YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

MMU motor çalıştırdı ve ilk kez piste çıktı

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
Türkiye'nin en önemli projelerinden olan ve TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak'ın motoru çalıştırıldı. Test sırasında MMU ilk kez piste de çıkmış oldu. Türkiye'nin en büyük ve en ileri teknoloji projelerinden olan Milli Muharip Uçak'ın çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 25 Aralık 2022 gecesi motoru takılan MMU'da bir kritik gelişme daha yaşandı.
MMU motor çalıştırdı ve ilk kez piste çıktı
MMU motor çalıştırdı ve ilk kez piste çıktı MİLLİ MUHARİP UÇAĞIN MOTORU İLK KEZ ÇALIŞTIRILDI Haber7'nin edindiği bilgiye göre, TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak'ın motoru ilk kez çalıştırıldı ve piste çıktı. MMU ÖN TESTLER YAPILIYOR Daha önce yapılan açıklamalara göre ilk kez 18 Mart'ta hangardan çıkması beklenen MMU bu tarihten önce ön testler için pistten çıkmış oldu. Edinilen bilgiye göre MMU ön testlerden başarıyla geçti. Üretim aşamalarına 2017 yılı itibarıyla başlanan Milli Muharip Uçak için TUSAŞ, 1.300 mühendisiyle tam kapasite ve geceli gündüzlü olarak çalışmalarına tüm hızlıyla devam ediyor.

MMU BU KADAR HIZLI OLMASININ NEDENİ​

TUSAŞ’ın geliştirmekte olduğu MMU hakkında da konuşan Kotil, “F-16 ile gelişen ‘know how’ (bilgi birikimi) kendini burada gösterdi. Motor takarken buradaydım. Arkadaşlar birkaç saat içinde yeni motoru taktılar. Bunu yapan arkadaşlar belki de 100’üncü motorlarını takıyorlar. Bizim asetimiz bu. Projelerin bu kadar hızlı gitmesinin sebebi arkadaşların tecrübesinden kaynaklı. Bizim sermayemiz tecrübemiz ve insanımız. Uçağımızın şu anda uçuş bilgisayarı olsun, avionik sistemleri olsun bütün sistemleri üzerinde. Önümüzdeki günlerde motor çalıştırıp bunu göstereceğiz. Biz yıl sonuna kadar bunu bir an önce uçurmak modundayız. Amacımız yıl sonunda emniyetli bir uçuş yapmak” ifadelerini kullandı.

MMU savaş uçağı kaç mach, hızı, motoru ve teknik özellikleri nedir?​

MMU’da milli motor hazır olana kadar kullanılması planlanan F110-GE-129E motoru ile ilgili bilgiler veren Akşit, “Ülkemizin ihtiyacı olan Milli Muharip Uçaklarına (MMU) ilk etapta güç verecek F110-GE-129E motorlarının üretimlerinin yerlileştirmesi ve TEI tarafından Eskişehir tesislerimizde yapılması için çalışmalarımız devam ediyor.
MİLLİ MUHARİP UÇAK'IN ÖZELLİKLERİ
MİLLİ MUHARİP UÇAK'IN ÖZELLİKLERİ Bu çerçevede platform üreticisi TUSAŞ ve ana motor üreticisi GE (General Electric) ile yerli üretimi azami seviyede tutacak bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. 2-3 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen 9. Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri kapsamında açıklamalarda bulunun Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, MMU’da kullanılacak ilk F110-GE-129E motorunun Türkiye’ye teslim edildiğini belirtmişti. F110 olarak isimlendirilen bu motorların tabii ki farklı versiyonları mevcut. TF-X’de kullanılması düşünülen motorlar ise 29.000 lbf ila 32.500 lbf (13 ton – 14.7 Ton) arasında bir itki kuvveti ürettiği söyleniyor. Bu da çift motor olarak kullanıldığı takdirde uçağın performansının yüksek olacağı anlamına gelebilir. MMU için yine de etkili motor olmayacağını belirtmek isterim F-16’dan bildiğimiz kadarıyla bu motorlar boyut olarak da büyük hacme sahip motorlar. Dolayısıyla TF-X’in de büyük gövdeli bir uçak olacağını, buna da bağlı olarak menzil ve harekat yarıçapı gibi değerlerin artabileceğini, mühimmat konusunda daha avantajlı hale gelebileceğini söyleyebiliriz.
MMU savaş uçağı kaç mach, hızı, motoru ve teknik özellikleri nedir?
MMU savaş uçağı kaç mach, hızı, motoru ve teknik özellikleri nedir? MİLLİ MUHARİP UÇAK'IN ÖZELLİKLERİ Tasarım Kabiliyetleri Düşük Görünürlük Dahili Silah Yuvası Büyümeye göre Tasarlanmış Artırılmış Durumsal Farkındalık Yüksek Hız Sensör Birleştirme Operasyonel Kabiliyetler Çoklu Rol & Değişken Rol Görünen Menzil İçinde Sürekli İyileşme Hava Hakimiyeti Görünen Menzil Ötesi Filo Etkinliği Eşsiz Kabiliyet Her görev için tek uçak Hava Elektroniği ve Sensörler IRFS (AESA Radar, E.W.) Tümleşik Radyo Frekans Sistemi (Aktif Elektronik Taramalı Anten, Eletronik Harp) İleri Seyrüsefer Özellikleri (Tümleşik Haberleşme Seyrüsefer Bilgi Sistemleri) İleri Kokpit /İnsan Makine Arayüzü
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst