Kuantum Teknolojisi nedir?
Kuantum mekaniği, madde ve ışığın, atom ve atomaltı seviyelerdeki davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Fizikte, kuantum bir etkileşime katılan herhangi bir fiziksel varlığın minimum miktarıdır. Türkiye’nin ilk kuantum topluluğu “
QTurkey“, bir grup kuantum araştırmacısı tarafından kuruldu.
Türkiye'den kuantum ve çip teknolojisi hamlesi Savunma Sanayi Başkanlığı kuantum teknolojisi ve çip çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Savunma Sanayi Başkanı
İsmail Demir, "Yerliliğe önem verdiğimiz teknoloji ve ürünleri önceliklendiriyoruz. Artık kuantum teknolojileri sadece bir konuşma mevzusu olmaktan çıkarıp, bu anlamda somut projelerin başlangıcını bugün yapmış oluyoruz" dedi. Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkanlığınca, "2022 Yılında Başlatılan AR-GE Projeleri İmza Töreni”ne katıldı. Törende 2022 yılında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütülen
Çağın, Kuantum Lidar, Kuantum Radar, Süperörgü, Mira, Yonca, Karınca ve Göksu projelerine yönelik çalışmaların başlandığı bildirildi. Törende ayrıca kuantum teknoloji ve çift çekirdekli çip için çalışmaların başlandığı açıklandı.
LİDAR ve KUDAR, Kuantum Teknolojisi ile Görünmez Hedefleri Görecek, Körleştirilemeyecek, Aldatılamayacak
LİDAR ve KUDAR projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir.
LİDAR ve KUDAR, Kuantum Teknolojisi ile Görünmez Hedefleri Görecek, Körleştirilemeyecek, Aldatılamayacak Hani her zaman söylüyoruz: ‘Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak’ diye. İşte bu projeler sahada güvenlik güçlerimize bu anlamda çarpan etkisi oluşturacak ürünlerin temelini oluşturacak. Türkiye’nin ilk kuantum projeleri olarak hayata geçirilecek olan, LİDAR ve KUDAR projeleri ile kuantum teknolojilerinde kritik bir eşik aşılmış olacaktır. Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetine başladıktan sonra bu projelere ayrıca güç verecektir. Kuantum teknolojilerinde nihai hedefimiz ise Kuantum Bilgisayarlardır.”
Yerli Kuantum Radar teknolojisine yönelik çalışmalar
“Radarlar ile ilgili gelecek vizyonu anlatmak, paylaşmak gerekirse en önemli bileşenleri olan GaN çekirdekte kullanılan bileşenlerin yerli olarak üretimi üzerinde çalıştığımız bir konu.” demişti. Ayrıca “Çoklu Sensör
Füzyonu, bu radarların multistatik kullanımı önemli bir konsept. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bilişsel radarlar ve nihayetinde kuantum radarlar Türkiye’nin halen üzerinde çalıştığı ve önümüzdeki dönem geliştireceği sistemler olarak nitelendirilebilir.” açıklamalarında bulunmuştu.
Kuantum radar nedir ?
Josephson parametrik dönüştürücü” olarak adlandırılan bir süper iletken cihaz kullanarak dolaştırılmış mikrodalga foton çiftleri oluşturur. “Sinyal foton” adı verilen ilk fotonu, ilgilenilen nesneye doğru ışınlarlar ve yansımayı dinlerler. Bu arada, avara foton denilen ikinci fotonu saklarlar.
Kuantum radar nedir ? Yansıma geldiğinde, bu rölanti fotonun müdahalesini engelleyerek sinyal fotonun ne kadar uzağa gittiğini gösteren bir imza oluşur. İşte bu aşamaların hepsi ortaya kuantum radarını ortaya çıkarır.
Kuantum radar ile Geleneksel radarların farkı
Bu tekniğin geleneksel radarlara göre bazı önemli avantajları vardır. Sıradan radar da benzer şekilde çalışır, ancak az sayıda mikrodalga foton içeren düşük güç seviyelerinde başarısız olur. Çünkü ortamdaki sıcak nesneler kendi mikrodalgalarını yayarlar. Oda sıcaklığında, (bu herhangi bir anda yaklaşık 1000 mikrodalga fotonluk bir fon anlamına gelir) bu radarlar geri dönen yankıyı bastırır. Bu nedenle radar sistemleri güçlü vericiler kullanır. Dolaşmış fotonlar bu sorunun üstesinden gelir. Sinyal ve rölanti fotonları o kadar benzerdir ki diğer fotonların etkilerini filtrelemek kolaydır. Böylece geri döndüğünde sinyal fotonunu algılamak kolaylaşır.
Tek çekirdekli mikroişlemci geliştirilen ÇAKIL projesi
“Tek çekirdekli mikroişlemci geliştirilmesine dayanan ÇAKIL projemizi başarıyla tamamladık. YONCA projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz. İnşallah bunu da bitirerek ülkemiz açısından kritik öneme sahip bir teknolojiyi daha yerli ve milli imkânlarla geliştirmiş olacağız.”
Tek çekirdekli mikroişlemci geliştirilen ÇAKIL projesi
Süper örgü Kızılötesi Dedektör KUANTUM TEKNOLOJİSİ
Kuantum teknoloji alanında yeni faaliyetlerin hayata geçirileceğini bildiren Demir, “Kuantum teknolojileri dünyanın da gündeminde olan çok konuşulan bir konu. Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirip adımlarını atmak üzere hareket geçtiğimizi bildirmek istiyorum. Artık kuantum teknolojileri sadece bir konuşma mevzusu olmaktan çıkıp bu anlamda somut projelerin başlangıcını bugün yapmış oluyoruz” diye konuştu. Orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemlerine yönelik yarı iletken katmanların ardışık olarak kullanıldığı Süperörgü Kızılötesi Dedektör Takımları’nın millî olarak geliştirilmesi için, SÜPERÖRGÜ Projesi,
Süper örgü Kızılötesi Dedektör KUANTUM TEKNOLOJİSİ
“Yerli ÇİFT ÇEKİRDEKLİ BİR ÇİP İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATTIK”
Teknolojik bağımsızlığın önemine değinen Demir,
“Teknolojik bağımsızlığımız için başka önemli konuda malumunuz mikro işlemcilerin geliştirilmesidir. Çakıl projesini hepimiz biliyoruz. Bu projenin ikinci adımı Yonca Projesiyle daha da geliştirilmiş çift çekirdekli bir çip için çalışmalarımızı, araştırmalarımızı bugün başlatmış oluyoruz” açıklamasında bulundu.