2014'te hayatımıza giren TB2'lerin güncel miktarı belli oldu. 20’den fazla ülkeye 96 adet Bayraktar TB2 ihraç edildi. İlk uçuşunu ve hizmete girişini 2014 yılı içerisinde yapan Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’larından geçtiğimiz 8 yıllık süreç içerisinde 300 adetten fazla üretildi. Bunların 96 tanesinin ise sayısı 20’ye ulaşan fakat hepsi açıklanmayan ülkelere ihraç edildiği belirtiliyor. Yani envanterimizde 200’den fazla TB2 bulunuyor. Bunun yanı sıra Baykar, Bayraktar AKINCI’nın prototip testlerini tamamlayarak geçtiğimiz yıl içerisinde teslim etti. Hatta son olarak Irak’ın Kuzey’ine yapılan operasyonlarda TB2’ler ile birlikte kullanıldığını gösteren videolar yayınlandı.
Türkiye’de kaç tane Bayraktar TB-2 var? MOTORU YERLİMİ?
TB-2 SİHA'ları Rus tanklarını kuş gibi avladı Azerbaycan: En az 6 adet olduğu düşünülüyor. Fakat tam sayısı bilinmiyor. Libya: Halife Hafter ile barış öncesinde bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Türkmenistan: Bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Fas: 13 adet sipariş edildi. Faal görüntüleri paylaşıldı. Kırgızistan: İlk teslimat Aralık 2021'de gerçekleşti. Ancak sayısı bilinmiyor. Nijer: Bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Etiyopya: Bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Pakistan: Sayısı tam bilinmese de Pakistan kaynakları bir dizi TB2 ve AKINCI aldığını doğruladı. Tacikistan: Bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Polonya: 24 adet Bayraktar TB2 sipariş edildi. İlk parti 2022 yılında teslim edilecek. Cezayir: Bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Somali: Bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Aktif kullanımda olduğu biliniyor. Irak: Bilinmeyen sayıda ihraç edildi. Bir diğer üst kalite İHA-SİHA üretimi yapan firma olan TUSAŞ ise ANKA ve AKSUNGUR’ları teslim etmeye devam ediyor. Tabii net olarak sayısı paylaşılmamış olsa da TSK’nın en az 30 adet ANKA’yı elinde bulundurduğu, 7 adet AKSUNGUR ve varyantlarının sayısının da her geçen gün arttığını söyleyebiliriz. MİUS ise 2 adet montaj aşaması devam ediyor.
Bayraktar AKINCI filosu 7 tanesi bir arada Buna ek olarak TUSAŞ, Türkiye’nin ilk süpersonik İHA’sını da geliştirdiğini açıkladı. 1 Mach hıza, 80 cm kanat açıklığına ve 270 cm uzunluğa sahip olan bu hava aracı, AKINCI ve AKSUNGUR gibi SİHA platformlarından atılabilecek. Tüm bunları göz önüne aldığımızda Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ilk 3’ünde yer alan askeri drone sanayisi haline geldiğini söyleyebiliriz. Diğerleri arasında ise ABD, İsrail ve Çin bulunuyor. Fakat özellikle TB2’lerin fiyat/performans alanında ve kendini savaşta kanıtlama konusunda tüm dünyada rakipsiz olduğunu belirtelim.
TEI-PD170
20’den fazla ülkeye 96 adet Bayraktar TB2 ihraç edildi!
İlk uçuşunu ve hizmete girişini 2014 yılı içerisinde yapan Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’larından geçtiğimiz 8 yıllık süreç içerisinde 300 adetten fazla üretildi. Bunların 96 tanesinin ise sayısı 20’ye ulaşan fakat hepsi açıklanmayan ülkelere ihraç edildiği belirtiliyor. Yani envanterimizde 200’den fazla TB2 bulunuyor. Fakat Ukrayna'ya satılan araçların kanat numaralarının 400 ve üzerinde olması sebebiyle açıklanmamış sayıda üretim gerçekleşmiş olabileceği iddia ediliyor. Yurt dışına ihraç edilenlerin sayısı ise açıklanan verilere göre tam 96 adet. Ayrıca toplamda 20 ülkeye bu araçların satıldığını söyleyelim. Bu durumda Türk Silahlı Kuvvetlerinin (JGK, EGM ve MİT dahil) envanterindeki araç sayısı da 200'ün üzerinde diyebiliriz. Peki hangi ülke kaç adet aldı? Katar: 6 adet teslim edildi. Ukrayna: 12 adet teslim edildi. 24 adet daha sipariş edildi. Yabancı basın 30 adet teslim edildiğini iddia etti.Bayraktar TB2’lerin Yerlilik Oranı Nedir?
Tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran ve şu anda da 6 ayı aşkın süredir devam eden Rusya- Ukrayna savaşında aktif olarak rol oynayan Bayraktar TB2’lerin yerlilik oranı dünya gündemine damgasını vurmuştur. Şu anda piyasada olan ve ülkeler tarafından kullanılan savunma araçları arasında rekor sayıda sayılabilecek düzeyde bir yerliliğe sahip olan Bayraktar TB2’lerin yerlilik oranı yüzde 93 olarak açıklanmıştır.Bayraktar TB2’lerin Motoru Yerlimi Kim Üretiyor?
Bayraktar SİHA motorunun üreticisi, son yıllara damgasını vuran insansız hava aracı ile yakından ilgilenen ülkeler tarafından sıklık ile araştırılmaya devam ediliyor. Daha önce yapılan resmi açıklamalar kapsamında nemli bilgilere değinen Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, insansız hava aracının motorunu geliştiren üretici firmayı açıklamıştı. SAHA İstanbul’un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı’nda konuşma yapan Haluk Bayraktar, insansız hava araçlarında uzun zamandır yerli üretim olan pd 170 motorunu kullanmaktadır. PD-170 motoru kendi sınıfından dünya lideri olduğunu da özellikle belirtmek isterim.TB2 SİHA özellikleri
- Haberleşme menzili: <300 km
- Seyir – maksimum hız: 70 knot – 120 knot
- Faydalı yük kapasitesi: 150 kg
- Faydalı yük – ISR: Değiştirilebilir EO/IR/LD ya da çok amaçlı AESA Radar
- Faydalı yük – mühimmatlar: 4 Adet lazer güdümlü akıllı mühimmat
- Yakıt kapasitesi / tipi: 300 Litre / benzin
- Kalkış ve iniş: Pist (Otomatik)
- Maksimum kalkış ağırlığı: 700 kg
- Havada kalış: 27 Saat
- Kanat açıklığı: 12 metre
- Yükseklik: 2.2 metre
- Uzunluk: 6.5 metre
- İtki tipi: 105 Hp içten yanmalı enjeksiyonlu motor
- Operasyonel – maksimum irtifa: 18 bin feet – 25 bin feet