Geçtiğimiz gün seyir testine çıkan TCG İstanbul, Yunanistan basınına geniş yankı uyandırdı. TCG Anadolu'nun seyir testini panik halinde 'Yunanistan buna nasıl karşılık verecek?' diye manşetlere taşıyan Yunan basını, ülkesinin farkı kapatacağını yazdı. Öte yandan diğer Yunan basını kuruluşları 'Türkiye programını hızlandırıyor' yorumunda bulundu. Milli savunma sanayisinde atağa geçen ve dünyada rüştünü ispatlayan Türkiye'nin yeni gözdesi TCG İstanbul, Yunan basınında mercek altına alındı. TCG Anadolu için panik halinde manşetler atan Yunanistan medyası, bu farkı ülkesinin kapatacağı itirafında bulundu.
Yunanistan'da TCG İstanbul F-515 paniği
YUNANİSTAN'DA TCG İSTANBUL PANİĞİ!
Geçtiğimiz günlerde TCG İstanbul fırkateyni ilk seyir testine çıktı. Milli Savunma Bakanlığı söz konusu gelişmeyi 20 Haziran tarihinde sosyal medya hesabından duyurdu. Açıklamada, "İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilmekte olan İstanbul fırkateynine törenle Türk bayrağı toka edildi ve ilk seyrine çıkılarak Deniz Kabul Testleri'ne başlandı." ifadelerine yer verildi. TCG İstanbul, Cumhuriyet'in 100. yılında Deniz Kuvvetleri'nin envanterine girecek.
"SINIFININ İLK TÜRK FİRKATEYNİ"
Öte yandan Yunan basını da TCG İstanbul'a ilgi gösterdi. CNN Greece, konuyla ilgili bir haber yayımlayarak "Tamamen Türkiye'de tasarlanıp inşa edildi. Sınıfının ilk Türk fırkateyni" dedi. Yunanistan'ın bu yeni gelişme karşısındaki tavrını da mercek altına alan CNN Greece, Yunanistan ile Türkiye'nin son aylarda bir durgunluk döneminde olduğunu ifade etti. TCG Anadolu'dan da bahsedilen haberde Türkiye'nin TCG Anadolu hamlesinin etkileyici bir hamle olduğuna dikkat çekildi. Türk fırkateynlerini kendi fırkateynleri ile karşılaştıran gazete, Yunan Silahı Kuvvetleri'nn FDI Belharra ve Thalassolykos 23'ünün Türk donanma ürünlerinden daha 'üstün' olduğunu iddia etti. Haberin devamında ise Türk üstünlüğü kabul etmek zorunda kalan gazete, 'Atina'nın tecrübesi nedeniyle araya kapattığını' ifade etti.
İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri
MİLGEM projesi kapsamındaki ADA sınıfı korvetlerin ardından İSTİF sınıfı fırkateyn grubunun ilk üyesi TCG İSTANBUL seyre çıkıyor. MİLGEM'in 5. gemisi İSTANBUL'da hava savunma sistemi
HİSAR'ın yanında, ABD ambargosu sonrası Türk mühendislerin yerli olarak imâl ettiği
MİDLAS bulunuyor.
MİLGEM projesinin 5. gemisi TCG İSTANBUL fırkateyni deniz testlerine başladı. ADA sınıfı 4 adet korvetin ardından başlatılan İSTİF sınıfı fırkateyn projesinin ilk ürünü olan TCG İSTANBUL, barındırdığı yerli ve milli sistemlerle Mavi Vatan'ın en güçlü muhafızlarından biri olacak. Gölcük'teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen 113,2 metrelik gemide milli hava savunma sistemi kullanıyor.
Radyo frekans (RF) arayıcı başlıklı füzeler kullanan HİSAR-D, İSTANBUL fırkateynine entegre edildi. Bu tip hava savunma füzeleri, elektro-optik kameralarla tespit edilen hedefe ateşlenmesinin ardından düşman hava unsurunu RF arayıcı başlığı sayesinde bulup imha ediyor.
İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri TCG İstanbul Fırkateyninin tam boyu 113.2m, genişliği 14.4m, derinliği 7.75m, su çekimi 4.05m ve deplasmanı 3,000 ton olarak açıklanmıştı. HİSAR-D RF ile MİDLAS'ın dışında TCG İSTANBUL, yerli-milli radarlar ve elektronik harp sistemlerini kullanıyor. 150'den fazla sistem için yaklaşık 80 adet alt yüklenici şirketin görev aldığı projeyi kamuya ait bir vakıf şirketi olan STM yönetiyor. ASELSAN üretimi yakın hava savunma sistemi
GÖKDENİZ'i de (KORKUT-D) barındıran fırkateynde, 3 boyutlu arama radarı
CENK-S, atış kontrol radarı
AKREP, Denizgözü Elektro-Optik Dayrektör (EOD)
AHTAPOT, elektronik taarruz (ET) sistemi, torpido kovanı ve torpido aldatıcı dekoyu
HIZIR, KULAÇ iskandil sistemi, milli seyir radarı, milli aydınlatma radarı ve milli savaş yönetim sistemi
ADVENT bulunuyor. Yerlilik oranı yüzde 75 seviyesinde olan İSTANBUL fırkateyni, Türk mühendisleri tarafından dizayn edilmiş ilk Türk fırkateyni olmasıyla dikkat çekiyor. Denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetleri, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanımlama ve erken ihbar gibi görevlerde kullanılacak milli gemi 113,2 metre uzunluğun yanında 14,4 metre genişliğe sahip. Üretim sözleşmesi Nisan 2019'da imzalanan ve İstanbul Tersanesi'nde inşa edildikten sonra 23 Ocak 2021 tarihinde denize indirilen İSTİF sınıfı fırkateynler dizisinin ilk üyesi İSTANBUL, düzenlenen törenle birlikte İstanbul Tersanesi'nden ayrılarak denize açıldı.
TCG İSTANBUL fırkateyninin birkaç ay içerisinde donanmaya katılması bekleniyor. Birinci gemi olan TCG İstanbul’un (F-515) 2023, ikinci gemi TCG İzmir’in (F-516) 2024, üçüncü gemi TCG İzmit’in (F-517) 2025, dördüncü gemi TCG İçel’in (F-518) ise 2026 yılında envantere alınması planlanmaktadır. Ancak 6’ncı, 7’nci ve 8’inci gemilerin ihaleleri, yaşanan gecikmenin ardından Ocak 2023’te gerçekleştirilmiştir.
Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS)
Dikey Atım Sistemi (
Vertical Launching System – VLS); Savaş gemileri ve denizaltılardan fırlatılabilen çeşitli çap, boyut ve türdeki füzeleri dikine fırlatarak 360° etkinlik sağlayan, içine farklı boyut, ağırlık ve şekillerde füze lançerinin konumlandırıldığı, çoklu hücrelerden oluşan (8, 16, 32, 64 vb.) füze fırlatma sistemidir. Füzenin türüne göre ağırlı ve boyutsal değişkenlik gösteren modüler lançer yapısıyla, her hücreden maksimum (ESSM) dört ayrı füze fırlatılabilmektedir.
Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) Yurt dışından hazır sistem olarak alınan MK-41 VLS sisteminin ülkemize uygulanan çeşitli ambargolar nedeni ile milleştirilmesine karar verilmiştir. Eşzamanlı çoklu görevleri yerine getirebilen dikey fırlatma sistemi, savaş gemilerinin vuruş gücünü artırmaktadır. ASELSAN ve ROKETSAN iş birliği ile geliştirilen Milli Dikey Atım Sisteminin, ilk kez İ Sınıfı Fırkateynlerde hayata geçirileceği açıklanmıştır. Daha gelişmiş versiyonlarının TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribinde kullanılacağı beklenebilir. Milli Dikey Atım Sistemi ihtiyaçlar doğrultusunda başka ülkelerin oluru aranmaksızın geliştirilip üretebilecek olmasının yanında, ülkemiz tarafından geliştirilen milli füzeleri, milli savaş yönetim sistemi ile entegreli olarak kullanılabilecek. Milli imkanlarla üretilen ve zamanla atım sistemine entegre edilecek füzelerin gizli kalması gereken bilgileri de ülke içinde kalmış olacaktır. Milli Atım Sistemi ile hali hazırda geliştirilmekte olan Hava Savunma (HİSAR A/O, SİPER, G-40 vb. ), Gemisavar (Atmaca, OMG vb.) ve Seyir Füzeleri (Gezgin vb.) füzelerin ateşlenebileceği düşünülmektedir.
