PNS TARIQ! DENİZE İNDİRİLDİ
Kardeş ülke Pakistan'la imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye'nin desteğiyle Karaçi'de üretilen
MİLGEM korvetlerinden biri daha törenle denize indirildi. Türkiye ile Pakistan arasında 2018 yılında imzalanan ve 4 korvet üretimini kapsayan anlaşmada bir halka daha başarıyla tamamlandı. Pakistan MİLGEM'lerinin 4. gemisi PNS TARIQ, Karaçi Tersanesi'nde denize indirildi. Türkiye desteğiyle üretilen korvetin bundan sonraki donanım aşamaları deniz üzerinde devam edecek.
Pakistan'ın dördüncü MİLGEM'i PNS TARIQ! Temmuz 2018'de imzalanan anlaşmaya göre 4 MİLGEM korvetinin 2'si İstanbul Tersanesi'nde, kalan 2'si ise Karaçi'de Türk mühendisler tarafından inşa edilecekti. Yaklaşık 4 milyar dolar değerinde büyüklüğe sahip sözleşme cumhuriyet tarihinin en büyük savunma ihracatı olarak tarihe geçmişti. ASFAT'ın ana yüklenici olarak görev yaptığı süreç bugüne dek sorunsuz şekilde ilerledi. Korvetlerden ilki olan PNS BABUR, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle İstanbul Tersanesi'nde suya indirildi. BABUR korvetinin bu yıl Pakistan donanmasına teslim edilmesi bekleniyor. 2022 Mayıs ayında ise BADR korveti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın videomesaj gönderdiği bir törenle Karaçi'de suya indirildi. 2022 Kasım'da ise bu kez KHAIBAR korveti Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in katıldıkları törenle İstanbul’da suya indirildi. Serinin 4. gemisi PNS TARIQ ise bugün Karaçi'de suya indirildi. Gemiler en modern sistemlerle donatıldıktan sonra Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine alınacak.
PAKİSTAN DÜNYANIN GÖZBEBEĞİ
Yılmaz, korvet inşasının yanı sıra, denizaltıların modernizasyonu, eğitim uçakları ve helikopter satışına kadar uzanan geniş ölçekteki savunma işbirliğinin, kırılganlığı gittikçe artan küresel güvenlik ortamında daha da önemli hale geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
PNS TARIQ! DENİZE İNDİRİLDİ "Pakistan, dünyanın en kritik hatlarının kesiştiği noktalardan olan Güney Asya’da stratejik bir konumda yer almaktadır. Kadim kültürü ve zenginlikleriyle, tarih boyunca dünyanın gözbebeği olan bu bölge, özellikle, Kovid-19 salgınının ardından tedarik zinciri ve lojistik açısından küresel ilginin merkezine oturmuştur. Türkiye gibi Pakistan da sınırlarının hemen yanı başındaki istikrarsızlıklara bağlı olarak terörizm gibi çeşitli sınamalarla karşı karşıyadır. Pakistanlı kardeşlerimizin, aynı anda, özellikle terör örgütlerinin saldırıları gibi birçok tehditle mücadele etmek zorunda olduklarını biliyoruz. Terörün her türlüsüyle 40 yıldır mücadele eden bir ülke olarak, Pakistan halkının çektiği acıların ve ödediği bedelin farkındayız."
PAKİSTAN İLE DAHA BÜYÜK ORTAKLIKLAR
Yılmaz, hava savunmadan denizaltı savunmaya kadar her türlü askeri görevi icra edebilecek bu dört geminin teslimatlarının 6'şar ay arayla yapılacağını ve ilk teslimatın çok yakında başlayacağını anlatarak, "İlki bu yıl olmak üzere planlanan tarihlerde Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek tüm gemilerin, üstün teknolojileri sayesinde oyunun kurallarını değiştirecek şekilde başarılı görevler üstleneceklerine yürekten inanıyorum. Savunma sanayi alanındaki birikimlerimizi dostlarımızla paylaşma irademizin bir göstergesi olan Pakistan MİLGEM Projesi'ni daha büyük işbirliklerinin de habercisi olarak görüyoruz" diye konuştu. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de yaptığı açıklamada, ortak işbirliği temeline dayanan MİLGEM projesinin Türkiye ile Pakistan arasındaki stratejik ortaklıkta önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
PN MİLGEM Projesi:
Türk donanması için yerli ve mili imkanlarla tasarlanıp geliştirilen Milgem projesi meyvelerini verirken Pakistan’da kendi donanması için bu gemilerden sipariş verdi. Pakistan’ın sipariş verdiği Milgemlerde Pakistan donanmasının isterlerine göre gemi tasarımında değişiklikler yapılarak PN Milgem projesini ortaya çıkmıştır.
PN MİLGEM Projesi: PN Milgemler de 2 adet 6’şar hücreli satıhtan Havaya Güdümlü Mermi Sistemi, 2 adet 3’er lançerli satıhtan satıha Güdümlü Mermi Sistemi, 76 mm Ana Batarya Top, Torpido Fırlatma Sistemi, Yakın Hava Savunma Sistemi, 2 adet 25 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi (STOP), Karinaya Monteli Sonar, Torpido Karıştırma / Aldatma Sistemi (TKAS) gibi sistemlerinin kurulacağı açıklanmıştı.
PN MİLGEM projesi kapsamında üretilecek gemiler: PNS Babür PNS Khaibar PNS Badr PNS Tarıq
PNS TARIQ özellikleri
Uzunluk: 108.2 metre Genişlik: 14.8 metre Draft: 4.1 metre Deplasman: 2 bin 985 ton Motor: 2 adet MTU 16V 595 TE90 dizel motor ve 1 adet General Electric üretimi LM2500 gaz türbin motor Menzil: 3500 deniz mili Hız: 29 knot Elektronik Sistemler: ASELSAN üretimi Hızır torpido karıştırma ve aldatma sistemi, ARES-2N elektronik harp sistemi, SMART-S Mk2 S-Bant 3D radarı, ALPER LPI radarı, AKREP (AKR-D Blok B-1/2) atış kontrol radarı, SeaEye-AHTAPOT elektro-optik gözetleme sistemi, PİRİ kızılötesi arama ve takip sistemi (IRST), Northrop Grumman üretimi LN-270 INS / GPS navigasyon sistemi, Meteksan üretimi YAKAMOS karinaya monteli sonar. Hava Aracı: 1 adet helikopter (hangi helikopterin kullanılacağı henüz belirsiz)PN MİLGEM/
PNS TARIQ özellikleri
PNS TARIQ kullanılan silah sistemleri
Oto Melara üretimi 1 adet 76mm Super Rapid baş topu 2 adet 3’lü kanisterde toplam 6 adet (Babür seyir füzesi üzerinden geliştirilmiş) Harbah gemisavar füzesi MBDA-UK üretimi 16 adet CAMM-ER hava savunma füze sistemi ASELSAN üretimi 1 adet 35mm Gökdeniz CIWS (yakın hava savunma sistemi) ASELSAN 2 adet 25 mm STOP (stabilize makineli top sistemi) 2 adet 3’lü Mark 32 torpido kovanı