Türkiye, İHA ve SİHA üretiminde dünyanın gündemine oturdu. Yerli ve milli üretimler hız kesmeden devam ediyor. İnsansız Kara Aracı İKA'lar envantere girmeye başlıyor. Özellikle meskun mahal operasyonlarında kullanılmak için Türk Silahlı Kuvvetlerinin, emniyet ve jandarma güçlerinin etkin ve caydırıcı gücünü artırmayı hedefleyen insansız kara araçları özellikleri ile birlikte adeta nefes kesiyor. İnsansız kara aracı üretiminde geniş bir alana sahip olan Elekrtoland firması, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının öncülüğünde Türkiye'nin bu yönde elini kuvvetlendirecek ürünler üretmeye devam etmektedir. Zor şartlar için taktik harekat kabiliyetine sahip, kolay taşınabilir, keşif gözetleme, EYP tespit, haritalama, silah modülü, patlayıcı taşıma bırakma amacı ile birlikte kullanılabilen, gelişmiş haberleşme yeteneği sayesinde uzaktan kontrolleri sağlanabilen farklı figürasyonlardaki hafif insansız kara aracı DİNÇER beraberinde güvenlik güçlerinin resmen eli kolu olunacak. Diğer yandan neredeyse her türlü arazi koşuluna uyum sağlayabilen, silah sistemi ve ihtiyaç duyulan farklı faydalı yüklerin takılabildiği, uzaktan kontrol paneli üzerinden manuel uzaktan sürüş özelliklerinin dışında, yarı otonom kontrol edilme imkanına sahip ve üstün hareket kabiliyetine, yapay zeka sayesinde hedef tanımlama, sınıflandırma ve öncelik tutma algoritmaları sayesinde tehditleri tespit ve takip edebilme yeteneklerine sahip olan insansız kara aracı HANÇER ile birlikte zorlu arazi koşullarında görev yapabilmektedir. HANÇER’i arazide, teröristlerin saklandığı mağaraları ateş altına almak için kullanmak da mümkün. Hareketli palet sistemleri ile %60 dik, %30 yan engel; 60 cm hendek, 53 cm dik engel geçme potansiyeline sahip olan HANÇER’in üzerinde ASELSAN SARP-L Uzaktan Komutalı Silah Kulesi bulunuyor.
Yerli İKA Türkiye'nin yeni gücü HANÇER ve DİNÇER
DİNCER insansız kara aracı HANÇER insansız kara aracının (İKA) geliştirilme sürecinde önemli payı olan Elektroland firması çalışanlarından Elektrik Elektronik Mühendisi Tuğba İnçeli, “HANÇER, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı önderliğinde yürütülen orta sınıf insansız kara araçları projesi çerçevesinde firmamız tarafından tasarlanan tamamen yerli ve milli üretim olan, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmeye hazırlanan insansız kara aracımızdır. HANÇER’in keşif ve gözetleme, çatışma bölgelerinde tehlikeli operasyonlarda öncü piyade olarak görev alma gibi özellikleri var. Türkiye’deki ve dünyadaki rakiplerine kıyasla ön ve arka bağımsız süspansiyon sistemine sahip olması ve 50 santime kadar ayarlanabilir karın altı yüksekliğine sahip olması her türlü arazi koşullarında çalışabilmesini sağlamaktadır. Bu da onu rakiplerinden ayıran özelliklerindendir”
HANCER insansız kara aracı HANÇER’de ihtiyaç duyulan her türlü fonksiyonun kazandırılabildiği modüler bir sistem olduğuna dikkat çeken Elektrik Elektronik Mühendisi İnçeli, “Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak üzerine her türlü faydalı yükü entegre edebiliyoruz. Silah kulesi var üzerinde mevcut olarak. Bunun dışında yük sepeti, taşınabilir çevre izleme kamerası gibi de faydalı yük opsiyonları mevcut. RF sistemi ile 1 buçuk kilometreye kadar kablosuz olarak kontrol edilebilmekte. Bunun yanı sıra LTE kullanım desteği sayesinde komuta kontrol merkezinden çok daha uzak mesafelerden kontrol edilebilir. Bunun dışında kendi geliştirme ve Ar-Ge çalışmamız olan, kılavuz takip sistemi yani diğer bir adıyla ipli kullanım ile operatörü takip etme ve operatörün önünden gitme gibi kullanım fonksiyonlarına da olanak sağlamaktadır. Kullanım yeri ve bölgesine koşuluna göre minimum 4 saat batarya kullanım ömrü vardır” ifadelerini kullandı. HANÇER’in kendine özgü derecelendirilebilir bağımsız süspansiyon sisteminden de bahseden İnçeli, “HANÇER ön ve arka bağımsız palet süspansiyon sistemine sahip. Bu bize ne sağlıyor? Karın altı yüksekliğini 50 santimetreye kadar ayarlayabilmemizi sağlıyor. Yani yüzde 60 dik eğim, yüzde 30’a kadar yan eğim, 60 santime kadar hendek, 50 santime kadar sudan geçme gibi özellikler sağlayabilmekte. Şuan yarışma sürecimiz bitti ve seri üretim sürecine hazırlanıyoruz. Kara Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin envanterine girmeye hazırlanıyor aracımız. Ayrıca fuarlara katılıyoruz ve aracımızı bir önceki fuarda da sergiledik. Orta Doğu ülkelerinden de büyük bir talep var” dedi. TSK’ya kazandırılacak DİNÇER hakkında bilgilerini aktaran Elektroland Ürün Geliştirme Mühendisi Mehmet Burak Bölük ise şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle 2018 yılında özellikle Kara Kuvvetlerinin METİ (Mayın, El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha) Timlerinin ve PMKİ (Patlayıcı Madde Keşif ve İmha) Timlerinin bunun gibi bir cihaza ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Yapılan birkaç demo cihaz sonrasında tam özellikli halde olan DİNÇER meydana geldi. Kullanım yerleri olarak ürün genelde; Kuzey Irak, Suriye, Libya, güvenlik güçlerinin genelde meskun mahal aramaları olsun, ya da şüpheli araç, paket aramaları olsun bunun gibi tehlikeli durumlarda personel gitmeden cihazı göndererek gerekli kontrol işlemlerini yapıyorlar.
HANCER insansız kara aracı
HANCER insansız kara aracı