SİPER Blok 1 envantere girmeye neredeyse hazır
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı
İsmail Demir, uzun menzilli hava savunma füze sistemi SİPER'in bir aşamayı daha tamamladığını duyurdu. “SİPER Hava Savunma Sistemi Projesinde SİPER Blok1’in envantere girmesi çok yakın. SİPER Projesi Blok’lar halinde ilerliyor; Blok 0, Blok 1 vd. şeklinde ilerleyen projede her fazda farklı hava hedeflerini önleyebilecek kabiliyetlerde füzeler geliştiriliyor.“ "Savunma sanayiimizden Büyük Taarruz ve Malazgirt’in yıl dönümünde ecdadın şanına yakışır bir başarı! Uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz SİPER adım adım yükseliyor. SİPER son test atışında yüksek hızlı hedeflerde 100 km’yi gözüne kestirdiğini gösterdi. SİPER, bu vuruş başarısıyla bir aşamayı daha tamamladı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum."
SİPER HAVA SAVUNMA SİSTEMİ'nin ENVANTERE GİRİŞ TARİHİ 2023
SİPER BLOK II Füzesi İlk Kez Görüldü
SİPER BLOK I Füzesi’nin, 2023 yılı içerisinde hizmete girmesi planlanıyor. TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve 150 kilometre menzile sahip olması beklenen SİPER BLOK II Füzesi’ne ilişkin ölçekli model ise ilk kez görüntülendi. Aktif radar arayıcı başlığa sahip olacak SİPER BLOK II Füzesi, Türkiye’nin geliştirdiği en uzun menzilli hava savunma füzesi olacak. Ancak SİPER Projesi kapsamında daha uzun menzil ve yüksek irtifalarda füzelerin geliştirildiği de biliniyor. Programın en büyük amaçlarından bir tanesi ise anti-balistik füze kabiliyetine sahip bir füzenin geliştirilmesi.
SİPER Füze Batarya Yapısı
Her bir SİPER Hava Savunma Sistemi Bataryası; dört adet SİPER Füze Fırlatma Sistemi (FFS)’ne, en az iki adet Füze Taşıma Yükleme Sistemi (FTYS)’ne, bir adet UMAR/
TEIRS Arama Radarı (AR)’na, bir adet Atış Kontrol Merkezi (AKM)’ne, bir adet Atış Kontrol Radarı (AKR)’na, bir adet Filo Kontrol Merkezi (FKM)’ne ve üç adet Haberleşme İstasyon Aracı (HİA)’na sahip olacaktır.
Siper Projesi'ne katkı
Hisar projeleri kapsamında Hisar-A+ ve HİSAR-O+ sistemlerinin teslimatında görev alan ASELSAN, milli uzun menzilli hava savunma çözümü Siper Projesi'ne katkı sağlıyor. ASELSAN'ın "hava ve füze savunma sistemleri" alanındaki çözümleri arasında, 35 milimetre hava savunma top sistemleri, ateş idare cihazı ve modernize çekili top sistemi, Yakın Alana Hava Savunma Sistemi Gökdeniz, Göker 35 milimetre Çok Amaçlı Silah Sistemi, Korhan Yeni Nesil Hafif Zırhlı Silah Sistemi gibi bir dizi ürün bulunuyor. Bunu 2 milyar 203 milyon lira ile "kara ve silah sistemleri", 1 milyar 134 milyon lira ile "kara savunma sistemleri" ve 895 milyon lira "hava savunma sistemleri" projeleri izliyor. 2023 yılında öngörülen satış rakamlarının yüksek olması nedeniyle, ASELSAN ile SSB arasında bir hesap dönemi içerisindeki tutarların, satış işlemlerinde kamuya açıklanan son yıllık finansal tablolara göre oluşan hasılatına olan oranının yüzde 10'dan fazla bir orana ulaşacağı öngörülüyor.
SİPER BLOK II Füzesi İlk Kez Görüldü
Yurtdışından SİPER talebi
Bunu yapabilen ülke sayısı, dünyada çok fazla değil. SİPER’in, ihracat potansiyeli çok yüksek çünkü özellikle hava savunma sistemlerine yönelik ilgi, Dünya genelindeki çatışmacı ortama bağlı olarak artıyor. SİPER’in ilk atışından sonra bize çok ciddi anlamda talep gelmeye başladı. Bu da aslında SİPER’in başarılı bir versiyonunun sahaya indirildikten sonra çok başarılı bir şekilde ticari potansiyelinin artacağının göstergesi. Bizler tabii ki öncelikli olarak, kendi ülkemizin hava savunma alanındaki eksikliklerini tamamlamak ve milli sistemlerle kapasitemizi çok üst noktalara taşıma hedefindeyiz. Bundan sonraki hedefimiz ise 150 kilometreye kadar etkili olacak SİPER Blok-II’yi de hızlı bir şekilde sahaya inmesini sağlayacak tedbirlerin alınması olacak.
SİPER Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri
- Hava savunma planlama ve koordinasyon
- Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
- Birleştirilmiş hava resmi üretimi
- Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
- Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
- Dost Düşman Tanıma (IFF)
- Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
- Otomatik teşhis yönetimi
- Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
- Füzeler ile çift yönlü iletişim
- Telli/telsiz haberleşme
- Dik/eğik atış
- Zorlu şartlarda görev yapabilme
- HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
- Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ile üst komuta bağlantı
- Gömülü simülasyon
- Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme
Türkiye’nin oluşturmakta olduğu katmanlı hava savunması kapsamında uzun menzil/yüksek irtifada görev yapacak SİPER uzun menzilli hava savunma sisteminin bileşenlerinin geliştirme ve test faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda “Blok” tipi geliştirilecek füzelerden ilki SİPER Blok 0’ın ilk test atışı Kasım 2021’de icra edilmişti.