Güney Kore: Sinopa Nükleer santral için Türkiye ile görüşüyoruz
Türkiye’de ikinci nükleer santrali olması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali‘nin inşası için Kore elektrik devi Kepco hükümet ile görüşmeler yürütüyor.
Sinop Nükleer Santral inşasına Güney Kore de talip oldu. Korea Electric Power Corporation (Kepco), Türkiye’de 4 adet Kore tipi APR1400 nükleer reaktörü geliştirmek için Türk hükümeti ile görüşülmekte olduğunu duyurdu. Güney Kore’nin enerji santralleri inşası sektöründeki en büyük kuruluşu olan Korea Electric Power Corporation (Kepco), Türkiye’de yeni nükleer projeleri yürütmeyi planlıyor.
Güney Kore basınında yer alan haberde, Türkiye’nin nükleer reaktör inşa ettirmek için Japon Mitsubishi ile 2013 yılında görüştüğünü ancak fiyatlama üzerinde görüş birliği sağlanamaması nedeniyle anlaşma imzalanamadığı da belirtildi.

1 kg uranyum ne kadar enerji verir?
KORE DEVİ TALİP OLDU: TÜRKİYE İLE GÖRÜŞÜYORUZ
Şirket, Türkiye’de 4 adet Kore tipi APR1400 nükleer reaktörü geliştirmek için Türk hükümeti ile görüşülmekte olduğunu duyurdu.
Ekonomim’de yer alan habere göre, Kepco sözcüsü yaptığı açıklamada, tarafların bir fizibilite çalışmasına gelecek yıl başlamalarının büyük olasılık olduğunu belirtti. Bu çalışma sonrasında Türkiye’ni kuzey kesiminde 1400 megawatt gücünde 4 nükleer reaktör inşa edilmesi için anlaşmanın imzalanabileceğini vurguladı.

Türkiye ile imzalanacak nükleer reaktör sözleşmesinin büyüklüğünün Kepco’nun BAE ile Barakah Nükleer Santrali için imzaladığı 20 trilyon wonluk anlaşmadan çok daha büyük, yaklaşık 40 trilyon won (30,7 milyar dolar) olması bekleniyor.
Bir nükleer santral nasıl çalışır?
Fisyon tepkimesi ile oluşan yüksek miktardaki enerji, su buharını yüksek sıcaklıklara kadar ısıtır. Oluşan buhar, elektrik jeneratörü türbinlerine iletilir. İletilen buhar da türbin şaftını çevirerek elektrik üretimini sağlar. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir.

Türkiye’de nükleer santral nerede var ilk faaliyet ne zaman ?
Akkuyu Rusların mı?
