YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Türk SİHA’ları İran’ın İntihar Drone’larına karşı! İHA savaşı Orta Asya’ya mı kayıyor?

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
Orta Asya'da tansiyon yükseliyor. Türk SİHA'ları İran'ın İntihar Drone'larına karşı! Makale ortalığı karıştırdı. Hindistan ve Kanada merkezli dijital girişim olan bağımsız haber portalı EurAsian Times, Bayraktar TB2 ile İran İHA'larının karşı karşı gelebileceğini yazdı. "Türk Bayraktar vs İran'ın İntihar İHA'ları - Ukrayna ve Rusya'dan sonra büyük İHA savaşı Orta Asya'da patlayacak mı?" başlıklı haberde, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan ve 100'den fazla askerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan çatışmaya odaklanıldı. "2020'deki Dağlık Karabağ ihtilafından bu yana iki ülke arasındaki en kanlı olay" olarak nitelendirilen çatışmanın ardından, İran'ın zırhlı araçlarını Azerbaycan sınırına taşıyor olduğu ifade edildi.
Türk SİHA'ları İran'ın İntihar Drone'larına karşı! İHA savaşı Orta Asya'ya mı kayıyor?
Türk SİHA'ları İran'ın İntihar Drone'larına karşı! İHA savaşı Orta Asya'ya mı kayıyor? "İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ SÜPER GÜÇLERİ" Haberde, şu ifadelere yer verildi: İran'ın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki düşmanlıklardan endişe duyduğunun ifade edildiği haberde, jeopolitik olarak, Tahran ve Bakü arasındaki ilişkilerin Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana gergin olduğu belirtildi. Azerbaycan'ın yıllar içinde İran'ın başlıca rakipleri ABD ve İsrail ile ilişkilerini geliştirdiği ifade edilirken, Ermenistan ile ilişkilerinin daha iyi olduğu vurgulandı. Tanmay Kadam imzasını taşıyan haberde, Türkiye ve İran, "insansız hava araçlarının süper güçleri" olarak tanımlandı ve "Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ sorunu sırasında Türk yapımı İHA kullanmasından yola çıkarak, Tahran'ın İHA'larını Ermenistan'a da tedarik etmesi mümkün" denildi. İran'ın Ağustos ayında Rusya, Belarus ve Ermenistan'dan 70'den fazla askeri personelin katıldığı 'Falcon Hunting' adlı askeri bir turnuvaya ev sahipliği yaptığını hatırlatan haberde, yarışmanın 7 gün 24 saat gözetleme ve hassas topçu ateşini yönlendirmek için drone'ları içerdiği belirtildi. Yarışma, ABD'nin Rusya'nın İran'dan insansız hava araçları satın alabileceği yönündeki iddiaları üzerine geldi. ABD savunma yetkililerine göre, bu turnuvadan kısa bir süre sonra, İran'ın Mohajer-6 ve Shahed serisi olmak üzere iki tür drone'un ilk sevkiyatı Rusya'ya ulaştı. Türk yapımı SİHA'lar ve İran'ın drone'larının karşılaştırıldığı makalede şu ifadelere yer verildi:
Türk SİHA'ları İran'ın İntihar Drone'larına karşı! İHA savaşı Orta Asya'ya mı kayıyor?
Türk SİHA'ları İran'ın İntihar Drone'larına karşı! İHA savaşı Orta Asya'ya mı kayıyor? Makaledeki kıyas, kimin daha fazla yük taşıyabildiğine geldiğinde ise TB2'nin yaklaşık 150 kilogram, Shahed-129'un yaklaşık 400 kilogram ve Mohajer-6'nın yalnızca yaklaşık 40 kilogram taşıyabileceği ifade edildi. Öte yandan Mohajer-6 insansız hava aracının tam konfigürasyonu ve Rusya'ya hangi silahların gönderildiği bilinmiyor, çünkü insansız hava aracının teslimatı konusunda İran veya Rusya'dan resmi bir onay gelmedi. Makale, Tanmay Kadam'ın şu ifadeleriyle sona eriyor: "İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ SÜPER GÜÇLERİ"

Videolar, İran Devrim Muhafızları Kolordusu'na (IRGC) ait olduğu bildirilen bir zırhlı araç sütununun Azerbaycan sınırına doğru ilerlediğini gösteriyor. İran'ın batı kesiminden görgü tanıklarının ifadelerine dayanan doğrulanmamış raporlara göre, zırhlı araçlar arasında tanklar, zırhlı savaş araçları ve büyük kalibreli toplar vardı. Bunun dışında İran'ın insansız hava araçlarının Azerbaycan-İran sınırı bölgesinde düzenli olarak uçtuğu biliniyor. Videonun İran'ın hangi bölgesinde çekildiği henüz belli değil.

