Türk Deniz Kuvvetleri yapımı devam eden TCG Anadolu'nun ardından TCG Trakya'nın inşaatının da programa alınmasını istedi. TCG Anadolu gemisinin inşası sürerken TCG Trakya gemisinin hangi aşamada olduğu merak ediliyor. Peki, TCG Trakya gemisinde son durum, geminin özellikleri ve tüm detayları sizler için yazdık. Türk donanmasından daha önce yapılan açıklamada “Türk Deniz Kuvvetlerinin bugüne kadar sahip olduğu en büyük gemi olacak LHD Sınıfının ilk gemisi olan ANADOLU’nun inşa faaliyetlerine Sedef Tersanesi’nde 30 Nisan 2016 tarihinde başlanmıştır. ANADOLU’nun 2020 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete girmesi planlıdır. İkinci LHD TRAKYA’nın da inşa faaliyetine yakın gelecekte başlanacaktır.” ifadelerine yer verildi ve TCG Anadolu'dan sonra geminin ikincisi olacak olan TCG Trakya'nın inşa edileceği söylendi.
TCG Trakya ne zaman bitecek? Henüz resmen ABDden talep edilmese de Kuvvet uçak tedarikinde LHD başına 16 uçak planlıyor. Bu çerçevede Sedef tersanesinde inşaatı devam eden her LHD sınıfı gemi için 16 toplam 32 adet uçak tedariki hedefleniyor. Bütün çalışmalar planlandığı gibi sonuçlanırsa Türkiye, hava kuvvetleri için 100 adet F-35A ve 32 adet F-35B tedarik etmiş olacak. Sedef Tersanesinde yapımı süren TCG Anadolu ile yakında inşasına başlanacak olan TCG Trakya için İspanyol Navantia Tersanesi teknik destek sağlıyor. Sedef Tersanesi, Navantia'nın Juan Carlos 1 LHD gemisi tecrübesinden yararlanıyor. İspanyol Juan Carlos 1 gemisinde dikine inişli helikopterlerin yanı sıra McDonnell Douglas tasarımı, (şimdi Boeing) AV-8B Harrier II tipi uçaklar konuşlu bulunuyor. İspanya bu uçakları emekliye ayırıp, yerine F-35B tedarik etmeyi planlıyor.
TCG Trakya ne zaman bitecek?
tcg anadolu Denizde yaklaşık 20 knot hıza ulaşması beklenen TCG Trakya'nın pist alanında dikey iniş kalkışa olanak sağlayan 6 adet pist alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda kısa kalkışlar içinde TCG Anadolu'da olduğu gibi bir uçuş rampası eklenmesi beklenmektedir. TCG Anadolu'da uçakların kalkışını kolaylaştırmak için 12 oranında eğimli olarak inşa edilmiş olan pistin aynısından TCG Trakya'da da inşa edilebilir. Donanmamızın amiral gemisi olacak olan TCG Anadolu ve TCG Anadolu’nun ikiz kardeşi TCG Trakya’da F-35B’lerin yerine koyabileceğimiz STOVL (Kısa Kalkış Dikey İniş) bir savaş uçağının bulunmayışı Türkiye’nin alternatif çözümler üretmesine neden oldu. Bu noktada F-35B’nin yerini tam anlamı ile dolduramayacak olsalar da, ülkemizin ve dünyanın ilk İHA gemisi halini alacak olan TCG Anadolu’da Bayraktar TB3 ve Bayraktar MİUS İHA’ların kullanımı planlanıyor.
tcg anadolu
tcg anadolu
TCG ANADOLU LHD Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’e herkesin farklı yorumlar yaptığı bir konuyu da soruyoruz… Türkiye, yerli ve milli imkanlarla uçak gemisi yapabilir mi?Bu soruya ‘Evet’ yanıtını veren Gürdeniz, neden bu sonuca vardığını “Türkiye bugün bir nevi mini-uçak gemisi sayılabilecek, 6 adet F35 muadili av/bombardıman, 14 adet helikopter ile 2 adet İHA/SİHA’yı aynı anda taşıma kapasitesine sahip amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’yu inşa edebilmiştir. 28 bin tonluk 232 metre uzunluğundaki bu gemiden daha büyük tonajda olanları da inşa edebilecek tersane altyapısına sahiptir” cümleleriyle açıklıyor.


TCG TRAKYA SON DURUM
TCG Anadolu gemisinin inşası devam ederken TCG Trakya için çalışmalar sürüyor. Ancak TCG Trakya için henüz saç kesme veya kaynak töreni düzenlenmedi. Yani, TCG Trakya için fiziki çalışmalar henüz başlamış değil.TCG TRAKYA ÖZELLİKLERİ
TCG Anadolu ile hemen hemen aynı özellikleri taşıması beklenen TCG Trakya'nın inşası henüz başlamadı. TCG Anadolu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesinin ardından inşasına başlanması beklenen TCG Trakya tam yükle deplasman ağırlığı yaklaşık olarak 28 bin ton ağırlığa sahip olacak. Uzunluğu 232 metre olması beklenen geminin genişliği 38, yüksekliği ise 58 metre olacaktır. Geminin güverte alanı ise 5 bin 440 metrekare olacak. TCG Anadolu ile benzer özellikleri taşımasını beklenen gemide bazı değişiklikler yapılabilir.

1400 KİŞİYİ TAŞIYABİLECEK
Aynı anda 1400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip olan TCG Anadolu'nun ikiz kardeşi olması beklenen TCG Trakya'da 350 civarında mürettebat görev yapacak. Gemide aynı zamanda bir tam teşekküllü hastane bulunacak.TCG TRAKYA TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Uzunluğu: 232 m Uçuş güvertesi uzunluğu: 5 bin 440 metrekare Genişliği: 38 m Yüksekliği: 58 m Azami Surat: ~ 20 knot (tam yuk ile) Sürekli Ekonomik Surat: 16 knot Menzil: 9.000 nm Seyir Süresi: 30 gün (lojistik destek almadan) Hizmet Süresi: 40 yıl Denizcilik Özelliği Deniz Durumu 5’te, uçar birlik operasyonları Deniz Durumu 4’te, yükleme ve boşaltma operasyonları Uçuş Güvertesi: 5.440 m2 (6 adet iniş noktası, maksimum 35 tona kadar ağırlıktaki platformların inişine uygun) Hangar Alanı: 900 m2 (F-35B, S-70B, AW-149, CH-47, vb) Dok Alanı: 1.165 m2 (4 x LCM veya 2 x LCVP) Ağır Yük Garajı: 1.410 m2 (Tank, AAV, TEU Konteyner, vb) Hafif Kargo Garajı: 1.880 m2 (AAV, ZPT, Konteyner, vb) 12 derece eğimli kalkış rampası
TÜRK DONANMASININ EMPERYALİST HEDEFLERİ YOK
Peki Türkiye’nin yakın gelecekte bir uçak gemisine ihtiyacı var mı? Gürdeniz bu soruya yanıt vermeden önce “Türk donanması emperyalist hedefleri olan bir devletin donanması değildir” diyerek, şöyle devam etti: “Dolayısıyla Türk donanmasının böylesi pahalı ve kapsamlı bir platforma ihtiyacı yok. Türkiye’nin uçak gemisi ihtiyacı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’da somutlaşan 'orta ölçekte bölgesel güç intikali yapabilen donanma' hedefi ve seviyesinde başarılmalı. Türkiye’nin çevre denizlerinde yani Mavi Vatanın'da karşı karşıya kaldığı hegemonya baskılarına realist savunmacı bir politika paralelinde; tehdidi en uzaktan karşılayacak ve yakın çevresindeki çevre denizlerde dost ve müttefiklerine gerektiğinde destek verebilecek kuvvet yapısı içinde olması gerekir. Bu durumda TCG Anadolu ile gelecekteki kardeşi TCG Trakya yeterli olacak.”BİR SONRAKİ HEDEF UÇAK GEMİSİ
Cem Gürdeniz, deniz hava harekatı tecrübe birikimi, teknoloji yetenekleri, böylesi platformları Akdeniz ve Ege çanağında destekleyebilecek tersane alt yapısını geliştirmesinin ardından donanmanın uçak gemisi gibi platformları hedefleyebileceği görüşünde…Bugünkü koşullarda Anadolu sınıfı amfibi hücum gemileri yeterli olduğu yaklaşımını savunan Gürdeniz, “Gerek insanlı gerek silahlı insansız hava aracı (SİHA) taşıma yeteneğini geliştirecek Türk donanması, gelecekte hem Akdeniz çanağı hem de yakın çevresinde (Kızıldeniz, Basra Körfezi, Umman Denizi) bu gemilerin sağlayacağı askeri etkinliği diplomatik ve siyasi avantaja çevirebilecektir” dedi.