Türkiye Çip Üretiminde Dünyanın Sayılı Ülkeleri Arasında
Türkiye Çip Üretiminde Dünyanın Sayılı Ülkeleri Arasına girmiş durumda. Teknoloji geliştikçe ve kullanımı arttıkça tüketici elektroniği pazarı da hızla büyümekte ve gelişmekte. Artan talep karşısında pandeminin neden olduğu çip krizi üreticileri çok zor duruma sokmuş durumda.
Otomotiv devleri çip krizinden en çok etkilenen sektörlerden biri olurken,
otomotivde Avrupa’da 4. sırada yer alan Türkiye, çip üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını biliyormuydunuz.
Geçen hafta dünyanın gözü CES 2022’deydi. 5-8 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı, sektördeki son noktayı gözler önüne serdi. Teknolojinin gelişmesi ve pandeminin oluşturduğu itici güç ile küresel tüketici elektroniği pazarı her daim büyümekte. Statista’nın bu konudaki ilgili verilerine göre, bu yıl sonunda ortalama 782 milyon dolara ulaşması beklenilen tüketici elektroniği sektörünün, 2025 yılında yıllık ortalama yüzde 975 büyüme ile yaklaşık 7,62 milyon dolara ulaşması beklenmekte. Elektronik cihazların kullanımının artması sonucu artan talep, çip üretiminde yetersiz kapasite nedeniyle karşılanamamakta, birçok sektör durma noktasına geldi. Uluslararası danışmanlık şirketi Thinktech’in verileri, son aylarda yaşanan çip krizinin dünya genelinde 169 sektörü olumsuz etkilendi. “Politik, pandemik ve doğal birçok faktör çip üretiminde krizlere neden oluyor en büyük nedeni ise fabrikaların pandemiden dolayı çalışmaması. Bu krizlerin etkileri küresel ölçekte yoğun bir şekilde hissediliyor” otomobil sektörü özellikle zor durumda dedi.
milli işlemci çakıl
Çip krizi 2024’e kadar sürebilir. Konuyla ilgili güncel gelişmeleri ve verileri inceleyen Online PR Service B2Press, chip krizinin boyutunu gözler önüne serdi. Gartner Global Chip Crisis araştırmasının verileri chip krizinin 2022’nin dördüncü çeyreğine kadar uzayabileceğini gösterirken, teknoloji devi IBM CEO’su Arvind Krishna, sorunun 2024’e kadar sürmesini beklediğini belirtiyor. Türkiye Otomobil Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, 2022’nin sonunu işaretleyenler arasında. CES 2022’de yaptığı açıklamada Karakaş, “Çip krizinin bir yıl daha süreceğini tahmin etmekteyiz. Planlarımız doğrultusunda yapacağımız rezervasyonlarla çip krizine yakalanmayacağımızı düşünüyoruz dedi.” Gartner’ın analistlerinden Alan Priestley, kapasite artışlarının ancak önümüzdeki birkaç yılı kurtarabileceğini belirtiyor: “5 yıl içinde, herkes en son elektronik ekipmanı kullanmak istediğinde, gelecekte yeni krizlerin yaşanması muhtemeldir, çünkü kapasitenin tekrar artırılması gerekecek. dedi”
“Türkiye kendi çip üretim kapasitesine sahip şanslı birkaç ülkeden biri konumunda” Otomotiv, çip krizinden en çok etkilenen sektörlerden biri. ABD’li danışmanlık firması AlixParnerts, 2021 yılı sonunda otomotiv endüstrisindeki toplam hasarın 110 milyar dolara ulaştığını bildiriyor. Otomotiv üretiminin kilit malzemesi olan çiplere bakıldığında en büyük 10 üreticiden 6’sı ABD merkezli olduğu görülmekte. Türkiye ile Malezya arasında imzalanan işbirliği anlaşması, yerli çip üretim çabalarını da desteklemekte. Uludağ Otomotiv Sanayi İhracatçıları Birliği’nin açıkladığı rakamlara göre, bir önceki yıla göre 2021’de yüzde 15’lik artışla 15 milyar dolar ihracatla Türk otomotiv sektörü, dünyada 19., Avrupa’da 15. sırada yer alıyor.