YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Türkiye’nin insansız denizaltı projesi

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,632
Tepkime puanı
12
Puanları
38
Türk savunma sanayisinin ilk insansız deniz aracı olan ULAQ serisini geliştiren Ares Tersanesi, insansız denizaltı savunma harbi aracı üretmek için de hazırlıklarını tamamladı.
ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) yaptığı açıklamada, ilk insansız deniz aracı ULAQ ile lazer güdümlü füze atışları gerçekleştirdiklerini ve hedefin tam isabetle vurulduğunu anımsattı. İnsansız deniz araçlarında yeni konseptler geliştirme aşamasında olduklarını belirten Alanç, fuardaki en yeni ürünün insansız ULAQ deniz aracı ailesine yeni katılan insansız denizaltı savunma harbi aracı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin insansız denizaltı projesi
Türkiye'nin insansız denizaltı projesi

Türkiye’nin İnsansız Denizaltı Projesi OSSA’da Son Gelişmeler​

Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen “Otonom Sualtı/Suüstü Aracı (OSSA)” Projesi kapsamında, belirlenen derinliklerde çeşitli görevleri icra edecek insansız otonom sualtı araçları geliştirilecektir. Proje Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) yayınlanma aşamasındadır. İnsansız deniz araçlarının yapay zeka desteğiyle otonom şekilde icra edeceği operasyonlarda 'insansız denizaltılar' da yer alacak. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, bu konuda proje yürütüldüğünü doğruladı.SSB tarafından ayrıca insanlı mini test denizaltısı geliştirme projesi de yürütülmekte olup, bu proje de sözleşme imza aşamasındadır. Silahlı insansız deniz aracı (İDA) ULAQ ile tüm dikkatleri üzerine çeken Türk savunma sanayii, Mavi Vatan'ta ilginç bir konsepte imza atmaya hazırlanıyor. Milli korvetlerle birlikte görev alacak İDA'lara, geliştirme çalışmaları sürmekte olan 'insansız denizaltılar' da eşlik edecek. İsmail Demir dün katıldığı NTV yayınında da bu yöndeki bir soru üzerine insansız denizaltı teknolojisinden bahsetti. Deniz araçlarında 4 ayrı projenin yürütülmekte olduğunu, hazırlanan prototiplerin denendiğini söyleyen Demir, şunları kaydetti: "Özel sektörün girişimleri bizleri memnun ediyor. Hatta ilk harcamaları kendileri yapıyorlar. Çeşitli kanallardan yürüyünce gördük ki muhtelif kabiliyetleri olan, birbirlerine karşı çeşitli farklılıkları bulunan sistemler ortaya çıkmaya başladı. Bu da güzel bir şey. Benzeri unsur kara araçlarında da var. Onlar çeşitli boyut ve kabiliyette. Zaten sahada denenmeye başladılar bile... Onların üzerine koyacağımız silah sistemleri. Bazıları hazır, bazıları yeni geliştiriliyor. İnsansız denizaltı meselesi de gündemimizde. O da başka bir parametre olarak düşünülüyor."
"Biz geleceği insansız sistemlerde gördüğümüz için hep diyoruz ki, yapay zeka... İletişimi mükemmel olan insansız sistemler, karar destek mekanizmaları, birbirleriyle iletişim halinde bir yapay zeka sistemiyle yönlendirilen, gereğinde otonom karar verip hareket edebilen ve tabii son sözü insanın söyleyeceği bir harekât ortamına doğru dünyanın hazırlanması gerekiyor. Türkiye'nin geleceği de böyle bir ortamdadır."
"Yine öncelikle amacımız kendi güvenlik güçlerimiz sonra ihracat" Alanç, denizaltı savunma harbi botunun konseptinde iki farklı ürün alanında geliştirme yaptıklarının altını çizerek şunları kaydetti; Son dönemde özellikle daha küçük denizaltıların veya sabotaj amaçlı limanlara ve kritik üslere giren dalgıçların tehdit unsurları olduğunu görüyoruz. Bu alanda çalışabilecek çok hassas denizaltı savunma harbi botları tasarladık. Proje ortağımız Meteksan Savunma'nın katkısı çok büyük. Onlarla birlikte geliştirdiğimiz bu deniz altı savunma harbi botunun da üretimine başlayacağız. İnsansız denizaltı savunma harbi aracında üretime hazırız. Tasarımımız tamamen bitmiş durumda. 2021 içine bunu sığdırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yine öncelikle amacımız kendi güvenlik güçlerimiz sonra ihracat. İnsansız deniz araçlarının tamamında hedeflediğimiz yerlilik oranını yüzde 90 seviyesine geldi. Kullanılan silah sistemleri tamamen yerli. Şu anda ihtiyaç duyulan su üstü harbi botları için ekimde üretime başlayacağız. Seri imalata geçtikten sonra senede 50 insansız deniz aracını üretebilecek kapasiteye sahibiz. "Katar'dan yangın söndürme gemileri üzerine bir proje bekliyoruz" Ares olarak yaklaşık 5 yıldır Katar'a ürün satıyoruz. Katar Sahil Güvenlik Komutanlığının yeni filosunun gemilerini neredeyse tamamını biz ürettik. Yaklaşık 400 personeline eğitim verdik ve hala orada aktif olarak çalışıyoruz. Katar'dan yangın söndürme gemileri üzerine bir proje bekliyoruz. Bu projeyi de Türkiye'ye getirerek döviz girdisi sağlamaya devam edeceğiz. Umman'da da çok aktifiz. Umman'da devam eden askeri bot projemiz var. Bu da Türkiye'den Umman'a yapılmış ilk gemi ihracatıdır. Afrika'ya da bot satışı yapıyoruz. Kısa zamanda, zor diye nitelendirdiğimiz Güney Amerika pazarına da girmeyi hedefliyoruz.
Ufukta yerli insansız denizaltı var
Ufukta yerli insansız denizaltı var

Ufukta yerli insansız denizaltı var​

Özgür Güleryüz, denizaltı alanında yürüttükleri çalışmalarla uluslararası alanda güçlü bir oyuncu olmayı hedeflediklerini söyledi. Denizaltının çok yüksek teknoloji içeren, mühendislik anlamında çok kompleks bir sistem olduğunu vurgulayan Güleryüz, "Bu yetkinliğimizi sonuna kadar kullanarak hem modernizasyon faaliyetlerinde hem tasarım, inşa faaliyetlerinde yoğun şekilde görev almak istiyoruz. Sadece insanlı platformlarla da kalmayacağız. İnsansız denizaltı da gündemde, çok etkin ve başarılı sonuçlar alınabilecek platformlar. Bu konularda da çalışmalarımız, AR-GE faaliyetlerimiz yoğun şekilde devam ediyor." dedi.
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Üst