TB3 insansız hava aracı
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip silahlı insansız hava aracı sistemidir. Keşif-gözetleme ve istihbarat görevlerinin yanı sıra kanatları altında taşıdığı yerli akıllı mühimmatlarla operasyon icra etme kabiliyetine sahiptir. Katlanabilen kanat yapısıyla helikopter gemileri ve uçak gemilerinde kullanıma uygun olarak tasarlanan hava aracı kullanıcıya deniz aşırı görevlerde silahlı insansız hava araçlarıyla operasyon icra etme kabiliyeti sunmaktadır. Görüş hattı haberleşmenin yanı sıra görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olan Bayraktar TB3, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilmektedir. Son yıllarda savunma sanayiinde attığı adımlarla dünyanın dikkatini çeken Türkiye, her geçen gün yeni bir silahını daha dünyaya tanıtıyor. Son olarak geçtiğimiz gün Yerli ve milli imkanlarla üretimi gerçekleştirilen Bayraktar TB3'ün prototipinin görüntüleri paylaşıldı. Bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen Bayraktar TB3'ü Emekli Albay Eray Güçlüer katıldığı Ülke Tv'deki yayında anlattı.
TB3'ün en çok korkulacak özellikleri açıklandı!
MUHAREBE SAHASINI DEĞİŞTİREBİLECEK BİR SİLAH Emekli Albay Eray Güçlüer, TCG Anadolu gemisine konuşlandırılması planlanan Bayraktar TB3'ün kalkış mesafesinin
150 metre olduğunu TCG Anadolu'nun pist uzunluğunun ise
232 metre olduğunu ve Bayraktar TB3'ün rahatça iniş kalkış yapabileceğini belirtti. Bayraktar TB3'ün özelliklerini anlatan Güçlüer, "
Yaklaşık 300 km hıza çıkabiliyor. Yaklaşık 8000 feet yüksekliğe çıkabiliyor vesaire ama bu öyle bir şey için yapıldı ki bütün muharebe sahasını değiştirebilecek bir silah sistemi." dedi. Sunucunun ABD menşeili CNBC kanalının Türk SİHA'ları için
"Dünyadaki bütün savaş konseptini değiştirecek" demesi üzerine Güçlüer bunun nedenini ilk kez açıkladı. Güçlüer, her ülkenin potansiyel savaş sistemleri üzerinden milli gücünü savaş konseptine uygun olarak tasarladığını belirtirken,
"Fakat öyle bir şey ki bu bilinmez bir şey. Yani su üzerinde 2-3 metreden uçuyor. Radara yakalanmıyor, düşük süratte ve düşük irtifada radara yakalanmıyor ve üzerinde çok ölümcül silahlar var." dedi.
TB3 DÜŞMAN ANLAMADAN ORDUSU YOK EDİYOR
Bayraktar TB3'ün en korkulan özelliğinden bahseden Güçlüer sözlerini şöyle sürdürdü;
Bunlar özellikle zorlu hava şartlarında, karanlıkta çıkıp sessiz bir şekilde düşmanın derinliklerine düşman hiç göremeden sızıyorlar. Bakın daha kriz var ama savaş başlamamış, gergin ortam ve ne yapıyor. Diyelim ki Türkiye diplomatik yolların bittiğini ve savaşa kesin girileceğini anladı. Karşı tarafta hazırlanıyor bunu da görüyorsunuz. Artık savaşa karar verildi. Cumhurbaşkanı düğmeye bastı.
TB3 DÜŞMAN ANLAMADAN ORDUSU YOK EDİYOR
Bunlar havalanıyor ve cephe hattı değil, cephe hattının gerisine geçiyor. Daha savaş başlamadan düşman şunu görüyor. Ordunun geri bölgesindeki uçaklar vurulmuş, depolar yok edilmiş, akaryakıt istasyonları havaya uçmuş, bir bakmışlar ki birinci kademede düşman var ama arkası yok. İşte bu öyle bir şey Bayraktar TB3'ü, TB2'den ayıran özelliklerin hız, görünmezlik ve mühimmat taşıma kapasitesi olduğunu ifade eden Güçlüer, bu SİHA'ların 5000 kilometrelik bir hareket sahasının olduğunu söyledi.
TB3 ESED'İN 3 GÜNDE 300 TANKINI VURDU
Güçlüer, geçmişte TB2'lerle ilgili yaşanan bir olayı da ilk kez canlı yayında açıkladı. Suriye'de
Esed yönetiminin askerlerimizi şehit ettiği zaman Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı müdahale gününü hatırlatan Emekli Albay, orada 3 gün içerisinde bir tank alayının yani 300'e yakın tankın yok edildiğini belirterek.
"Bu ne demek biliyor musunuz. Bir ülkenin askeri ihtiyatıdır." şeklinde konuştu. Güçlüer, Esed'le cephede daha mücadele başlamadan tank alayının yok edildiğini söyledi.
BİZİM SİHA'LARIN DÜŞÜRÜLMESİ İMKANSIZ
Bayraktar SİHA'larıyla ilgili bir detaya daha dikkat çeken Güçlüer, Ukrayna-Rusya savaşında düşürülen hiçbir Bayraktar SİHA'sı olmadığını ancak ABD ve İran SİHA'larından bir sürü düşürüldüğünü söyledi. Geçtiğimiz hafta Rus savaş uçakları tarafından yakıt dökülerek düşürülen 90 milyon dolarlık ABD SİHA'sını hatırlatan Güçlüer,
"ABD SİHA'ları komuta kontrol sistemiyle çalışabiliyor ancak. Boşaltılan yakıt o sisteme gelince off durumuna geçti ve düştü. Asıl mesele komuta kontrol sistemi yani merkezle bağlantısı koptu. O yüzden SİHA düştü. Bizimkileri neden düşüremiyorlar. Çünkü bizimkilerin komuta kontrol bağlantısı kopsa bile yapay zeka modülü sayesinde gittiği rotayı hafızasına aldığı için düşürülmesi imkansız. Ancak vurulması lazım. Vuramıyorlarda çok hızlı. SİHA'nın düşürülmesi hava savunma sistemleriyle de mümkün olamadığı için bizimkileri düşürmeleri imkansız." sözlerini sarf etti.
TB3'ün en çok korkulacak özellikleri açıklandı!
BAYRAKTAR TB3 TEMEL UÇUŞ PERFORMANS KRİTERLERİ NELER?
• 14 Metre Kanat Açıklığı • 8.35 Metre Uzunluk • 2.6 Metre Yükseklik • 1450 Kilogram Kalkış Ağırlığı • 125 knots-160 knots TAS Seyir Hızı – Maksimum Hız • 280 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi • 24+ Saat Havada Kalış Süresi • Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti • Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme • Otomatik İniş ve Kalkış Bayraktar TB3'te TUSAŞ Motor Sanayi ya da kısaca TEI tarafından üretilen 172 beygir gücündeki (TB2’den yüzde 61 daha güçlü) yerli TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru kullanılacak.