Perlit Nedir nerelerde kullanılır?
Perlit madeni asidik karakterli volkanik bir cam olarak bilinir. Bunun yanı sıra perlit tipleri kırıldığında inci kadar parlak küçük küreler elde edilir. Perlit madeninin ısı ile genleşme gibi bir özelliği de vardır. Türkiye'de perlit nerelerde bulunur? Diye merak edenler için perlit'e dair tüm detayları derledik. Perlit ısıyla genleştiğinde çok hafif ve gözenekli bir hal alan kayaçtır. Hem ham perlit hem de genleşme ile oluşan ürün için de perlit denilmektedir. Aynı zamanda çeşitli perlit kayaçları renk ve yapı itibari ile farklıdırlar.
Türkiye'den 'beyaz altın' Hükümet kararını ilan etti: Perlit madeni genleştiğinde ise rengi tamamen beyaza döner. Perlit hidrasyona uğrayan camsı silika yapısındaki yüzde 2.5 arasında bileşik halinde su içerir. Bu su ise perlit madeninin kararlılığını sağlar. Perlit'in en önemli özelliklerinden bir tanesi de budur. Aynı zamanda perlit ilk hacminden 20 kat daha fazla genleşebilir. Perlit madeni fibrik yapılı değildir. Bunun yanı sıra nitrat, sülfat, fosfor, ağır metal, radyoaktif element ve organik madde de içermez. Türkiye'de meydana gelen deprem felaketinin ardından dünya rezervinin yüzde 74'ünün ülkemizde bulunduğu 'perlit madeni' büyük önem kazanmaya başladı.
Depremin ardından yeni konut alanlarının seçiminde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) kilit rol oynayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısında yeni yapılacak konutların yatay mimaride zemin artı 3-4 katlı olacağını vurgularken, yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesinde bilim insanlarının çalışmalarının esas alınacağını ifade etmişti. Bu kapsamda TOKİ ile ortak çalışma yürütecek olan MTA uzmanları diri fay hatları ile proje sahalarını karşılaştıracak ve bir sahaya olumsuz raporu hazırlanırsa o sahaya asla inşaat izni verilmeyecek. Yapılacak yeni konutlarda depreme dayanıklılık birinci gündem maddesi olacak. Konutların çevreci unsurlarla inşa edilmesine de dikkat edilecek. Bu kapsamda Japonya ve ABD gibi ülkelerde hem dayanıklılık hem de çevreci özelliğiyle inşaatlarda çimentoyu güçlendirmek için kullanılan "geleceğin betonu" ya da "yeşil beton" olarak da adlandırılan perlit madeni kullanılacak. Dünyada bilinen perlit rezervinin yüzde 74'ü Türkiye'de bulunuyor. Perlit madeni yüzde 70 inşaat sektöründe, yüzde 10 tarım, yüzde 10 endüstri, geri kalan kısmı ise ilaç, kimya ve metalürji gibi sektörlerde kullanılıyor.
Perlit Nedir nerelerde kullanılır? İnşaatlarda kullanılan tuğla ve harçların üretiminde katkı maddesi olarak yer alan perlit, kil veya kalsiyum çimentosu ile bağlanmasıyla yüksek oranda yalıtım sağlayıp, yakıt tasarrufuna da katkı sunuyor. Hafif olmasından dolayı binanın ölü yükünü azaltarak depreme karşı koruyan perlit, anorganik bir madde olduğu için de yüksek ısıda özelliğini kaybetmeyerek yangınların sıçrayıp yayılmasını önlüyor.