MİDAS’ta Nihai Hedef: Quad-Pack
Yine edindiğimiz bilgilere göre Roketsan, MİDAS’a nihai aşamada “Quad-Pack” imkanını kazandırmak istiyor. Bilmeyenler için kısaca Quad-Pack’i şu şekilde anlatıyım; İSTİF Sınıfı Firkateynler, 16 hücreli dikey atım sistemine sahip olacak. Dikey atım sisteminin “Quad-Pack” yeteneğine sahip olması durumunda her hücre, 4 adet hava savunma füzesiyle ikmal edilebiliyor. Bu sayede de atışa hazır 16 adet yerine 64 adet hava savunma ve saldırı füzemiz bulunuyor yani hem saldırı hem savunma yapabiliyoruz. Tabii ki burada kullanılan hava savunma füzesinin boyutlarının da önemi çok büyük. Türk Donanması, Mk-41 VLS + ESSM kombinasyonu ile halihazırda BARBAROS ve GABYA Sınıfı Firkateynlerde bu yeteneğe sahip.
Roketsan, acil ihtiyaç kapsamında İSTİF Sınıfı Firkateynler içini ivedi olarak geliştirdiği ilk MİDAS’ın ardından bu yöndeki çalışmalarını sürdürecek. MİDAS’ın zamanla yeni konfigürasyonlarının geliştirilmesi ve çok çeşitli füzeleri atım kabiliyetine erişmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan MİLGEM Projesi, STM ana yükleniciliğinde yürütülüyor. Türk Donanması,
BARBAROS ve GABYA Sınıfı Firkateynlerinde
ABD üretimi Mk41 Dikey Atım Sistemi (VLS)’ni kullanıyor. Mk41 VLS sayesinde ESSM gibi hava savunma füzeleri, hem yüksek adetlerde taşınabiliyor hem de 360 derece angajmana izin verecek şekilde ateşlenebiliyor. Ancak
ABD, İSTİF Sınıfı Firkateynlerde kullanılacak Mk41 VLS’ler için Türkiye’ye ambargo uygulamış ve satışına izin vermemişti.
MİDAS’ta Nihai Hedef: Quad-Pack
TCG İstanbul F-515 ÖZELLİKLERİ
Tam Boy:113.20mGenişlik:14.4mSu Çekimi:4.05mDeplasman:3000 ton (Tam yük)Sürat:29kts+Menzil:5700 deniz mili (14knots)Personel Sayısı:123
Tahrik ve Güç SistemleriTahrik: 2x 5.766bg MTU Dizel Makine 1x LM2500 Gaz Türbini 2x Kontrol Edilebilir Piçli Pervane (CPP) Güç:4x 560kw Jeneratör
Silah SistemleriTop Sistemi:76mm Super Rapid [SR] veya MKE 76mm Deniz TopuSatıhtan-Satıha Füzeler:2×8 ATMACAHava Savunma Füzeleri:16’lı MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi’nde 16 adede kadar HİSAR-D RF Hava Savunma FüzesiHava Savunma Top Sistemi:GÖKDENİZ CIWSTorpido Sistemi:2x 324mm MK-32 üçlü lançer ile MK-46M5 Torpido veya AKYAMakinalı Tüfek:2x 25mm STOPHelikopter:1x S-70B SeaHawk Denizaltı Savunma Harbi Helikopteri
Savaş SistemleriSavaş Yönetim Sistemi (SYS):ADVENTRadar Sistemleri:● 3 Boyutlu Arama Radarı- ● Atış/Aydınlatma Radarı- ● LPI Seyir Radarı-Görüntüleme Sistemi:ASELFLIR-300T-Tehdit Algılama ve Aldatma Sistemleri:● Lazer İkaz Alıcı Sistemi- ● Elektronik Harp/Destek Suiti- ● HIZIR Torpido Aldatma Sistemi- ● Kızılötesi İz Yönetim Sistemi-Sonar Sistemi:Entegre Sonar Suiti-İletişim Sistemleri● Uydu Haberleşmesi (SATCOM)- ● Link 11/16- ● Yerel Alan Ağı- ● Dahili Muhabere Sistemi- ● Sualtı Telefonu-