Türkiye'nin yeni otomobil projesi Amperino'nun tasarımı ortaya çıktı. Yeni aracın 2025'te seri üretime geçmesi planlanıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Yakup Canseven ''Aracın bütün teknolojileri A’dan Z’ye bize ait'' ifadelerini kullandı.
Yerli otomobil Amperino'da seri üretim tarihi 2025 Bursa’nın İnegöl ilçesinde altı sanayicinin bir araya gelerek oluşturduğu elektrikli otomobil projesi Amperino’nun yeni tasarımı ortaya çıktı. 3 kişilik ilk elektrikli mikro otomobil olarak adlandırılan tasarım, şirketin yönetim kurulu başkanı Yakup Canseven tarafından paylaşıldı. Amperino’nun 150 kilometre yol gidebilidiğini belirten Yakup Canseven seri üretimine 2025 yılında başlanacak otomobili A2 ehliyeti ile 16 yaşındaki gençlerin kullanabileceğini söyledi.
Yerli otomobil Amperino'da seri üretim tarihi 2025 Pandemi döneminde araştırmalara başladıklarını ve nihayetinde 2019 yılında şehir içi elektrikli otomobil üretme kararı alıp bunu kamuoyuna duyurduklarını belirten Yakup Canseven şöyle konuştu: "Bunu yaptığımızda inanın bir mühendisimiz bile yoktu. Tek teknik kişi matematik mühendisi olarak bendim. Erhun bünyesinde mühendislerimiz var ama elektrikli araç ve otomotiv alanında uzman bir teknik ekibimiz yoktu. Projeyi, Saloni ve Erhun’un üretim ve ticari başarısından dolayı bizlere güvenlerinin tam olduğunu bildiğimiz bu arkadaşlarımıza anlattık. Bu güvenle arkadaşlarımız bize inandılar ve projeye ortak oldular. Bir mühendislik ekibi kurmaya başladık. Kıbrıs’ta daha önce de elektrikli otomobil sektöründe faaliyette bulunan yerli bir firmada tasarım, şase ve batarya ile yazılım konularında lider üç mühendise teklif götürdük. Arkadaşlarımız ikna olup projeye inandılar. Böylece ilk çekirdek kadroyu kurmuş olduk. Kıbrıs’ta onların ürettikleri araçlar 50’şer bin kilometreleri geçti. Bu üç lider mühendisimiz, sonra aynı zamanda projenin hissedarı da oldular. karbon ayak izi dahi takip edilebilecek, böyle günler uzak çok değil. Eğer bu önlemleri almazsak 20-30 yıl sonra dünya yaşanmaz hale gelecek maalesef. Biz Amperino ile buna da katkı sunmak istiyoruz.
Amperino ARACIN BÜTÜN TEKNOLOJİLERİ BİZE AİT "90 km maksimum hıza ve 150 km menzile sahip olacak olan aracımız, otoyola çıkabiliyor. Trim tasarımı sektörde 23 yıl tecrübesi olan Sedat Öztürk tarafından yapıldı. Yazılımı ise tamamen Amperino firmasının Bilişim Vadisi ve İnegöl ofisinde geliştirilmekte. Üç kişilik araç konsepti rakiplerine kıyasla daha geniş bir kitleye hitap etmekte. Biz şu an iki kişilik bir aracın içine, yani o hacmin içine ince mühendislik hesaplarıyla üçüncü kişiyi sığdırıp, bir kişilik yer daha kazandırdık. Biz şehirlerarası bir araç yapmıyoruz, Amperino’yu şehir içi ulaşım için yapıyoruz.
Amperino ARACIN BÜTÜN TEKNOLOJİLERİ BİZE AİT Furkan Tokaç, Osman Mücteba Bişkinler ve Cüneyt Tamaç olmak üzere üç kurucusu bulunan Amperino’yu Saloni Mobilya, Erhun Metal, Yol Mobilya, Lenova Mobilya, Orimak Makina ve İyon Mekatronik finanse ediyor. Henüz erken girişim aşamasında iken büyük bir devlet teşviği almaya hak kazanan projenin 2024’te üretime hazır elektrikli aracını Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilemesi ve 2025’te seri üretime başlayarak satış aşamasına ulaşması bekleniyor.