 dediğimiz ilk aşama. Bundan sonra devam geleceğini düşünüyoruz” dedi. Ömer Cihad Vardan, Malezya’nın adalardan oluştuğu için uzun menzilli görüş ve uzun süre havada kalma gibi yetenekler istediğini söyledi.

ANKA’ların çok kabiliyetli olduğunu ve bu isteklere karşılık verebildiğini anlatan Vardan, “Malezya’ya vereceğimiz İHA’larımız, ANKA’larımız özel radarlarla donatılacak. Bu nedenle teslimat süresi uzuyor. Terzi usulü dediğimiz, spesifik olarak kendi isteklerine yönelik ekipmanlar yapıp veriyor olacağız” şeklinde konuştu.

BU ANLAŞMA İÇİN 4,5 YILDIR UĞRAŞ VERDİLER

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Cihad Vardan, Malezya ve Endonezya’nın Türkiye ile kardeş ülke olmalarının, siyasi hiçbir problemlerinin bulunmamasının ilişkilere ayrı bir değer kattığını söyledi.

Yıllardır ürettikleri ürünleri tanıtarak bu coğrafyalarda kullanılmasını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Vardan, şöyle konuştu:

“Çok uğraştı arkadaşlarımız. 4-4,5 yıl gibi bir çalışmanın sonucunda 3 adet ANKA için anlaşmayı imzaladık. Tabii bu, belki çok basit gelebilir 3 ekipman olarak. Ama olayın sonraki boyutuna ve ANKA’ların bu bölge için önemine bakmak lazım. Yurt dışına çıktığınız zaman sadece siz satıcı değilsiniz, sadece siz ürünlerinizi takdim etmiyorsunuz. Büyük bir arenada dünya ülkeleriyle rekabet ediyorsunuz. Bütün bu süreç bizi de 4,5 sene açıkçası yordu ama tatlı bir yorgunluk. Sonucunda bunu imzaya bağlamış olmamız, yaklaşık 100 milyon dolar civarında bir anlaşmayı imzalamış olmamız hepimiz için, bütün ekip için gurur verici oldu. Türkiye adına da önemli bir çalışma. Bununla kalmayacak. Bu, Faz-1 dediğimiz ilk aşama. Bundan sonra devam geleceğini düşünüyoruz.”

HAVELSAN Malezya ile 3 yeni anlaşmaya imza attı

Havelsan, Malezya’da kritik altyapı ve tesis güvenliği, komuta kontrol, simülasyon sistemleri ve siber güvenlik gibi konularda 3 farklı kuruluşla mutabakat zaptı imzaladı. Bu kapsamda, HAVELSAN ve Ventura IOT Sdn Bhd arasında, kritik altyapı ve tesis güvenliği alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı.

İmza törenine Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel ile Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel de katıldı. HAVELSAN ve G7 Aerospace Sdn Bhd arasında, Hava Kuvvetlerine yönelik projelerde işbirliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı. HAVELSAN ve Malezya Milli Savunma Üniversitesi arasında da komuta kontrol, simülasyon sistemleri ve siber güvenlik alanlarında işbirliğine yönelik anlaşmaya imza atıldı.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, “Güneydoğu Asya’dan çok şey bekliyoruz. Sadece Malezya değil, Endonezya, Filipinler ve diğer ülkeler işbirliği yapabileceğimiz dost ve müttefiklerimiz” dedi. Nacar ayrıca, Endonezya’da var olan savaş yönetim sistemleri sözleşmelerine yenisini eklediklerini ve bir sözleşme daha imzaladıklarını bildirdi.

MÜŞTERİ İÇİN ÖZEL RADARLARLA DONATILACAK

Ömer Cihad Vardan, Malezya’nın adalardan oluştuğu için uzun menzilli görüş ve uzun süre havada kalma gibi yetenekler istediğini söyledi.

ANKA’ların çok kabiliyetli olduğunu ve bu isteklere karşılık verebildiğini anlatan Vardan, “Malezya’ya vereceğimiz İHA’larımız, ANKA’larımız özel radarlarla donatılacak. Bu nedenle teslimat süresi uzuyor. Terzi usulü dediğimiz, spesifik olarak kendi isteklerine yönelik ekipmanlar yapıp veriyor olacağız” dedi.

MALEZYA’DA 102 TUSAŞ PERSONELİ VAR

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Malezya’da da TUSAŞ ofisi bulunduğuna işaret eden Vardan, ofiste 96’sı mühendis 102 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi.

HÜRJET’in uçuş kontrol bilgisayarını Malezya’da yaptıklarını anlatan Vardan, benzer uygulamalarla farklı ülkelerdeki ofislerini projelerin bir parçası haline getirdiklerini söyledi.

HAVELSAN Malezya ile 3 yeni anlaşmaya imza attı
HAVELSAN Malezya ile 3 yeni anlaşmaya imza attı

Anka İHA özellikleri

  • Kanat Açıklığı:17,5 m Uzunluk: 8,6 m Yükseklik: 3,25 m
  • Havada Kalış Süresi: 30+ Saat @ Görev İrtifası
  • Maksimum irtifa: 30.000 ft (MSL)
  • Görev İrtifası: 18.000 – 23.000 ft
  • Link Menzili: 250+ km
  • Motor: Ağır Yakıt Motoru
  • Faydalı Yük Kapasitesi: 350+ kg
  • MTOW: 1.700 kg
  • Tam otonom operasyon
  • Yedekli uçuş kontrol sistemi
  • Yedekli otomatik iniş-kalkış sistemi (DGPS ve radar)
  • Yedekli elektrik üretim ve dağıtım
  • Yedekli yüksek veri hızlı veri bağlantısı (44 Mbps)
  • DO178B sertifikalı yazılım (DO-254 sertifikalı uçuş kritik donanım)
  • Kriptolu haberleşme (Comsec & Transec)
  • Acil durum meydanlarına iniş kabiliyeti (Kalkış seçeneği ile)
  • Link kopması durumunda kalkış yapılan üsse otonom dönüş ve iniş kabiliyeti
  • Düşük ömür devri maliyeti
  • Ağır yakıtlı itki sistemi
  • Katlanabilir iniş takımı
  • Yedek acil durum pilleri
  • Yeni geliştirilen daha güçlü motor ile artırılmış kabiliyet
  • Yoğun karıştırıcı koşullarına dayanıklı uçuş sensörü ve faydalı yükler
  • Yüksek Kapasiteli Telemetri ve Faydalı Yük Veri Kaydı

One thought on “Malezya Hava Kuvvetleri Özel radarlı ANKA’ya 100 milyon dolar verdi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir