Türkiye ilk kez insanlı uçaklarda ihracat aşamasına geldi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Nijer'e 2 adet HÜRKUŞ uçağının ihracatının kesinleştiğini açıkladı.
Savunma ve havacılıkta ihracat 2021’de ilk kez 3 milyar doların üzerine çıktı. Bu seviyeye ulaşılmasında önceki yıllara kıyasla daha fazla insansız hava aracı teslimatı yapılması etkili oldu. Toplam ihracatta 2022’de de bu seviyenin korunmasına çalışılacak. Bu kapsamda, teslimatı ilerleyen yıllarda gerçekleşecek olsa da hem ticari, hem de siyasi sonuçlar doğurabilecek yeni ihracat haberleri bekleniyor.HÜRKUŞ...
Tandem oturmalı , alçak kanatlı, tek motorlu, turboprop eğitim uçağı HÜRKUŞ, temel eğitim keşif gözetleme ve savaş uçağı dönüşümü arasındaki tüm eğitim kademelerinde kullanılmak ve zorlu operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanan, yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı olarak üstün performans düşük maliyet sağlaması amacıyla üretilmiştir. Geleceğin Eğitim Uçağı HÜRKUŞ gelişmiş eğitim uçağı, çağdaş ve küresel askeri eğitim uçağı gereksinimlerine göre özel yeni teknolojiler ile tasarlanmıştır. Yeni nesil dijital kokpit, benzersiz yüksek tandem oturma konfigürasyonu, sınıfında en iyi pilot görüşü, uçak içi oksijen üretme sistemi ve yüksek performanslı motora sahip olan HÜRKUŞ, en zorlu görevler için maliyet etkin bir çözüm sunmakta.HÜRJET
TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlatmıştır. Temel Kotil, halen geliştirme aşamasında bulunan ve yer dahil bir çok testleri devam eden ilk uçuşunu da bu yıl yapması beklenen HÜRJET jet eğitim uçağının Malezya’nın açtığı ihalede samimi konuşmaların olduğunu satış konusunda anlaşmaya yakın olunduğunu bildirmişti. Malezya’da ortak üretim olması ile 12 uçaklık bir işbirliğinin olması tahmin edilmekte. TUSAŞ, geçen yıl Malezya’da bir ofis açmıştı. HÜRJET’in 2022’de yer testlerini tamamlayarak ilk uçuşunu yapması, 2025’te eğitim uçağının ilk teslimatın, 2027’de de silahlı versiyonunun teslimine başlaması planlanmakta.- Hizmet süresi 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması
- Sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflenmiştir.
- Teknik özellikler
- Kanat açıklığı: 9,5 m (31,2 ft)
- Uzunluk: 13,6 m (44,6 ft)
- Yükseklik: 5,1 m (16,7 ft)
- Kanat alanı: 35 m² (270 ft²)
- Güç kaynağı
- Motor türü: 1 adet General Electric F404 turbofan motor
- İtki: 19.200lb
- Performans
- Faydalı Yük: 3000 kg
- Servis tavanı: 13,716 m / 45,000 ft
- Kesintisiz dönüş: 6.5g @ 15,000 ft <0.9M
- Tırmanma oranı: 35,000 fpm
- Menzil: 2592 km / 1400 nm
- Yük kapasitesi: 2721 kg / 6000 lbs
- Azami hız: 1.4 Mach
- G limitleri: +8g/-3g
- Baş üstü göstergesi (HUD)
- Kaska ekli gösterge (opsiyonel)
- Tam otorite, sayısal kontrollü uçuş sistemi
- Gelişmiş insan makine arayüzü, F-35 ve MMU için asgari alışma zamanı
- Intra & inter veri linki
- Gece görüş uyumlu (AJT, LIFT)
- Havada yakıt ikmali
- Zarf koruma
- Gömülü taktik eğitimi ve canlı sanal yapıcı eğitim sistemleri
Kullanılabilecek muhtemel mühimmatlar[değiştir | kaynağı değiştir]
- Havadan havaya Gökdoğan füzesi
- Havadan havaya Bozdoğan füzesi
- SOM seyir füzesi
- Minyatür Bomba
- Sarb-83
- HGK-3
- KGK-83
- KGK-82
- Teber-82
BU YAZIMIZI BEĞENDİYSENİZ DİĞER SAVUNMA SANAYİ HABERLERİNE BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