İran'ın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki düşmanlıklardan endişe duyduğunun ifade edildiği haberde, jeopolitik olarak, Tahran ve Bakü arasındaki ilişkilerin Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana gergin olduğu belirtildi.
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ SÜPER GÜÇLERİ mohajer6
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ SÜPER GÜÇLERİ mohajer6 Azerbaycan'ın yıllar içinde İran'ın başlıca rakipleri ABD ve İsrail ile ilişkilerini geliştirdiği ifade edilirken, Ermenistan ile ilişkilerinin daha iyi olduğu vurgulandı. Tanmay Kadam imzasını taşıyan haberde, Türkiye ve İran, "insansız hava araçlarının süper güçleri" olarak tanımlandı ve "Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ sorunu sırasında Türk yapımı İHA kullanmasından yola çıkarak, Tahran'ın İHA'larını Ermenistan'a da tedarik etmesi mümkün" denildi. İran'ın Ağustos ayında Rusya, Belarus ve Ermenistan'dan 70'den fazla askeri personelin katıldığı 'Falcon Hunting' adlı askeri bir turnuvaya ev sahipliği yaptığını hatırlatan haberde, yarışmanın 7 gün 24 saat gözetleme ve hassas topçu ateşini yönlendirmek için drone'ları içerdiği belirtildi. Yarışma, ABD'nin Rusya'nın İran'dan insansız hava araçları satın alabileceği yönündeki iddiaları üzerine geldi. ABD savunma yetkililerine göre, bu turnuvadan kısa bir süre sonra, İran'ın Mohajer-6 ve Shahed serisi olmak üzere iki tür drone'un ilk sevkiyatı Rusya'ya ulaştı. Türk yapımı SİHA'lar ve İran'ın drone'larının karşılaştırıldığı makalede şu ifadelere yer verildi:

Mohajer-6'nın maksimum menzili yaklaşık 200 kilometre iken Bayraktar TB2'nin tam menzili yaklaşık 300 kilometre ve havada 27 saate kadar kalabiliyor. Shahed serisine gelince, raporlar, Rus yetkililerin İran'ın Kaşan Hava Üssü'nde bu iki insansız hava aracını görüntülediğini gösteren son uydu görüntülerine dayanarak, Rusya'ya gönderilen birliklerin Shahed-129 ve Shahed-191 uçaklarını içerebileceğini gösteriyor. Shahed-191 ve Shahed-129'un sırasıyla 450 ve 2000 kilometreye varan menzilleriyle TB2'den üstün olduğu bildiriliyor.

Ancak Bayraktar TB2'nin dayanıklılığı, yukarıda bahsedilen İran yapımı insansız hava araçlarını aşıyor. TB2 dronları 27 saate kadar havada kalabiliyorken, Shahed-129 ve Shahed-191 sırasıyla 24 saat ve 4.5 saat havada kalabiliyor. Mohajer'in sadece 12 saatlik bir dayanıklılığı var. Ayrıca Bayraktar TB2, sırasıyla 23.950 fit ve 18.000 fit maksimum irtifaya ulaşabilen Shahed-129 ve Mohajer-6'dan daha yükseğe çıkabiliyor. Türk yapımı drone, 25.000 fit'e kadar çıkabiliyor.

İranın yeni ihası Shahed
İranın yeni ihası Shahed Makaledeki kıyas, kimin daha fazla yük taşıyabildiğine geldiğinde ise TB2'nin yaklaşık 150 kilogram, Shahed-129'un yaklaşık 400 kilogram ve Mohajer-6'nın yalnızca yaklaşık 40 kilogram taşıyabileceği ifade edildi. Öte yandan Mohajer-6 insansız hava aracının tam konfigürasyonu ve Rusya'ya hangi silahların gönderildiği bilinmiyor, çünkü insansız hava aracının teslimatı konusunda İran veya Rusya'dan resmi bir onay gelmedi. Makale, Tanmay Kadam'ın şu ifadeleriyle sona eriyor:

Rusya-Ukrayna savaşında şimdilik İran ve Türk insansız hava araçları karşıt uçlarda bulunuyor. Bu insansız hava araçları Ermenistan-Azerbaycan ihtilafında tekrar karşıt taraflarda mı karşılaşacak, henüz belli değil.
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst