KC-135 Stratotanker uçağı nedir?
ABD Hava Kuvvetleri’ne ait KC-135 Starotanker, Boeing tarafından yapılmış ve 55 yılı aşkın süredir hizmet vermekte olan bir hava aracıdır. KC-135 beş yılda bir depo seviyesi muayene, onarım ve bakım gerektirmektedir.
ABD Hava Kuvvetleri,
ABD Donanması ve
ABD Deniz Piyadeleri ve müttefik ülke hava araçlarına yakıt ikmal desteği sunmakta olan KC-135 ayrıca havadan tıbbi tahliye esnasında yürüyebilen hastaları, hasta destek paletleri aracılığıyla nakletme kabiliyetine de sahiptir. Bu yüzyılın ilk yarısı süresince hizmetine devam etmesi beklenmektedir.
KC-135 Stratotanker uçağı nedir? Milli Savunma Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı olan ve modernizasyonu tamamlanan KC-135R tanker uçağının teslim alındığını bildirdi. Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,
“KC-135R Blok-45.1 modernizasyonu kapsamında, ABD’de bulunan tanker uçağımızın modernizasyonu tamamlanarak 10’uncu Tanker Üs Komutanlığımıza emniyetle iniş yaptı.”
KC-135 Stratotanker uçağın'da yapılan güncellemeler neler ?
Başlıca Platform İyileştirmeleri
KC-135'lerin kabiliyetlerini genişleterek geleceğe taşıyan modifikasyonlar şunlardır: Küresel Hava Trafik İdaresi (GATM) uyumlu iyileştirmeler, alt kanatların alüminyum alaşım ile yeniden kaplanması, kapton kablolamanın kaldırılarak yeniden kablo bağlantısı yapılması, çok noktalı yakıt ikmali kanat bölmeleri, ve daha yakıt verimli motorlar ile motor güçlendirmeleri.
KC-135 Stratotanker uçağın'da yapılan güncellemeler neler ?
Küresel Hava Trafik İdaresi (GATM)
KC-135 uçaklarına GATM kurulmasında Boeing, Rockwell Collins ile birlikte alt yüklenici olmuştur. (GATM modifikasyonu süresince Boeing aynı zamanda yeni devre kesici paneller ve dönüştürücü redresör kitleri (CBTR) kurmaktadır.) GATM modifikasyonu, mürettebat istasyonunda yapılacak iyileştirmeler ile yeni sistem kurulumlarını da kapsamaktadır. Bu yeni sistemler mikrodalga iniş sistemi, uzun dalga iletişim anteni, Sat Com anteni, ve ek bir Tümleşik Küresel Konumlandırma Sistemi / Ataletli seyrüsefer sistemini (EGI) içermektedir. GATM/CBTR modifikasyonu, 12.000'den fazla parçanın yönetilmesi ve hazırlanmasını gerektirmektedir. GATM Programı, single pulse denilen üretim hattı ve yalın üretim süreçleri kullanarak uçağın modifikasyonunu sadece 46 günde tamamlamaktadır. ABD Hava Kuvvetleri, KC-135 GATM'yi planlanandan iki yıl önce tamamlanmış, model bir program olarak kabul etmiştir.
KC-135 Dış Kaplama Değişimi
1988 yılında sona eren 13 yıllık bir dönem süresince Boeing alt kanat yüzeylerini geliştirilmiş alüminyum alaşım kaplama ile değiştirmiştir. Program şu görevleri içermiştir:
- 746 uçağın dış kaplamasının değiştirilmesi (uçak başı 1.500 feet2)
- Motor strut bağlantı parçalarının değiştirilmesi
- 564 parça, 32.200 çelik bağlama ve 19.500 alüminyum perçinin montajı
KC-135
Motor Güçlendirmeleri
Kalkış ve taşıma kapasitesini artırmak, yakıt verimliliğini geliştirmek ve motor gürültü ve kirlilik seviyelerini düşürmek Boeing ABD Hava Kuvvetlerine ait uçaklardaki orijinal KC-135A motorlarını CFM56 motorlarıyla değiştirmiştir. Bu hizmetin yapıldığı uçaklar KC-135R olarak yeniden adlandırılmıştır. Motor değişim programı aşağıdaki sonuçlara erişmiştir:
- Yakıt tüketimini %27 azaltarak, yıllık 2.3 ila 3.2 milyon varil yakıt tasarrufu
- Desibel seviyelerini 126'dan 99'a (%21), havaalanları çevresinde gürültüden etkilenen alanları ise 240 mil2'den 3 mil2'ye düşürmüştür.
