YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

MMU Uçağımızı Batılılar, F-22 ve F-35’le karşılaştırdı!

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, “Dünyadaki en iyi uçak F-22, Amerikalılar bunu kimseye satmıyor. Sadece ABD Hava Kuvvetleri kullanıyor. Bir de F-35 var, onu satıyorlar. Bizim uçağımız ikisinin arasında. TUSAŞ tarafından üretimi gerçekleştirilen Milli Muharip Uçağında (MMU) yaşanan yeni gelişmeler dünyanın yakın takibinde. MMU'nun F-22'den küçük F-35'den ise daha büyük olduğundan söz eden Batı basını, MMU prototipinin iddialı göründüğünü ve farklı bir izlenim bıraktığını dile getirdi.
Milli Muharip Uçak'a rakip Batılılar, F-22 ve F-35'le karşılaştırdı!
Milli Muharip Uçak'a rakip Batılılar, F-22 ve F-35'le karşılaştırdı! Milli Muharip Uçak'ta (MMU) bir aşama daha geride kaldı. Türkiye'nin en önemli savunma sanayisi projelerinden olan ve TUSAŞ tarafından üretimi gerçekleştirilen Milli Muharip Uçağın (MMU) yapım sürecinde kritik bir aşama daha geçilirken, uçağın gövde ve kanat parçaları son montaj hattına taşınarak montaj çalışmaları başladı.

MİLLİ MUHARİP UÇAĞA YAKIN MARKAJ!​

Milli Muharip Uçak prototipinin ön gövde, ön orta gövde, kanat modülü ve arka gövde parçaları nihai montaj hattına taşınırken, bu aşamayla birlikte 18 Mart 2023 tarihinde hangardan motor çalıştırarak çıkacak ve yer testleri hayata geçirilecek olan ilk prototipin birleştirme ve sistem entegrasyon çalışması da resmi olarak başlamış oldu. 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16'ların yerini alması beklenen Milli Muharip Uçak'ta yaşanan gelişmeler yabancı basının yakın takibi altında. Batı basınında yer alan analiz yazısında yerli savaş uçağımız ayrıntılı bir şekilde ele alındı. MMU'nun ilk prototipinin şekillenmeye başladığı belirtildi.

F-22 VE F-35'LE KARŞILAŞTIRDILAR! "MMU, İDDİALI VE FARKLI"​

Kotil, Milli Muharip Uçak’ın beşinci nesil olduğunu dile getirdi. F-16’ların ise üçüncü nesil savaş uçağı olduğunu belirten Kotil, şunları kaydetti: “F-16’lar düşmanı gördükleri zaman angaje olurlar. Üçüncü nesiller, birbirinin peşinden koşarlar ama beşinci nesil koşmaz. Beşinci nesil uçaklar, yüzlerce kilometre uzaktan işini bitirir evine gider. Beşinci nesil uçak olduğu zaman radarlar onu göremez. Beşinci nesil savaş uçağı yapıyoruz ya bunun üzerinde bir sürü bilgisayar var, bir sürü radar var. Her tarafı görürler, yaklaşamazsın. Dünyadaki en iyi uçak F-22, Amerikalılar bunu kimseye satmıyor. Sadece ABD Hava Kuvvetleri kullanıyor. Bir de F-35 var, onu satıyorlar. Bizim uçağımız ikisinin arasında. Çinliler, Ruslar, bir de Türkler yapıyor. 3 tane uçağımız var. Hürkuş, Hürjet ve Milli Muharip Uçak, ülkenin bekası için önemli. Milli Muharip Uçak, yüzde 100 milli olacak.”
F-22 VE F-35'LE KARŞILAŞTIRDILAR! MMU, İDDİALI VE FARKLI
F-22 VE F-35'LE KARŞILAŞTIRDILAR! "MMU, İDDİALI VE FARKLI" Savaş uçağı boyutunun farklı bir izlenim bıraktığından söz edilirken MMU prototipinin iddialı göründüğü ifade edildi. Haberde, "ABD Hava Kuvvetlerinin F-22 Raptor'undan biraz daha küçük olmasına rağmen MMU, toplam uzunluğu 60 ft ve kanat açıklığı 39 ft olan F-35 Müşterek Taarruz Uçağından biraz daha büyüktür. Prototipin 18 Mart 2023'te piyasaya sürülmesinin planlandığını gösteriyor" denildi. 26 Ocak 2007'de F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'na ilişkin imzalanan Ortak Mutabakat Zabtı'nın feshedilmesi nedeniyle MMU programının Türkiye için daha da önemli hale geldiği vurgulandı. Milli Muharip Uçak'ta kullanılacak motor tedariği için yerli üretime odaklanıldığı kaydedilirken Türkiye'nin kısa vadede Baykar'ın kendi öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ile MMU öncesi savaş uçağı boşluğunu doldurabileceği belirtildi.

