GPS ve Küresel Uydu Sistemleri
GPS hepimizin duymuş olduğu bir uydu sistemidir. Günlük yaşamda hayatımızı kolaylaştırmasının yanı sıra sivil ya da askeri araçlarımızın da güvenli bir şekilde bir yerden bir yere hareket etmesini de sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse gemilerimizin uçaklarımızın konumlarını GPS yardımıyla doğru bir şekilde tespit etmek ve onları doğru yöne hareket ettirmek mümkündür; ayrıca insansız araçlar dediğimiz sınıf da GPS yardımıyla kontrol edilmektedir. Peki nedir bu GPS ? GPS’in asıl kuruluş amacı askeri ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. GPS alıcıları yön bulmakta, askeri çıkartmalarda ve roket atışlarında kullanılmak üzere yapılmıştır. Fakat ABD’nin 1980’lerde GPS’i sivil kullanıma açmasıyla GPS hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Günümüz de ise birçok gemimiz uçağımız İHA’larımız GPS sayesinde güvenli bir şekilde kumanda edilmektedir.
GPS 3 ana bölümden oluşmaktadır; 24 uydudan oluşan uzay bölümü, uydu kontrol istasyonlarının bulunduğu kontrol bölümü ve GPS alıcılarının bulunduğu kullanıcı bölümü. Dünya üzerindeki bir GPS alıcısının her zaman en az 4 adet uyduyu görebileceği şekilde yerleştirilmişlerdir ve her bir uydu çok düşük radyo sinyalleri yayarlar ve yeryüzünde ki GPS alıcıları da bu sinyalleri alırlar ve bu şekilde konum belirlenmiş olur. En basit tanımıyla GPS’in çalışma prensibi bu şekildedir. GPS, kapalı alanlar ve su altı gibi sinyallerin zor alındığı yerler dışında, dünyanın her yanında konum bulma konusunda başarılı bir sistemdir. İHA'lar ve füzeler başta olmak üzere savunma sanayisi için sinyal karıştırmaya dayanıklı GNSS anten sistemleri geliştiren TUALCOM, "dünyanın en küçük ve en performanslı ürünlerine", askeri ve sivil amaçlı kullanıma uygun, çift antenli yeni bir çözüm ekledi Türk mühendisleri, savunma sanayisi ürünlerinin güvenli şekilde görev yapmasını sağlayan karıştırmaya dayanıklı küresel navigasyon uydu sistemleri (GNSS) çözümlerine, dünya pazarlarında iddialı yeni bir ürün ekledi.
Dünyadaki GNSS Sistemleri
- NAVSTAR GPS: Dünyanın ilk ve işlevsel olan tek uydu navigasyon sistemi. ABD Savunma Dairesi tarafından 1994 yılında başlangıçta 24 uydu (Şu an 32 uydusu bulunuyor.) olarak geliştirilmiş bir sistemdir.
- GLONASS: Rusya tarafından 1995 yılında faaliyete geçirilen GLONASS sisteminde, 19.130 km yükseklikte 25 uydu kullanılıyor. Askeri ve sivil amaçlı kullanılan sistemde; yeni nesil cihazlar hem GPS hem de GLONASS için destek vermektedir. Hata oranı 1 metre civarında.
- Galileo: Avrupa Birliği’nin yeni uydu sistemi. Sivil kullanıma yönelik olarak tasarlandı. Sistemin ilk uydusu 2011 yılında fırlatıldı. Tamamlandığında 30 uydu ile çalışan, yüksek doğrulukta ve geniş kapsama alanına sahip bir sistem olacak. Şu an 26 uydusu uzayda yer alıyor.
- BeiDou: Çin Halk Cumhuriyeti tarafından tasarlanan ve 35 uydudan oluşması planlanan bir sistem. 2012 yılında bölgesel olarak hizmet vermeye başladı. Şu an 14 uydudan oluşan sistemin 2020 sonunda tamamlanması planlanıyor. 10 metre konumlama doğruluğu bulunuyor.
Türkiye’de Navigasyon Mevcut Durumu
Türkiye tarafından uzaya bugüne kadar 6 iletişim uydusu, 4 yer gözlem uydusu ve 5 küp uydu gönderildi. Şu an 10 adet uydumuz aktif durumda olmakla birlikte henüz konumlama uydusu bulunmuyor. GPS, GLONASS ve Galileo sistemlerinden aldığı konum bilgisini santimetre düzeyinde hassas hale getiren TUSAGA-Aktif GNSS Sistemi askeri alanda hizmet veriyor. Ayrıca, TÜRKSAT ve TUSAŞ tarafından bölgesel tabanlı bir sistemin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.GNSS Sisteminin Dezavantajları
- Askeri ve sivil kullanımda birçok faydası olan GNSS’in milli olmaması nedeniyle, dışa bağımlı kalınıyor.
- GPS bugüne kadar geliştirilmiş yüksek doğruluklu bir navigasyon sistemi olmasına rağmen, elde edilen sonuçları etkileyen bazı hata kaynakları söz konusu.
- Ayrıca arazi yapısı ve bitki örtüsü uydu sinyallerinin alınmasını engelleyebiliyor
- GNSS sistemleri savaş durumunda düşman tarafından kolaylıkla karıştırılabilecek bir sistem.
- Sistemin devre dışı bırakılması, karıştırma ve aldatma olarak iki şekilde oluyor.
- GNSS sinyalinin daha yüksek güçlü gürültü basılarak GNSS alıcısı tarafından ayırt edilebilmesini engellemek “karıştırma”; GNSS sinyali ile aynı yapıda, daha güçlü ve hatalı konum bilgisi içeren bir sinyal yayınlamak ya da GNSS sinyalini alıp, zamanda gecikme ile yeniden yayınlamak “aldatma” olarak tanımlanabilir.