Yeni motor kitleriyle modifiye edilen 22 adet RC-135 keşif uçağı da bulunmaktadır. Yeni motor kitleri; yeni motor istinat kemeri bağlantı parçaları ve motor kaportalarının, yapısal bağlantı parçalarının, kablo donanımının, yeni devre kesici panellerinin ve mevcut uçak motorlarını değiştirmek için gerekli donanımın imalatını içermektedir. Ayrıca, yeni Yardımcı Güç üniteleri, yeni bir Motor Arıza Yardım sistemi ve yeni iniş takımlarını da içermektedir.
Türk Hava Kuvvetleri Mevcut Tanker Uçak Filosu ve Yeni İhtiyaçlar
Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yapan 7 adet KC-135R tanker uçağı bulunmaktadır. Bu uçaklar 1995 yılından bu yana aktif olarak kullanılmaktadır. Modernizasyon faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından 20 yıl daha aktif bir şekilde kullanılması ön görülmektedir. Yakıt ikmali yapmak için kullanılan KC-135’ler aynı zamanda uçan karargahlar, nakliye ve havadan tıbbi tahliye uçağı olarak da hizmet vermektedir. 55 yılı aşan ilk üretim tarihinden de anlaşılabileceği gibi KC-135 tanker uçakları modern tanker uçaklarıyla değişime ihtiyaç duymaktadır. Hiç şüphesiz Boeing’in başlatmış olduğu KC-46A programı bunun en önemli kanıtı niteliğindedir.
KC-135 aşağıdaki özelliklere sahiptir Günümüz Türk Hava Kuvvetleri’ne baktığımızda tanker uçak ihtiyacı belirginleşmiştir. Irak, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’de çok çeşitli operasyonlar icra edilmektedir. Türkiye böylesine yoğun bir ortamda askerî yapısını güçlü tutmak mecburiyetindedir. Bir süre önce Libya yakınlarında gerçekleştirilen eğitim faaliyeti ve bu faaliyete destek veren tanker uçaklar herkesin hafızasında tazeliğini koruyor. Bu denli derinlikli operasyon icrası hâliyle bu tarz ihtiyaçları gün yüzüne çıkarmaktadır.
KC-135 aşağıdaki özelliklere sahiptir:
- Yakıt transferi sağlamak için havada yakıt ikmal hortumu (boom)
- sondalı uçağa yakıt ikmali için yakıt doldurma tabancası (boom’a ekli)
- 54 T modelleri, özel karışım yakıtların taşınmasına olanak sağlayan, tankerin gereksinim duyduğu yakıttan bağımsız, ayrı bir yakıt sistemine sahiptir. (SR71/U2 uçağı için gerektiği gibi)
- Gövdeye takılı depoların yukarısında bulunan yolcu ve kargo bölümleri
- 63 yolcu pozisyonu (mürettebat koltuğu konfigürasyonu) ve 6 palet pozisyonu (tekerlek zemin imkanı)
- Sekiz adet KC-135, havadan yakıt ikmal yuvası aracılığıyla yakıt alacak şekilde donatılmıştır.
- 20 uçak Çok Noktalı Yakıt İkmal Sistemi (Multipoint Refueling System -MPRS) ile yapılandırılmıştır. MPRS ile yapılandırılmış uçaklar, kanat uçlarının yakınında yer alan farklı muhafazalardan, iki alıcı uçağa eş zamanlı olarak yakıt ikmali yapabilmektedir.
KC-135 Özellikleri
KC-135 Özellikleri:
- İlk uçuş: 31 Ağustos 1956
- Model numarası: KC-135 (askeri isim)
- Sınıf: Askeri tanker-nakliye
- Genişlik: 130 feet 10 inches
- Yükseklik: 41 feet 8 inches
- Uzunluk: 136 feet 3 inches
- Maksimum kalkış ağırlığı: 322.500 pound
- Transfer edilen maksimum yakıt yükü: 200.000 pound
- Maksimum kargo kabiliyeti: 83.000 pound, 37 yolcu
- Palet pozisyonları: 6
- Hız: 30.000 feet'te 530 mph
- Menzil: 150.000 pound yakıt transferi ile 1.500 mil; yolcusuz ve yüksüz uçuşta 11.015 mile kadar
- Azami irtifa: 50.000 feet
- Güç: Dört adet 18.000-pound-thrust P&W TF-33-PW-102 turbofan motor, dört adet 22.000-pound thrust GE F-108 turbofan motor
- Yerleşim: 4 mürettebat, 62 asker