MMU uçağı özellikleri nedir hangi teknolojiler kullanılacak?​

Azami hızının 2 mach (2450 km/s), tavan irtifasının 17 bin metre olacağı belirtilen uçağın uzunluğu 19 metre, kanat açıklığı 12 metre, kanat alanı ise 60 m2 olarak görülüyor. Yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu vb. gibi özellikleri vardır. Çift motorlu olacak MMU’da her motorun itiş gücü 20 bin libreye ulaşacak. Uçak 55 bin feet irtifaya (yaklaşık 18 bin 600 metre) çıkabilecek. Menzili ise 600 deniz mili yani 1,110 kilometre.
MMU uçağı özellikleri nedir hangi teknolojiler kullanılacak?
MMU uçağı özellikleri nedir hangi teknolojiler kullanılacak? MMU’da Hv.K.K.lığı harekât isterlerini karşılayabilmek amacıyla belirlenen çift motorlu MMU konfigürasyonunda kullanılması hedeflenen özgün Motor Geliştirme Projesi yürütülmektedir. Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanıncaya kadar MMU’da hazır motor kullanılarak hava aracı geliştirme faaliyetleri sürdürülecektir. 5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır. Ayrıca, düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi alanlarda kabiliyetler kazanacak. Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir. MMU üstün hava hâkimiyetini:- Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili- Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş- Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlamaktadır.
ASELSAN, Milli Muharip Uçağın pilotları için de özel bir avcı kaskı hazırlıyor
ASELSAN, Milli Muharip Uçağın pilotları için de özel bir avcı kaskı hazırlıyor MMU'nun görev bilgisayarı da TÜBİTAK BİLGEM tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Görev bilgisayarı, yüksek hesaplama ve iletişim kabiliyetine sahip olacak. Görev bilgisayarına kritik yazılımlar yüklenebilecek. Bilgisayar, güçlü ve çok fonksiyonlu modüler işlemci ünitesi barındıracak. Motor çalıştırma, görev sistemleri ve hava aracı yönetim sistemleri arayüz ve fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştirecek. Atak helikopteri için kaska entegre kumanda sistemi Avcı'yı geliştiren ASELSAN, Milli Muharip Uçağın pilotları için de özel bir kask hazırlıyor.
ASELSAN, Milli Muharip Uçak için kaska entegre kumanda sistemini geliştiriyor. Kaska entegre kumanda sistemleriyle, pilotların uçuş ve görev esnasında ihtiyaç duyduğu özet bilgi gözlerinin önüne getiriliyor. Pilot uçağın gövdesi yokmuş gibi görüyor Buda hava hava görevlerinde büyük üstünlük sağlamaktadır. F-16 savaş uçaklarında kullanılan F-110 motorlarının 29 bin pound güce sahip olduğunu anlatan Akşit, şöyle konuştu: TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Akşit, Milli Muharip Uçak (MMU) için 35 bin pound gücünde motor yapabileceklerini ve iki motor ile 70 bin pound itiş gücü ile uçağımız çok iyi hava hava görevleri icra edebileceğini söyledi.
Milli Muharip Uçak'a Akıncı insansız hava araclarının entegre edilebileceğini söyledi
Milli Muharip Uçak'a Akıncı insansız hava araclarının entegre edilebileceğini söyledi
Kotil, Türkiye'nin ilk savaş jeti olacak Milli Muharip Uçak'ın, geleceğin muharebe ihtiyaçlarına göre tasarlandığını anlattı. Uçağa insansız hava aracı entegrasyonu için de çalışmalar yapıldığını belirten Kotil, Milli Muharip Uçak'a Akıncı insansız hava aracının entegre edilebileceğini söyledi. "Biz bunu teklif edebiliriz" diyen Kotil, Milli Muharip Uçak'ın hangardan çıkışı için planlanan 2023 tarihinin geçerli olduğunu söyledi. Uçağın ilk uçuşu içinse 2025’in planlandığını duyurdu.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN'ı ziyaret etti. Demir burada 'AESA' radarını inceledi. Radarın, AKINCI TİHA’ya, F-16’lara ve Milli Muharip Uçağı'na entegre edileceğini söyledi. AES radarı dünyanın en gelişmiş hava hava ve hava yer radarı olarak kabul edilmektedir.
MMU uçağının ASELSAN AESA radarı
MMU uçağının ASELSAN AESA radarı

MMU özellikleri nelerdir?​

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 21 metre (69 ft)
  • Yükseklik: 6 metre (20 ft)
  • Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
  • Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 Artyakıcı turbofan,
    • Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76,31 kN)
    • Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)
  • Performans
    • Azami hız: 2.2+ Mach (2.205 kilometre/saat (1.370 mph))
    • Servis Tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
    • G Limiti: +9g / -3,5g
  • Aviyonikler
    • ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)
    • SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
    • IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) Sensörü
    • EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
    • Kaska Monteli Nişangah Sistemi
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst