Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin davanın devrinin ardından Suudi Arabistan, 2020 yılından beri Türkiye ürünlerine uyguladığı ambargoyu kaldırma kararı verdi. İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerin düzeltilmesinin ardından sıradaki ülke Suudi Arabistan oldu. Suudi Arabistan ile de ilişkiler yeniden rayına oturtuldu. Suudi Arabistan ÖNCE SEYAHAT YASAĞI KALKTI Selman isteğini ziyaret öncesi Türkiye'ye seyahat yasağını kaldırarak başladı. Bu adımın ardından dikkat çeken bir hamle daha geldi.
Suudi Arabistan Türkiye'den alıyor hem de 6 milyar dolar TÜRK ÜRÜNLERİNE UYGULANAN AMBARGO DA SON BULDU Son olarak Suudi Arabistan, 2018 yılından beri Türk ürünlerine uyguladığı gayri resmi ambargoyu kaldırdı. Öte yandan iki ülkenin karşılıklı olarak devreye soktuğu yapıcı adımların meyvesini verdiği görülüyor. Diplomatik kaynaklara göre bu adımların ilerleyen günlerde daha da artması bekleniyor. Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki normalleşme sonrası Arap ülkesinden mobilya sektörüne ilgisi bir hayli yükseldi. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında son yıllarda yaşanan gerilimin diyalogla aşılması, mobilya sektörünün bu ülkeye yaptığı ihracata yeniden hareketlilik kazandırdı. Ekim ayı itibariye, Türkiye’den Suudi Arabistan’a yapılan ihracat rakamları 2021 yılının üzerine çıktı. Sektör temsilcileri, Arabistan’a yılsonu itibariyle 35 milyon dolarlık ihracat öngördüklerini, 2023 yılında ise bu rakamın 150-200 milyon dolara kadar çıkabileceğini ifade etti. Yakalanan ihracat ivmesiyle birlikte 1 yıl içinde Suudi Arabistan’ın yeniden sektörün 5’inci pazarı haline gelmesi bekleniyor. Suudi Arabistan’la ikili ilişkilerin her geçen gün iyileşmesinin pazarda tekrar güçlenmelerini sağladığını kaydeden İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (İİB) Başkanı Erkan Özkan, “Bölge, birkaç yıl öncesinde mobilya üreticilerimizin 5’inci pazarı konumundaydı ancak yaklaşık bir buçuk yıl süren aksamalar ihracat rakamlarının düşmesine sebep oldu. Yılın ilk altı ayında grafik istediğimiz gibi gitmiyordu ancak haziran itibarıyla rakamlarda artış başladı. İki ayda yaklaşık 6 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık.
TÜRK ÜRÜNLERİNE UYGULANAN AMBARGO DA SON BULDU Şu anda geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 57 daha fazla ihracat yaparak 2021 yılının total rakamını geçmeyi başardık. Hareketliliğin tekrar başlamasıyla birlikte haziran ayından beri yakaladığımız ivme aynı şekilde devam ederse bu yılı 35 milyon dolar seviyelerinde tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu. Suudi Arabistan’ın çok büyük bir pazar olduğunu, aktaran “İhracatımız 210 milyon dolarlara kadar çıkmıştı. Şimdi hem üreterek hem de ihraç ederek eski günlerdeki rakamlarımıza çıkmayı hedefliyoruz. Her şey istediğimiz gibi giderse 2023 yılında pazardaki eski günlerimize dönebiliriz. Gelecek yıl 150-200 milyon dolarlık seviyelere çıkarak bu doğrultuda kararlı adımlarımızı sürdürmek istiyoruz.” Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD) Başkan Vekili Davut Doğan da gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye'ye Tarımda dolar yağabilir, tamı tamına 35 milyar dolar Uzmanlara göre; ihracat pazarlarında etkili olunamamasının bir kaç nedeni var. Ürün çeşitliliği yetersiz olması, ilaç kalıntısı içermeyen üretimin sınırlı olması ve en büyük ihracat pazarlarımızdan Avrupa'da İspanya, Hollanda, İtalya gibi ülkelerin pazara hakim olması en önemli nedenler olarak sıralanıyor. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı sonrası patlak veren doğalgaz krizi nedeniyle Avrupalı çiftçilerin üretimden vazgeçip seraları kapatması pazarda dengeleri değiştirmiş durumda. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tropikal meyve üreticisi Mustafa Ezici ve Almanya'da yaklaşık 40 yıldır yaş sebze-meyve ihracatı yapan iş insanı Mirbey Adam, Türkiye'nin potansiyelinin avantaja çevirebileceğini söyledi.